Nieuw onderwerp Reageren
Iceskater77


Geregistreerd op
29-5-2010
Berichten: 34
Iceskater77 op 03 December 2011, 22:37   Mechanische ventilatie aanleggen of niet?
Mede-klussers,

Ik ben een jaren 60 woning aan het renoveren. Net al het cv- en waterleiding werk vervangen en nu toe aan de elektra, maar twijfel of ik ook iets moet doen met ventilatie.

Het huis heeft geen mechanische ventilatie, alleen een open ventilatie schacht (tussen de spouwmuren) vanaf keuken, wc en badkamer. Ik vraag me af of het niet zinvol is om toch mechanische ventilatie aan te leggen. Dat is wel een hele klus, vooral omdat ik doorvoeren moet maken tussen de verdiepingen en op het dak. Plus koven op plekken waar ik deze liever niet heb. De bestaande stenen schacht is niet meer bruikbaar.

Hoe slecht is het eigenlijk als je alleen kunt ventileren door een raampje open te zetten?

Graag jullie advies.

';
Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een elektricien nodig schakel dan Klusidee in voor een vakman. Direct een elektricien inschakelen


Cyruse
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
16-12-2007
Berichten: 1640
Cyruse op 04 December 2011, 00:04  
Je schrijft dat je aan het renoveren bent. Dus waarschijnlijk ook isoleren, dichtpurren, voorzetwandjes, kieren dichten etc.

Daarmee dicht je een huis behoorlijk af en natuurlijke ventilatie voldoet dan niet meer. Vroeger tochtten die huizen als een dolle en dat gaf ventilatie genoeg i..c.m. een open raampje. Als je het nu helemaal gaat dichttimmeren en afpurren klopt die natuurlijke huishouding qua leefklimaat niet meer met alleen overdag een raam op een kiertje.

Dat moet je compenseren.

Ik ben bezig met een jaren '70 woning te renoveren en stond voor dezelfde keuze. Heb wel besloten tot installatie van mechanische ventilatie, flinke klus, maar het leefklimaat is er binnen stukken op vooruit gegaan. Nooit spijt van gehad. En je hebt tegenwoordig hele mooi stille.

Mocht je toch besluiten om het niet te doen: zorg dan in ieder geval voor mechanische ventilatie alleen in de badkamer.
Kacheltje


Geregistreerd op
18-3-2011
Berichten: 3138
Kacheltje op 04 December 2011, 01:03  
Het nadeel van enkel raampjes open zetten is dat dat met koud weer de ramen dicht blijven.
Als met het renoveren ook de beglazing mee wordt genomen kun je daar ventilatieroosters in aanbrengen en voor keuken wc en badkamer een centrale afzuigventilator. Door die afzuiging trekt er door de roosters ook verse lucht je woning in.

Kieren en gaten waren nooit de bedoeling geweest om als ventilatie te dienen. Dit wordt ongecontroleerde ventilatie genoemd. Als je je woning echt goed renoveerd en dus ook aan kierafdichting doet kun je daar later idd problemen krijgen tenzij je zomer en winter je raampjes open zet.

Voor de plannen zou ik je deskundig advies adviseren en dan kun je zelf bepalen of je in de uitvoering zelf een bijdrage kunt leveren.
Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1088
Geus op 05 December 2011, 01:01  
Kacheltje schreef:
...tenzij je zomer en winter je raampjes open zet.


Dit is een hele belangrijke. Alhoewel ik het nut van een centrale MV snap (m.n. in nieuwbouw), heb ik een beetje moeite met het idee dat er tegenwoordig overal MV in moet. Het lijkt ook een beetje een hype.

Ventilatie is uiteraard belangrijk en als je je jaren '60 woning compleet na´soleerd en vervolgens in de winter al je ramen en ventilatiekanalen (natuurlijke trek) dicht doet, dan ga je problemen krijgen.

Maar als je probeert te begrijpen hoe je woning functioneert en een beetje slim omgaat met je ramen, ventilatieroosters en -kanalen, dan kan je op die manier net zo goed ventileren. Zet in de winter maar eens alles helemaal open, heb je dan een gebrek aan ventilatie?

De uitzondering daarop vind ik de badkamer, daar kan een simpele vorm van MV tijdens gebruik, met een nadroogtijd, echt comfortverhogend zijn. Open raam in de winter werkt net zo goed, maar we zijn niet allemaal meer bikkels en er gaat dan toch wel relatief veel warmte door het raam naar buiten.

Ik ga er dan vanuit dat je wel een apart kanaal hebt voor de afzuigkap.
IJkenhout
Vaste beantwoorder Moderator

Geregistreerd op
17-1-2006
Berichten: 12751

Regio Rijnmond
IJkenhout op 05 December 2011, 10:01  
Naast wat er al genoemd is, weet je bij mechanische ventilatie zeker dat de stromingsrichting goed is. Dus luchtjes en vocht uit badkamer en toilet gaan niet je slaap- of woonkamer in.

Als je slim ontwerpt, hoef je wellicht geen koven in het zicht te krijgen.

Waarom is het bestaande stenen kanaal niet bruikbaar? Kan je daar niet een buis inschuiven?
Iceskater77


Geregistreerd op
29-5-2010
Berichten: 34
Iceskater77 op 09 December 2011, 19:21  
Bedankt tot zover. Ik ga toch maar over op het aanleggen van mechanische ventilatie. De woning wordt nu inderdaad compleet na ge´soleerd en van dubbel glas voorzien. Ik laat ook ventilatieroosters plaatsen in sommige ramen.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 1

Klusadvies: Mechanische ventilatie aanleggen of niet?

Klusadvies: Mechanische ventilatie aanleggen of niet?
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Sticky: Elektra aanleggen hoe doe ik het? 0 23 April 2006, 10:45
Geen nieuwe berichten Mechanische ventilatie aanleggen 2 16 Januari 2013, 15:11
Aanleggen (mechanische) ventilatie - do's and don'ts? 5 16 Maart 2007, 16:42
Geen nieuwe berichten Perilex stopcontact aanleggen voor Mechanische Ventilatie 5 23 Maart 2013, 11:18
Geen nieuwe berichten Natuurlijke ventilatie vervangen door mechanische ventilatie 9 15 Februari 2014, 14:08
Ventilatie badkamer - Offerte mechanische ventilatie 10 15 Augustus 2007, 21:28
Geen nieuwe berichten Mechanische ventilatie en ventilatie d.m.v lichtknop op wc 4 10 April 2011, 18:40
Geen nieuwe berichten Mechanische ventilatie 0 03 September 2018, 12:16