Mado Kwadrant (Somfy) blijft hangen

Hugom

  • #1
Ik heb 2de hands een mooie zonwering gekocht. De Mado Kwadrant met Somfy motor. Heb het ding werkend gezien en alles wat in orde. Ik heb samen met de eigenaar het scherm losgemaakt en van de muur afgehaald.

Dit ging wat moeizaam maar is uiteindelijk toch gelukt. Alles daarna nu bij mij opnieuw aan de muur gehangen, alles aangesloten, maar nu werkt de zonwering niet meer. Bij het omzetten van de schakelaar (linksom en rechtsom) hoor je wel een motor die iets wil doen, maar het scherm blijft ingeklapt.

Nu ben ik al wel wat aan het zoeken geweest en lijkt me het probleem in de motor bij de stelstiften te zitten. Bij het verwijderen van het scherm is daar waarschijnlijk op gedrukt en stonden deze dus niet meer in de juiste stand. Nu krijg ik het wel voor elkaar om 1 stift (gele) in te drukken zodat hij volgens mij in de juiste stand staat maar de andere niet.

Ik wil dus als vervolgactie de kap aan de zijkant van het scherm halen, maar ik weet niet hoe deze eraf moet. Kan iemand me hiermee op weg helpen? Volgens mij kan ik dan namelijk de stelstiften juist zetten zodat hij het weer doet?

Alvast bedankt!
 

Hugom

  • #2
Ik ben overigens al (gedeeltelijk) geholpen als ik in ieder geval weet of de Somfy motor instellingen (gele en het andere knopje) ingedrukt moeten staan om überhaupt te werken. Dan kan ik me daar in verdiepen. Nu gaat de luifel geen kant op, en lijkt hij te blokkeren...

Mocht er dus iemand zijn die me even op weg kan helpen is mijn dank groot!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Indien je de knopjes indrukt kun je de eindafstelling instellen.
zodra je bijv de uitval bepaald hebt druk je nogmaals op een van de knopjes (welke kan ik vanaf hier niet zien maar doorgaans is het gele knopje de uitstand)

Het andere knopje kan wit of blauw zijn. Ik dacht bij de kwadrant dat dit blauw was.
Indien blauw dan laat je het scherm binnengaan tot ca 15cm van het einde en je duwt dan op het blauwe knopje zodat dit weer naar buiten springt. Doe dan het scherm verder dicht of doe het scherm eerst wat verder open en daarna dicht. Het scherm zal op de laatste 15cm dan minder trekken. Als het scherm gesloten is zal je de motor nog even horen brommen en dan slaat deze af.
Indien het een wit knopje is heb je een hulpstukje nodig daar je het knopje niet kunt bedienen als de kast dicht is.
 

Hugom

  • #4
Bedankt voor je antwoord, ik ga als het weer wat beter weer is (lees, niet regent) meteen even kijken of ik het nu opgelost krijg...
 

Hugom

  • #5
Ik ben er nog eens even mee bezig geweest, en heb het helaas nog niet aan de gang gekregen. Wel ben ik erachter dat de stelstiften geel en blauw zijn. Ook heb ik ze ingedrukt en uitgedrukt en helaas werkt het dan nog niet.

Nu ben ik wat verder aan het zoeken geweest, en nu kom ik er net achter dat ik de muurbeugels volgens mij heb omgedraaid. Deze steken nu aan weerszijde een centimeter of 10 uit en volgens mij moeten ze ongeveer geheel achter het scherm verdwijnen (dus omgedraaid zitten) als ik de afbeeldingen op het internet bekijk.

Kan hier ook het probleem mee veroorzaakt worden dat hij niet werkt? Wellicht ergens klem zit of zo? Het zou zonde zijn als ik alles helemaal opnieuw moet hangen en het heeft geen verschil. Alvast bedankt voor de hulp!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
De muurbeugels zal niet de reden zijn.
Dit scherm is nl een geheel gesloten systeem met de beugels aan de buitenkant.

Je hebt dus beide stiften (geel en blauw) ingedrukt en daarna heb je het scherm uit laten gaan tot zijn uiterste uitval. Waarna je de gele knop weer hebt ingedrukt zodat deze wat verder naar buiten komt??
Het zelfde maar dan bij het naar binnen gaan heb je gedaan met de blauwe knop, ca 15cm voordat het scherm dicht is gegaan??
Dan zou het moeten werken.
Dan is volgens mij de bedrading niet goed aangesloten.
graag foto van een open schakelaar aub.
 

Kluske

  • #7
Heb je de bedrading wel goed aangesloten? Zitten de draden op de juiste contactpunt?
 

Hugom

  • #8
Bedankt voor de hulp zover, ik denk dat de schakelaar wel goed aangesloten zit. Ik heb op dit moment de aansluiting op een stekker gedaan, om eerst te kunnen testen.

De blauwe en geel/groene draad zijn doorgelust en de bruine is via de schakelaar gesplitst. Zie ook de foto. De bruine kabel van de stekker (voeding) die zit in het midden, en de 2 uitgaande draden (bruin/zwart) zitten in de linkse en rechtste aansluiting. Volgens mij moet dit gewoon goed zijn. Door het tijdelijke karakter heb ik het nu aan elkaar gelast en met een tape afgeschermd. Dit gaat straks anders natuurlijk als het een standaard voeding krijgt.

Ik heb hier de aansluiting met de bedieningsschakelaar:


Hier nog een foto van hoe hij aan de muur hangt, met de muurbeugel:
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
De aansluiting op de schakelaar klopt in principe. (als blauw daadwerkelijk verbonden is met blauw)
Als je de beide stiften op de motor in de indruk stand hebt en je bedient de schakelaar wat gebeurt er dan?
Het scherm zou dan toch naar buiten moeten komen?
 

Hugom

  • #10
Als ik de schakelaar naar de 'uit-stand' zet, dan hoor ik de motor wel zoemen maar blijft het scherm gesloten. In de 'in-stand' hoor ik de motor niets doen, maar dit lijkt me ook logisch aangezien het scherm nog helemaal ingerold zit.

Ik kan overigens heel slecht bij 1 van de 2 stiften in de motor, en in theorie zou het kunnen zijn dat die stift dus nog uit is, ik zal daar morgen eens naar kijken.

Of is het misschien mogelijk dat er ergens wat klemt, en er voor zorgt dat het scherm niet uitgerold wordt?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #11
Ik vermoed dat indien je het scherm met de schakelaar naar de ¨uit¨stand laat gaan dat hij eigenlijk naar binnen wenst te gaan
(bruine en zwarte draad omwisselen op de schakelaar)

Indien je nu het scherm de andere richting laat uitgaan zou hij dan eigenlijk naar buiten moeten komen, wat niet gebeurd.
Ik vermoed dan ook dat de gele drukknop ingedrukt zit en dat deze eerst ingedrukt moet worden zodat deze verder naar buiten springt.
 

Hugom

  • #12
Bedankt voor de informatie weer, ik ga morgen weer eens proberen of ik er toch met iets tussen kan komen zodat ik de pen uitgedrukt krijg. Ik kom er weer op terug!

Alvast bedankt voor je geduld... :)
 

Hugom

  • #13
En hij doet het! De blauwe pen was schijnbaar niet ingedrukt (ik kon er heel slecht bij) en toen die ingedrukt was werkte alles in eens weer.

Nu moet ik hem nog even goed instellen met de uitval e.d. maar dat gaat goed komen met de tips hier boven!

Bedankt voor de hulp!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #14
Indien de blauwe knop niet ingedrukt was en nadat je deze had en het scherm ging dan wel open dan ben ik toch zeer benieuwd hoe het doek op de as draait.

De blauwe knop is nl voor de afstelling boven.

Het doek dient bovenlangs op de as te draaien en niet onderop.
 

Hugom

  • #15
Mijn korte termijn geheugen is heel slecht, en het zou maar zo de gele pen geweest kunnen zijn... Ik zal dit nog wel even nakijken als ik de definitieve afstelling ga doen...
 

Leblanc

  • #16
Hugom, het is een heel oud bericht en hoop dat je nog reageert. Ik heb dezelfde zonwering al 12 jaar hangen en wil zelf de motor vervangen. Ik kan geen tekening vinden hoe ik de zonwering eraf moet halen. Volgens mij heeft het scherm geen zijkappen die eraf kunnen en moet de het scherm er in zijn geheel af maar hoe?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu