Metalen laptop met trilling, is dit lekstroom?

Veronika

  • #1
Beste,

Ik heb een (vrij nieuwe) laptop met metalen behuizing.

Het valt me net op dat als hij aan de netstroom hangt, ik een trilling voel als ik hem heel licht aanraak met mijn vingertoppen.

Als ik hem "echt" aanraak is het weg. Het zit overal op het metaal, behalve op het toetsenbord. Ook niet op het scherm zelf of de trackpad.

Is dit lekstroom, of vibratie?

In reviews van dit model ben ik dat niet tegengekomen.

In geval van lekstroom, kan ik dit oeoa manier meten met mijn multimeter?

Het is een HP Envy ... nog wat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Gebruik je een geaard stopcontact?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
De voeding van de laptop zit aan één kant aan de fase, aan de andere kant aan de nul. Via een hoogfrequent schakelaar en een trafo wordt die spanning naar beneden getransformeerd, in principe gebeurt dat met galvanische scheiding. Er is echter altijd een lekstroompje aanwezig tgv. capacitieve effecten. Hoe sterk dat lekstroompje is, is mede afhankelijk van de richting waarin de stekker in het stopcontact zit.

Bij een normale metalen behuizing geeft dit geen enkel probleem, want die is geaard. Dus alles wat lekstroom is, wordt meteen naar aarde weggevoerd. Bij een laptop is het echter niet gebruikelijk dat de behuizing aan aarde zit en dus voel je die lekstroom (met de achterkant van je hand voel je het nog beter, al vanaf pakweg 9 V).

Normaal gesproken zou het geen enkele kwaad mogen kunnen.

Meten: je kan de spanning tussen behuizing en een aarde meten, maar dat zegt niet zoveel. Je meet al snel 40 Volt tussen zo'n niet geaard apparaat en de aarde van een stopcontact, vooral met een meetinstrument met hoge ingangsimpedantie (dat zijn de meeste moderne digitale inbstrumenten). Eigenlijk zou je de lekstroom daartussen moeten meten, maar dat is vrij lastig. Er bestaan meetsinstrumenten met een knopje om de spanning onder belaste toestand te meten (oa Duspol).

Je kunt eventueel de stekker in het stopcontact omdraaien. En indien de voieding in een ongeaard stopcontact zit dat eens proberen met een geaard stopcontact (mits de stekker ervan een geaard model is, anders helpt het nog niets).

Hier is nog een Engelstaig verhaal erover, daar zou zelfs die hoogfrequente spanning te voelen zijn:
https://www.quora.com/Why-does-the-case-of-my-laptop-often-give-me-an-electric-shock

PS. Hier nog wat verhalen over netfilters en hun condensatoren en de daardoor veroorzaakte spanningen op niet geaarde behuizingen. Een laptop wordt echter geacht gevoed te worden met laagspanning (42 V toch best wel veel) en zou volledig galvanisch gescheiden moeten zijn van het netfilter.

https://www.quora.com/Why-is-my-laptop-giving-electric-shocks-via-the-ports-when-it-is-plugged-in

Het is lastig om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van zo'n capacitief lekstroompje of van een (gevaarlijk) defect. In geval van twijfel met het apparaat naar een vakaman en die het laten beoordelen.
 

Veronika

  • #4
Dank beiden!

Stekker omdraaien maakt niet uit.

Geaard stopcontact maakt wel uit ja, de stekker gaf ook een tik bij t in t stopcontact steken!

Of ik iets kan meten ga ik nog proberen.
 

Veronika

  • #5
Deze laptop blijkt eerder gevallen, en gerepareerd in de winkel.

Hij heeft de lekstroom alleen wanneer aangesloten op een niet geaard stopcontact.

Dit probleem is niet bekend bij andere exemplaren van hetzelfde model.

Zou het zinnig zijn deze (ergens) te laten repareren? Vinden ze wel iets? Is er een plausibel defect dat oplosbaar zou zijn?

Kan ikzelf iets simpels doen om het te verhelpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou denken dat er juist iets met de voedingsadapter niet goed is.

Zelf houd ik er niet van een apparaat dat een geaarde stekker heeft te gebruiken op een niet geaarde aansluiting. Je loopt er altijd een risico mee.

Niet voor niets dat de huidige normen voorschrijven dat alle stopcontacten geaard moeten zijn. Weliswaar is het dan voor bestaande situaties in oudere gebouwen niet verplicht (voorzover mij bekend), maar ik vind het maar niks om zo'n risico te lopen. Daarom heb ik daarom bij mij thuis en bij familie alles wat nog niet geaard was, dat wel alsnog verzorgd in de loop der tijd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu