Muur stralen? of??

Xaphian

  • #1
Misschien dat dit topic ook wel onder subgroep verven thuishoort, misschien is hij hier beter geplaatst.

Ik zit thuis met een foeilelijke buitenmuur, verf bladderd op over de gehele muur, en er zitten hier en daar scheurtjes in, en op sommige stukken zit het stucwerk los(hoorbaar door er tegenaan te kloppen)
Nu wil ik deze aanpakken, maar heb geen flauw idee waar ik moet beginnen, er overheenverfen gaat hem niet worden.
Ik heb al wat gegoogled en zag dat gevels wel eens werden gestraald om te ontdoen van verf, is dit wat?

Hebben jullie tips hoe ik dit mooi en snel kan aanpakken? Misschien complete stucwerk verwijderen en opnieuw stuccen?






 

Pepjo

  • #2
Op verfgebied ben ik niet zo deskundig, maar het complete stucwerker eraf halen is onzin ; alleen de loszittende delen verwijderen en opnieuw stucen voldoet. Scheuren kan je eventueel dichtzitten met een kit waar overheen geverfd kan worden en die voor buiten geschikt is.

Voor het verfwerk even wachten op een deskundige . :wink:
 

Pirke

  • #3
In Duitsland stucen ze huizen wat vaker als in Nederland. Daar hebben inmiddels stucwerk voor de buitenzijde wat meteen isoleert. En volgens mij ook nog relatief goed ook. Weet geen merknamen dus zelf even goochelen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heb je nog wat info betreffende die muur.

Ik denk aan vorstschade, dus vocht wat voor de verflaag in de cementlaag bevriest.
Het zou ook kunnen helpen als je die hoeveelheid vocht die van binnenuit naar buiten wil kan beperken.
Een goede dampdoorlatende muurverf is ook belangrijk op dit soort muren.
 

Xaphian

  • #5
Bedankt alvast voor de reacties, verfwerk is idd een lastig punt wat er daar nog mee te doen is, misschien toch stralen of zijn er nog andere mechanische doe het zelf opties?

Heeft er iemand ervaring met het stralen van muren mbt verf verwijdering?


Enige info van de muur; wat ik weet is dat het een steense muur is, de woning heb ik pas een 2 jaar, het soort verf wat gebruikt is durf ik niet te zeggen, de achterzijde v.d woning zit eenzelfde kleur op, deze muur ziet er kwa verf een stuk minder gehavend uit.
aan de andere zijde v.d muur zitten 2 kamers 1 daarvan heeft een voorzetwand, de ander heeft dat niet en is gestuceed, heb de gestuucde wand niet kunnenbetrappen op vocht porblemen, maar vorst schade zal desalniettemin kunnen (alleen oppervlakkig?)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb dat straalwerk wel eens gezien. Een bakstenen muur knapt er erg van op. Het zal niet lukken om het stucwerk er af te stralen, dat zal bikken of met een breekhamer en een platte beitel moeten. Dat laatste wel heel voorzichtig en alleen bij de stukken die muurvast zitten.

Met een beetje geluk kom je met een goede bikhamer en flink wat doorzettingsvermogen een heel eind. Zo heb ik ook diverse muren ontdaan van stucwerk, kweek je karakters mee :mrgreen:

Stralen moet door een gespecialiseerd bedrijf moeten. Googlen op 'stralen baksteen' of bel eens wat aannemers.
 

Xaphian

  • #7
Het stucwerk hoeft er niet perse af gestraald te worden alleen het schilderwerk, de losse delen verwijder ik wel en stuc opnieuw.

er zijn geen andere manieren om de verf te verwijderen behalve stralen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
U schrijft er niet bij welke muurverf er nu opzit. Is dit keim, dan kunt u stralen wel vergeten omdat deze muurverf 1 vormt met de minerale ondergrond.

Wat moet u concreet doen tav verf? Luchtinsluiting tussen stucwerk en ondergrond betekent onthechting. Vroeg of laat gaat dit los. Dit onthechten kan worden veroorzaakt door vocht van binnenuit / van onderaf optrekkend. Dit zult u eerst moeten uitzoeken.

Loszittende delen zoals luchtinsluitingen en bladders moet u verwijderen. Begint u eenmaal met losse delen te verwijderen dan kon dat wel eens uitlopen op heel veel reparatie werk. Wat vast zit zit vast. De vrijgekomen ondergrond moet u fixeren met een voorstrijkmiddel en de voorgestreken plekken opnieuw stucen met een cementgebonden pleister.

Dit kunt u het beste laten beoordelen door een stucadoor. Eenmaal afgebonden en voldoende droog stucwerk ( max.4% ) strijk u nogmaals voor en werkt u af met een schrobvaste muurverf .
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Het eraf spuiten van de loszittende verf hoeft niet door te stralen, maar kan met een hogedrukreiniger. Dek de grond af met plastic, want het geeft een enorme bende!
 

Xaphian

  • #10
@ kees,

Soort muurverf weet ik niet, zit erg los, zo te zien zijn het 2 lagen, delen waar hij loslaat zie je het "grijze stucwerk"

Wat ik wil doen met de muur, is deze weer opnieuw schilderen zodat deze weer redelijkerwijs toonbaar is in de buurt :D

Ik zal eens een stucadoor uitnodigen om eens te kijken wat hij ervan zegt.

@ HYzzz.

Kan dit met de normale huis tuin en keuken reiniger? zal eens kijken of ik er eentje kan ritselen kan ik het eens proberen, gewoon spuiten en dan moet het lukken? of moet er nog een toevoeging bij he water?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Alleen water. Als het stucwerk eronder niet van voldoende kwaliteit is, spuit je dat ook weg. Ik heb het gedaan met een behoorlijk oude, eenvoudige hogedrukreiniger. Dat ging prima. Alle verf die er niet af gaat, zit vast genoeg om overheen te schilderen.

Na het spuiten voorstrijken en 2 lagen goede verf erover. Putjes en scheuren vullen met acrylkit. Maar dat weet Kees beter te vertellen.

Kees; als het nu zo los laat, kan het dan keim zijn?
 

Gaitje

  • #12
Xaphian, het is van 2012, inmiddels heb je vast al een prachtige muur.
Ik zit in precies zelfde schuitje en ben daarom benieuwd wat je gedaan hebt en wat je ervaringen ermee zijn?

Hopelijk lees je dit nog?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu