Meterkast uitbreiden?

Fendtgek

  • #1
Hallo allemaal,

Ik had weer even een vraagje, ik krijg op mijn vragen hier zulke goede antwoorden, dat ik dacht; ik doe er nog eentje bij.

De situatie: In het huis waar het overgaat hebben we de bijkeuken helemaal aangepakt. Geisoleerd, nieuwe vloer, etc. Nu moesten er nieuwe leidingen bij in de kruipruimte voor de cv en heb ik direct 2 elektra kabels meegetrokken, aangezien de wasmachine en de droger naast de cv komen staan.

Hoe zit dit nu met het aansluiten in de meterkast? Het is nog een ''oude kast'': 4 groepen met gewone stoppen en 1 aardlekschakelaar. Kan ik er gewoon 2 groepen bij laten leggen of moet er direct een nieuwe meterkast in? En wat zijn ongeveer de kosten van zo'n project?

Alvast dank.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Vaak is meteen een nieuwe groepenkast wel de beste keuze. Let wel dat dan ook min. twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar verplicht zijn. Dit kun je het beste even door een installateur laten aansluiten, aangezien de hoofdzekereing hiervoor 'getrokken' moet worden.
 

Fendtgek

  • #3
Oke, bedankt voor de tip. Enig idee wat het gaat kosten of in welke richting ik moet denken? 200 of 2000 euro?
 

Ronald42

  • #4
Prijzen en/of indicaties worden hier niet gegeven. Kan ook niet want de situatie bij u ter plekke kan heel simpel of heel gecompliceerd zijn. Maar om toch iets te kunnen zeggen het ligt ongetwijfeld ergens tussen de door u genoemde bedragen. :wink:
 

Fendtgek

  • #5
Dat lijkt me opzich wel aardig logisch denk ik...

Dan zal ik voor de prijs een offerte laten maken door een installateur. iemand misschien nog tips hierover?
 

Chathanky

  • #6
Een prijsindicatie is wel toegestaan.

Houd rekening tussen de *** en **** euro voor een 6 groepenkast met 2 aardlek automaten. Dit is dus enkel de kast met inhoud. Dit is overigens wel ruim genomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een enkele keer zal een richtprijs van een onderdeel voor cv, witgoed of elektra genoemd kunnen worden, maar meer dan dat ook niet!
Wat is het verschil tussen richtprijs en prijsindicatie ?
Prijzen van meterkasten zijn simpel op te zoeken, daarom is een prijsindicatie niet nodig.
 

Chathanky

  • #8
Kostprijzen voor een verbouwing of reparatie zijn zelden via een forum te geven. Daarom zullen de beantwoorders over het algemeen geen prijsopgaven doen. Eventuele offertes van derden zullen direct verwijderd worden. Een enkele keer zal een richtprijs van een onderdeel voor cv, witgoed of elektra genoemd worden, maar meer dan dat ook niet!
Staat niet in dat bij het simpel vinden op intenet het betreffende onderdeel niet genoemd mag worden. :?
Meer dan een richtprijs is dan ook niet gegeven.
Richtprijs vs prijsindicatie? Zoek het eens op in de van dale. :wink:
 

Fendtgek

  • #9
Oke, dat is dan helder. Nu zag ik toevallig vandaag in het krantje van een bekende bouwmarkt een geschikte meterkast die inderdaad binnen dat budget valt. Nu was mijn vraag nog: Als het gewoon bij de bouwmarkt te koop is, mag je het dan ook zelf installeren of moet dit verzegeld worden o.i.d.?
 

Lichtpunt

  • #10
Dit mag jezelf installeren, je mag geen zegels verwijderen.
Geef wel de overweging dat de meeste elektriciens eigen aangeschafte kasten,
of niet of heel duur voor je willen installeren.
 

Fendtgek

  • #11
Oke, en kun je ook ongeveer aangeven hoe moeilijk het is?

Wcd, schakelaars, hotelschakeling e.d. is geen probleem, maar is zo'n groepenkast echt veel moeilijker of valt dit wel mee?
 

Lichtpunt

  • #12
Als je er geen verstand van hebt, kun je dat stuk van het verhaal beter aan een pro. overlaten. Kijk gerust eens op advertentie-sites voor een goede elektricien.
 

Fendtgek

  • #13
Nouja, er geen verstand van hebben valt ook wel weer mee, ik zit vooral in de zwakstroom (robots, sensoren), dus electriciteit opzich weet ik nog wel wat van, ik heb alleen nog nooit een groepenkast geinstalleerd.

Morgen ben ik weer in dit huis aan het werk, dan zal ik eens een fototje maken, misschien dat dat nog iets verduidelijkt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Om veilig een groepenkast inc hoofdschakelaar te plaatsen, moet de hoofdzekering uit zijn verzegelde kast verwijderd worden. Deze kast moet naderhand opnieuw verzegeld worden. Dit mag je als particulier niet zelf uitvoeren, vandaar het advies dit door een installateur te laten doen. Dat heeft dus niets te maken met of je er verstand van hebt of niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu