Miele SoftCare trilt / verplaatst

Voegsel

  • #1
Zelf ben ik in het bezit van een Miele SoftCare W 5843 van ik meen 8 jaar oud.

Wanneer deze gaat centrifugeren begint deze zodanig hard te trillen dat de wasmachine verplaatst. Hier heb ik een filmpje van gemaakt.


De wasmachine staat waterpas. Verder heb ik gekeken of er speling in de lagers zit door van binnenuit (waar de was ingaat) naar boven te drukken. Elke keer 10cm draaien en drukken. Ik kan geen noemenswaardige speling ontdekken maar soms voel ik een heel klein tikje. Daarnaast heb ik naar de schokbrekers gekeken. Er zitten er 3. Twee zwarte en 1 zilveren. Bij de zilveren zie je wat vet onderop zitten. Bij alle drie kan ik ze in- en uitschuiven door wat kracht te zetten. Hoe stug moeten deze veren zijn?

De wasmachine staat wel op een houten vloer maar kan dit serieus een zodanige onbalans veroorzaken? Wanneer de wasmachine opspint / touren gaat maken om te centrifugeren zie je de complete trommel schuin komen te staan.

Hieronder volgen nog drie afbeeldingen van de schokdempers en veer. Ligt het aan mij of is de veer nogal ver uitgerekt en liggen de dempers diep?






Dus ik zit even met m'n handen in het haar. Of de schokbrekers of de houten vloer?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Schokdempers demonteren en als je deze heel eenvoudig in- en uit kan schuiven, dan zijn ze versleten.

Maar heeft de wasmachine eerder zonder problemen gedraaid?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Waterpas egt niet zoveel, als de poten niet gelijkmatig dragen gaat de machine ook trillen.
Een houten vloer is niet zo heel goed voor een zware machine zoals die van u.
 

Voegsel

  • #4
Rola,

Als ik de schokdemper op 1 punt loshaal. Dan kan ik met twee vingers ze met een beetje kracht induwen. 1kg a 2kg druk denk ik?

Eerdere geschiedenis van dit apparaat heb ik niet. Onlangs overgenomen en zit nu ook in een nieuw appartement waardoor ik ook geen vergelijking heb hoe een andere wasmachine het zal doen op deze ondergond.

Jan,

Gezien de droger naast de wasmachine mee trilt met de wasmachine dan zal inderdaad de houten vloer niet geschikt zijn. Echter vind ik het vrij bijzonder dat de trommel scheef trekt wanneer deze opspint naar 1400rpm. De trillingen ontstaan pas op hogere touren. Of is dat normaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zo te lezen zijn de schokdempers niet meer jofel.
 

Voegsel

  • #6
Ik vermoed nu inderdaad ook de schokdemper. Links zit 1 schokdemper. Als ik de trommel van bovenaf op de linkerzijde naar beneden duw, dan kan ik heel makkelijk de trommel naar beneden krijgen totdat de schokdemper volledig ingedrukt is. Als ik de trommel snel loslaat dan schiet het omhoog en op het einde zakt de trommel nog even naar beneden naar zijn eindpositie.

Als ik de trommel van bovenaf op de rechterzijde naar beneden duw, dan kost het mij veel meer kracht. Het lukt mij niet om met mijn gewicht de dempers volledig ingeduwd te krijgen. Als ik de trommel snel loslaat dan schiet het omhoog en komt redelijk direct in de eindpositie terecht.

Nu de vraag - welke dempers kan ik het beste gebruiken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dit komt mij heel bekend voor.
Een witgoed bedrijf adviseerde mij staat de machine op een houten vloer zet deze op een houten plaat die tenminste op 3 balken van de vloer draagt.
Deze constructie
helpt wel maar verwacht geen wonderen. Een enkele keer loopt de machine toch van zijn plek en is het gedreun irritant te noemen. Volgens mij is het systeem of de soft-en hardware om te gaan centrifugeren nadat de was beter en gelijkmatiger in de trommel is verdeeld nog niet echt je dat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Vervang de schokdempers, die mogen niet zo soepel in te drukken zijn en niet zo snel terugveren.
 

Dsterk

  • #9
En vervang ze allemaal tegelijk want als je er slechts 1 vervangt blijf je me krachtverschil tussen de dempers zitten.
wat ik wel een beetje vreemd vind is de bijgeluiden, in het filmpje neemt hij toeren terug vanwege de trilling. maar idd eerst de dempers maar eens vervangen hopelijk is dat voldoende.
 

Voegsel

  • #10
Welke schokbrekers dien ik te gebruiken? De zilveren van 120N is zo te vinden maar die twee zwarte kan ik niet vinden
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Bij een onderdelenwinkel zijn ze wel te koop.
 

Dsterk

  • #12
@jan: is het niet een beetje raar dat er 2 verschillende dempers in dit model zitten? Ik heb nog nooit gehoord dat je 2 verschillende types schokbrekers in 1 machine zou moeten monteren, is het dan niet zo dat 3 van de zilvere 120nm brekers bestellen gewoon de oplossing is?
Ik vermoed dat de vorige eigenaar 2 dempers heeft vervangen en die ene heeft laten zitten(die nu dus de geest gegeven heeft vandaar het verschil).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat viel me ook op maar ik ken dat type niet voldoende om daar een sluitend antwoord op te geven.
Bij een onderdelenwinkel weten ze dat wel.
 

Dsterk

  • #14
Ik hoop voor topicstarter dat dit de lagers niet beschadigd heeft, als die machine jarenlang in onbalans gedraaid heeft met 2 verschillende soorten schokbrekers erin kan dat behoorlijk wat schade opleveren. Maar eerst maar eens zien hoe hij met nieuwe schokbrekers draait.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Dat aparte geluid kan van de afvoerpomp komen maar ook van de lagers.
 

Dsterk

  • #16
Ja daar twijfel ik dsu ook over, het kan de pomp zijn maar ook het lager. In het fimpje neemt de machine toeren terug. Nou kan dat komen doordat 1 schokbreker veel erger verlseten is dan de andere, waardoor een grote onbalans naar 1 kant ontstaat, maar ik heb weleens een miele met gelijkmatig versleten schokbrekers over een houten zoldervloer horen dansen(en die danste echt makkelijk een halve meter van z`n plaats) maar die trok gewoon door naar 1600rpm. Ik ben zeer benieuwd hoe je machine werkt na vervanging van schokbrekers.
 

Voegsel

  • #17
De dempers had ik meegenomen naar een miele monteur en die gaf aan dat ze goed zijn.

Wellicht toch de houten vloer?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Of de machine wordt niet goed beladen waardoor de trommel gaat slingeren en gaat trillen, zie de gebruiksaanwijzing voor de hoeveelheid wasgoed.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik kan je verklappen. Hoeveel was je in de trommel gooit precies afgewogen, veel weinig het maakt helemaal niets uit.
 

Klusser_ZLD

  • #20
Een verlate reactie, maar lees het nu pas.

Dit model wasmachine heeft drie schokdempers, waarvan de twee aan de rechterkant er anders uitzien dan de linker, wat normaal is (origineel Miele).
De linker schokbreker is lek, daar is best veel vet uitgelopen, zoals op de foto te zien is.
Het complete set vervangen kan dus geen kwaad, maar de houten vloer speelt hier ook een belangrijke rol in de trillingen.

Mits de persoon die dit filmpje gemaakt heeft, niet zelf (per ongeluk) het toerental verlaagde tijdens het centrifugeren met een druk op het toerental-knopje, is dit in alle andere gevallen, een storing vanuit de elektronica of de motor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu