Modulerende cv ketel icm aan/uit thermostaat

Lions90

  • #1
Hallo,

Ik heb sinds 2 weken een nieuwe CV ketel voor een huis van 125m2. Er vallen mij wat dingen op en ik wil graag weten of de CV ketel juist werkt. Ik heb de CV aanvoertemperatuur in eerste instantie verlaagd naar 50. Eergisteren had ik de temperatuur op 20 graden. De thermostaat sloeg dan om de 10 minuten aan en af dus zo'n 6 x per uur aan wat volgens mij normaal is voor aan/uit thermostaat.

Gisteren toch maar de cv ketel aanvoertemp verhoogd naar 60 graden. Wederom op 20 graden gestookt en nu liep de aan/uit thermostat van 19.00 tm 23.00 non-stop zonder afslaan (op laag niveau). Ketel lijkt dus te moduleren met aan/uit thermostaat = Honywell Chromotherm III.

Mijn verbruik was gisteren 4m3 ongeveer inclusief douchen. Het is een huis met een vide. Ik neem aan dat de laatste situatie dus non-stop beter is en ook zo hoort met een modulerende thermostaat? Wel raar dan met een aan/uit thermostaat. Verder vraag ik me af of het verbruik normaal is 4m3? Kwartier douchen inclusief en gisteren was het wel redelijk koud buiten.

Bedankt alvast.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Over het verbruik valt in zo'n korte periode niets te zeggen.

Verder lijkt het normaal gedrag.

Maar waarom is er niet (zoals het hoort) een thermostaat geplaatst die bij de ketel past? De chronotherm III is ondertussen bijna antiek!

Pas met een bijbehorende thermostaat is de regeling optimaal.
 

Lions90

  • #3
Hessie,

Ok dus continue branden met een aan/uit is dus normaal gedrag? Ik had nl verwacht dat aan aan-en uit momenten weer zouden plaatsvinden. Ja klopt deze is inderdaad antiek.Thermometer moet nog vervangen worden daar heb je gelijk in.
 

Marcn88

  • #4
Als u een modulerende ketel hebt zal deze ondaks een aan/uit aansturing sowieso moduleren op basis van delta t
maar wat voor een type ketel met wat voor een warmteafgifte systeem hebben we t over, het kan ook zo zijn dat uw ketel veel meer vermogen levert dan dat er afgenomen wordt of een slecht ingeregelde installatie die kunnen ook dit soort symptomen veroorzaken
 

Lions90

  • #5
Het is een Ferolli Bluesense CW5. Verder ben ik een leek maar dat is duidelijk :).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De watertemperatuur nooit begrenzen, tenzij je vloerverwarming stookt die geen heet water mag hebben.

Bij een juist waterzijdig ingeregelde installatie zal de watertemperatuur door de ketel naar het op dat moment nodige temperatuur brengen en ook met een aan/uit regeling gaan moduleren op de gemeten retourwater waardoor je rendement verhoogt word, maximaal rendement krijg je door ook nog een modulerende kamerthermostaat te plaatsen.
 

Lions90

  • #7
Bedoel je met watertermperatuur de cv-aanvoertemperatuur? Je leest nl overal dat 80 veel te hoog is en daarom heb ik hem op 60 gezet.

In de ochtend staat de verwarming bij opstaan op 19 graden en dan gaat hij wel aan/uit 5 x per uur ongeveer. In de avond staat hij op 20 maar brandt dan continue modulerend. Is dat ook logisch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De installatie bepaald de aanvoertemperatuur.
80 graden hoeft helemaal niet te hoog te zijn dat hangt van je installatie af.
Als jij zorgt dat alles waterzijdig is ingeregeld geeft de ketel de juiste temperatuur om de boel te verwarmen indien nodig 80 bij slechte isolatie en koude temperaturen, maar meestal zal het bij 60 graden al warm genoeg zijn en stopt de ketel.
 

Lions90

  • #9
Waterzijdig inregelen is niet gedaan en dat kan ik zelf ook niet volgens mij....
Alle radiatoren worden goed warm bij 60 graden idd maar zoals gezegd bij 20 graden (gisteren en eergisteren) liep de CV continue...vanavond slaat hij af en toe af bij 20 graden maar het is nu minder koud dan dagen ervoor. Lijkt me dus logisch? Ik was nou eenmaal gewend met deze Honeywell dat vorige ketels altijd aan en uit gingen maar dat is met deze dus niet zo. Had hiervoor eenzelfde ketel maar een veel kleiner huis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dan is er wat mis met je thermostaat, of je haalt de temperatuur in de ruimte niet, en je ketel neemt vermogen terug omdat de retour te hoog word.

Kijk op YouTube maar een naar installtv waterzijdig inregelen.
 

Lions90

  • #11
Gisteren de batterijen vervangen van de Honeywell en nu slaat hij wel af/aan op 20 graden. Stoken 15 minuten dan 5 minuten uit dan weer aan. Lijkt me wel ok dan? Ketel draait op laag vermogen dat zie ik aan minivlammetje erop.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Met een aan/uit thermostaat kun je onmogelijk aan de thermostaat zien of de ketel hoog of laag brandt.

Ik blijf erbij, haal gewoon een geschikte thermostaat én regel de installatie in. Dat geeft je veel plezier, qua comfort en qua stookkosten.
 

Lions90

  • #13
Nee bedoel dat kan ik zien aan het vlammetje op de CV ketel. Display heeft een minivlammetje maar idd moet een andere thermostaat komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu