Maat afvoerplug

Jaccoes

  • #1
Voor de nieuwe badkamer heb ik al wat spullen in huis gehaald waaronder twee waskommen. Voor deze waskommen zal ik dus nog een afvoerplug moeten kopen en een sifon. Punt is dat ik niets begrijp van de maatvoering ervan. Wat ik wel weet: het voorgeboorde gat voor de afvoer is 45mm. Nu zie ik verschillende maten op websites wat betreft de afvoerpluggen, namelijk: 5/4 en 1 1/4. Hebben deze maten betrekking op de grootte van het voorgeboorde gat of is dit puur voor de maat van het sifon wat erop aangesloten wordt?

En als het laatste klopt; hoe weet ik of de afvoerplug gaat passen in de waskom? Of is dat standaard en hoef ik daar niet op te letten?

Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Zitten in die was kommen ook overloop gaatjes.

1 1/4" =5/4"

Anders plaats eens een foto er van die kommen.
 

Jaccoes

  • #3
Hoi Henk, er zitten inderdaad overloop gaatjes is, dus ik had gezien dat er in ieder geval afvoerpluggen in moeten die daarvoor bedoeld zijn.

Wat betreft die maat: :oops: :oops: :oops: Dat had ik zelf kunnen verzinnen...

En uiteraard even de foto's erbij.


 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Je kunt evt een waste gebruiken meestal zitten die al bij de wastafelkranen+waste.

heb je geen kranen met waste bediening kan je ook gaan voor de klik waste



zodat je geen losse stop nodig hebt.
 

Jaccoes

  • #5
Ik heb de kranen inderdaad al en hierbij zit geen wastesysteem. Dus ik zal voor het kliksysteem gaan. Maar ik vraag me dus af hoe het zit met die maat van de afvoerplug. Kan ik zomaar iedere afvoerplug kopen die ik er mooi uit vindt zien of moet ik rekening houden met een bepaalde maat zodat deze passend is voor de waskom?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Voor wastafel word altijd 5/4 gebruikt je moet namelijk wel een waste nemen omdat het ingebouwde overloop via de waste weg kan stromen.

en aan gezien je geen waste voorziening op je kraan hebt moet je wel een klikwaste nemen.

of je ruilt je kranen om met waste bediening.

 

Jaccoes

  • #7
Helder! Bedankt voor je moeite om het me uit te leggen. Wat betreft de maat is het dus gewoon 5/4. En ik moet er een hebben MET de optie voor overloop/waste (zie overal " pop up met overloop" staan overigens, maar dat lijkt mij hetzelfde) omdat ik geen wastebediening heb op de kraan zelf.
 

Xr8

  • #8
De pop up waste heeft een 5/4 buitendraad. Je kunt hiervoor een sifon nemen met 5/4 binnendraad, geschikt voor waste. De andere wordt een plugboer sifon genoemd. Deze kun je niet aan een waste monteren.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu