Meterkast achter meterkast.

Tyr

  • #1
Beste Medeklussers,

Kan ik op deze manier een meterkast achter een meterkast plaatsen? Mijn doel is om de stroomvoorziening in de werk- en logeer-ruimte zo autonoom mogelijk te maken. Permanente topbelasting op alle groepen zal nooit aan de orde komen. Belangrijk is dat als er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat in die nieuwe werk- en logeer-ruimte, dat je dan niet het woonhuis in hoeft om de automaat of aardlek schakelaars om te zetten. In het woonhuis zal namelijk niet altijd iemand aanwezig zijn.
  • Dit hele schema, inclusief dat van het woonhuis, is nieuw ontworpen. Delen liggen er al zoals die 15 meter kabel en het merendeel van de groepen in het woonhuis.

    Het voornaamste zou zijn als iemand die verstand heeft van wet en regelgevingen mij kan vertellen of dit zo aan de noodzakelijke ijssen voldoet. :) Ik zal het zelf gaan voor-installeren, en laten afmonteren door en erkende monteur.

    Ik hoop dat de reacties op deze post ook een bijdrage levert aan degenen die een deel van hun huis willen onderverhuren en de stroominrichting zo willen inrichten dat de huurders een eigen meter en zekeringen hebben.
Alvast ontzettend bedankt!

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Meestal gaat dit niet met 3x25A hoofdzekeringen, vanwege de zogenaamde selectiviteit. Type dat maar eens in op de zoekmachine van deze site. Het is een regelmatig terugkerende vraag. Ofwel zou je in de onderverdeling lichtere zekeringen moeten toepassen (10A) wat vaak te weinig is. Ofwel moet je de boel zwaarder uit gaan leggen met 3x35A hoofdzekeringen, selectieve voor beveiliging en een dikkere voedingskabel. Dit kost meer vastrecht.

Je schema behoefd ook nog aanpassingen. Op deze manier heb je kans dat bij een kortsluiting je hele huis zonder spanning zit. Overleg vooral met de uitvoerende installateur.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Een oplossing zou wellicht nog kunnen zijn om een afstandsbediening toe te passen op de automa(a)t(en) voor de schuur.
Op die manier kun je ze vanuit de schuur bedienen, terwijl ze in huis geplaatst zijn.
(en dus geen problemen met selectiviteit)
Met enkel die 5x2,5 kabel red je het niet als je meer wel dan 10A groepen, of enkel een 16A krachtgroep.
 

Tyr

  • #4
Dank voor jullie reacties.

Het selectiviteits "vraagstuk" zet zich nogmaals voort; Selectiviteit zou bij een 25A > 16A configuratie volgens voorgaande posts geen probleem hoeven zijn: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/welke-zekeringautomaat-gebruiken.83098/
Pagina 24 van deze handleiding geeft de functioneel werkende grenzen aan: https://www.scribd.com/document/663318454/Zakboek-Verdelers-Tm-125A
Of begrijp ik het niet helemaal goed?

Wat ik wél zal aanpassen is die 5x2,5mm kabel. Dat wordt een 5x4mm kabel.

Graag jullie reacties. Alvast bedankt!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Ik denk dat je je hoofdzekeringen vergeet.
Als die 25A zijn, is de maximale afgaande groep in de hoofdgroepenkast 16A.(das dan de groep vanuit je huis naar de schuur)

Als je een 25A groep naar de schuur wilt hebben, moet je hoofdzekering eigenlijk 25 x 1,6 = 40A zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Los van de selectiviteit vraag ik me af of de hoofdaansluiting überhaupt zwaar genoeg is. Die schuur wordt een ware grootverbruiker met elektrische verwarming en warmwatervoorziening. Dat gaat niet werken op 3x25a. Zeker niet als je niet wilt nadenken of je de sauna in de winter zonder meer kunt gebruiken.

Verzwaren van de aansluiting naar 3x40a is ontzettend duur i.v.m. een veel hoger maandelijks vastrecht. Ook qua energiekosten is dit een vreselijk dure oplossing, of er moet sprake zijn van verwarming d.m.v. warmtepompen.

Als er meer dan incidenteel gebruik gemaakt wordt van de ruimte, (waarschijnlijk wel, gezien de tussenmeter), zou ik een apart gasketeltje overwegen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu