Minimum breedte doucheruimte?

Jaspeare

  • #1
Op dit moment douchen we in een oud bad. Deze willen we mogelijk vervangen door een douche met een drie tegelwanden rondom en een douchgordijn om het af te sluiten. Soort inloopdouche dus. De buitenafmetingen kunnen echter niet groter worden dan het bestaande bad omdat er een mooie granito vloer met plint tegenaan is gezet die we graag willen behouden. Een een deel van de lengte van het bad is bestemd voor de opening. Het bad is 175cm x 80cm. De nieuwe wanden wil ik maken met Ytong blokken of gipsplaat met metalstud profielen. Daarna worden ze betegeld. Ik denk dat er daardoor totaal een kleine 10cm van de buitenmaten af zal gaan. De uiteindelijke douchegedeelte zou dan 100cm x 70cm aan binnenruimte worden.

Diepte van 100 cm lijkt me geen probleem omdat we de vloer verder door laten lopen en we een douchegordijn toepassen. Maar de echte vraag is:

Is een breedte van 70cm voor een douche wel comfortabel?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Comfortabel? Nee.
Kan je de wand niet op de granitovloer plaatsen met een nieuwe plint?
 

Jaspeare

  • #3
Dat zou in principe wel kunnen, maar de vloer heeft een zwarte band aan de zijkant waardoor het resultaat er in dat geval niet mooi strak uit zal gaan zien. We zijn bereid om wat comfort in te leveren voor een mooie look, maar het moet ook weer niet gaan irriteren omdat je je niet kan keren. Ik hoop daarom dat er mensen op dit forum zijn met ervaring met smalle (inloop) douches en kunnen zeggen of het meevalt of dat ze er achteraf spijt van hebben.
 

Bowls

  • #4
Als je de douche 100 cm diep kan laten zijn dan zou het eventueel kunnen (ga je dwars staan). Daarnaast blijft het belangrijk waar je de kraan monteert. Als je ruimte 70cm breed is dan wil je daar niet ook nog eens een kraan tussen hebben.
Je zou natuurlijk van een paar stukken karton, plaatmateriaal, een deur o.i.d. een proefopstelling kunnen maken en proberen of je je daarin zou kunnen douchen.

Succes!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het ligt er ook een beetje aan, wat je lichaams omvang is.
Maar als je zoals gezegd, in de breedte gaat staan douchen zorg dan dat de kraan op de smalle muur zit, op op de lange wand in de hoek.
De sproeier plaats je dan op de lange muur, met een wat langere douche slang.

Je kunt de lange kant ook bv 115 cm maken, want 60 cm is voldoende voor de doorgang om in de douche te komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien is wedi-plaat een oplossing voor een dunnere wand.
 

Jaspeare

  • #7
Naar aanleiding van jullie tips gaan we waarschijnlijk de douche aan de lange wand hangen en deze 115cm maken. Het maken van een dunne wand met wedi plaat is inderdaad een optie om een paar centimeter te winnen. Ik heb wat lopen zoeken, maar ik vind niet echt richtlijnen voor de dikte van de wedi plaat die nodig is voor een wand. De hoogte is 220cm. Zou een plaat van 40mm voldoende stevigheid bieden? We willen natuurlijk geen springende tegels als er een keer tegen de muur wordt aangestoten.
Een ander alternatief waar we aan dachten is stalen profielen van 30mm (I of vierkant) om de 30 cm waar we groene gipsplaten tegen aan zetten. Totale dikte komt dan op 60mm, inc. tegels. Bad is om precies te zijn 81cm breed, dus dan zouden we 75 cm hebben voor de inloopdouche.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Wat ook helpt, is het muurtje zo hoog maken dat je er net overheen kunt kijken. Heb je minder het gevoel in een kleine ruimte te staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Waarom niet een glazen douchescherm in plaats van wand?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu