Muur kappen of niet?

Melvinv

  • #1
De bouw van onze badkamer is eindelijk zover klaar dat er betegeld kan worden. We hebben nu een paar tegelzetters langs gehad en de meningen zijn verdeeld. Het gaat om een huis uit 1956. De muren zijn van beton (en 1 muur van cellenbeton) waarop gestucd is. Een tegelzetter had een gat geslagen in de muur om te kijken of er op betegeld kon worden. De ene helft zegt dat de muren of gekapt moeten worden of volledig in de specie gezet moet worden voordat er betegeld kan worden en dit willen zij zelf doen. De andere helft heeft gecontroleerd of het stucwerk op de gehele badkamer vast zit en zegt dat het niet los komt en met een primer voor zuigende ondergronden er prima op getegeld kan worden. Het stucwerk is een paar centimeter dik. Ik weet nu niet wat de juiste keuze is. De mensen die zeggen dat er gekapt moet worden zijn de mensen die ook zeggen dat ze alles zelf willen doen en niks door ons (terwijl we tot nu toe de gehele badkamer zelf hebben gebouwd). De andere gaven juist tips om nog een paar dingen te verbeteren. Het komt over alsof ze op extra geld uit zijn maar ik ben natuurlijk ook een beetje huiverig om zomaar te laten betegelen.... iemand advies?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vraag van mijn kant: als je niet direct zou kunnen tegelen omdat het stucwerk niet goed is dan kan ik (maar ik denk jij zelf ook) dat goed begrijpen. Je tegels zullen dan loskomen.

Zet je dezelfde muren met slecht stucwerk in de specie, dan blijft nog steeds de ondergrond (het stucwerk) slecht. In deze situatie komen de tegels + specie los van de muur.

Alles heeft met hechting te maken. Je kan er bij slechte hechting van de eerste laag wel iets op smeren, maar de hechting van de eerste laag blijft slecht.

Als het stucwerk goed vast zit kun je er volgens mij prima tegels op plakken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Indien het stucwerk goed vast zit en vlak is, dan is het onzin om dat af te kappen, en opnieuw te stuken.
Je kunt zelf even het bestaande stukwerk controleren.
als je tegen de muren klopt, kun je horen of het los zit.
Gezien het bouwjaar van de woning, zal het stukwerk uit kalkspecie bestaan.
Dat is vaak niet zo hard.
 

Melvinv

  • #4
@Peter, twee van de tegelzetters heeft inderdaad overal op de muren geklopt om te zien of het vast zit. Beide zeggen dat het vast zit. De tegelzetter die alles zelf wilde gaan doen had een gat geslagen in de muur met de hamer en zei toen dat alles in de specie gezet moet worden.

Ik wil absoluut niet dat de tegels gaan los komen echter wil ik ook niet onnodige kosten en werk hebben. Ik zit een beetje in een tweestrijd. De laatste twee tegelzetters zeiden als het hun badkamer was zij alleen een primer zouden gebruiken. Tjeah welk advies volg je dan op he...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zolang het stucwerk niet los zit (hol klinkt) lekker gaan tegelen. Vast = vast.
 

H@ns

  • #6
Iemand die zomaar even een gat in je muur slaat zou ik sowieso niet meer vertrouwen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Inderdaad. Eerst een gat in je muur slaan om vervolgens te zeggen dat er eerst gestuct moet worden om de gaten te dichten ;-).
 

Melvinv

  • #8
Bedankt voor jullie reacties! Diegene wat een gat erin heeft geslagen is het ook niet geworden. Wat een brutale man was dat.

Welke lijm raden jullie aan voor een zuigende ondergrond (stucwerk op de muren en lichtgewicht beton op de vloer)? Tevens moet de lijm hier en daar oneffenheden oplossen. Ik was aan het denken aan eurocol 705 Speciaal lijm. Maar ik ben eigenlijk niet thuis in de tegellijmen...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Doet me denken aan een glaszetter die eerst een steen door de ruit gooit en daarna zegt dat er nieuw glas in moet en dat hij dat kan leveren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
We adviseren hier geen bepaalde merken lijmen.
Ga naar een goede tegelhandel of bouwmarkt en laat je daar adviseren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Normaal zal de tegelzetter ook de lijm en voeg er bij leveren.
Hij moet tenslotte ook garantie geven, dat de tegels niet over een half jaar van de muur vallen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu