Luchtverwarming en Vloerverwarming

Jvs

  • #1
Al zoekend en lezend kom ik niet tot een eenduidig antwoord danwel afgerond project, vandaar mijn post.

Wij hebben in huis een luchtverwarming. Deze was qua bemeting niet je van het en bovendien zeer verouderd (1968). Ik heb dus 2 jaar geleden de ketel vervangen maar daarmee ook de keuze gemaakt luchtverwarming te behouden.
Afgelopen jaar hebben wij een rigoreuze verbouwing afgerond waarbij onze slaapkamers op de verdieping allen voorzien zijn van luchtverwarming. Daarnaast is op de begane grond luchtverwarming aanwezig. In de woonkamer (met vide) is de bemeting/capaciteit matig en in de keuken perfect (nieuw aangelegd).
Samengevat ik kan ons huis al verwarmen met de luchtverwarming.

Op de begane grond is vloerverwarming gelegd in het verbouwde stuk (als hoofdverwarming). Dit betreft de keuken en bijkeuken.

Het idee is dat de vloerverwarming een koud aanvoelende vloer voorkomt. De luchtverwarming kan dan doorverwarmen naar de gewenste temperatuur.

Hoe ik dit nu denk te realiseren is om een thermostaat t.b.v. de luchtverwarming te hebben in de woonkamer (dit is letterlijk het midden van het huis met een vide en open verbindingen naar de verdiepingsoverloop, entree en keuken) deze stel ik (handmatig) in op de gewenste temperatuur. De vloerverwarming werkt met een modulerende ketel en een aan/uit thermostaat op bijvoorbeeld 19gr continue, deze heb ik in de bijkeuken geplaatst met het idee dat deze daar het minst beïnvloed wordt door de luchtverwarming; de bijkeuken heeft enkel vloerverwarming.

Al met al denk ik dat dit gaat werken (ga het dit stookseizoen merken); maar vooruitlopend hierop alvast de vraag of ik iets gemist heb...

Kleine note: Ik zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer :oops: tot voor een maand terug was ik zeker dat het zou gaan werken, maarja dan begin je weer te lezen en komt WA weer langs als optie voor de vvw. En ja wil eigenlijk het watergedragen systeem nog uitbreiden met een radiator in de badkamer voor een handoekradiator, en wil deze gewoon op tijdstip laten opwarmen en tja dan ga je weer lezen en weer lezen etc...

Samengevat; ik wil de luchtverwarming (in gehele huis) met z'n referentieruimte en thermostaat inregelen op 21gr (de gewenste temperatuur), de vloeverwarming inregelen met een tweede aan/uit thermostaat op een modulerende ketel in een andere referentieruimte op bijvoorbeeld 19gr, de kou moet hiermee uit de vloer blijven, maar de vloerverwarming zal de luchtverwarming niet uit laten slaan. (Op termijn plaats ik een handdoek radiator in de badkamer, tweede zone instelling danwel met elektrisch ventiel danwel met thermostaat)
 

Kacheltje

  • #2
Als je vloerverwarming is aangelegd om als hoofdverwarming dienst te doen is luchtverwarming overbodig.
Sommigen denken dan dat het handig is voor het aanwarmen maar beseffen niet dat als de vloer op temperatuur is de luchtverwarming koudere lucht gaat inblazen. Als de thermostaat in de ruimte staat waar de vloerverwarming aanwezig is zullen de overige ruimtes in huis ook koudere lucht krijgen van de luchtverwarming.
Dit kan en zal vaak als onbehagelijk worden ervaren in de ruimte met vloerverwarming en de ruimte met enkel luchtverwarming zullen wel op temperatuur komen maar niet op temperatuur blijven als de vloer op temperatuur is.

Dit zal geen gelukkige combinatie zijn en worden.
 

Jvs

  • #3
Ik begrijp u niet helemaal goed denk ik.

Onze luchtverwarming zal enkel warme lucht inblazen.
De referentieruimte voor de luchtverwarming kent geen vloerverwarming en vice versa. In de ruimte waar beide aanwezig is zal nu m.i. de vloer warm zijn en warme lucht geblazen worden. Doordat de referentieruimte voor de luchtverwarming een lagere temperatuur kent (of grotere kou-val) dan de referentieruimte voor de vloerverwarming zal je dus m.i. altijd een warmere luchtverwarming hebben dan de vloerverwarming.
 

Kacheltje

  • #4
Als de luchtverwarming continu warme lucht inblaast zal de ruimte met de vloerverwarming te warm gaan worden.
De vloer geeft immers warmte af zolang de ruimte temperatuur hoger is dan de ruimte. Als de vloer 28 graden is zal deze geen warmte meer afgeven als de ruimte 28 graden is. De luchtverwarming is berekend om de ruimte met lucht op temperatuur te houden. Dit bij elkaar opgeteld doet de ruimtetemperatuur uit de hand lopen.
 

Jvs

  • #5
Ik zeg ja en nee; de vloerverwarming is enkel als hoofdverwarming aangelegd wij gebruiken hem als bijverwarming. In de praktijk hoop ik dus de kou uit de vloer te houden (lees warme voeten) en zal de luchtverwarming de comfort temperatuur moeten realiseren. Een rede hiervoor is dat de luchtverwarming snel kan reageren en de vloerverwarming trager is. Met de vloerverwarming hoop ik de koude val gedurende de nacht te kunnen gaan verminderen. Dan kan ik overdag dus sneller op de gewenste temperatuur komen met de luchtverwarming.
 

Kacheltje

  • #6
Als de vloer 21 graden is voelt het met blote voeten nog steeds koud aan.
Zeker als het gaat om plavuizen.
Koudeval breek je in veel mindere maten dan met een radiator convector of luchtverwarming.

Met luchtverwarming heb je in een woning altijd een snellere luchtstroom dan je hebt met enkel ventilatie voor de luchtverversing van je woning.
 

Jvs

  • #7
Uw antwoord sluit niet geheel aan op wat ik bedoel aan te geven. Ik realiseer door de combinatie van vloer en luchtverwarming op de aangegeven wijze hopelijk dat ik geen koude voeten heb als ik in de ochtend de keuken in ga en twee dat in de nacht de temperatuur niet te ver omlaag valt in het gehele huis. Overdag zal de luchtverwarming gebruikt worden om tot een aangename temperatuur te komen.

Opmerking hierbij is dat ik dit niet opnieuw ontworpen heb, maar dat ik om moet gaan met de middelen die mij voorhanden liggen. Ik wil proberen om energiezuinig en comfortabel alles in te regelen met de luxe variabel in te kunnen spelen op de dagbeteding.
 

Kacheltje

  • #8
Je gebruikt de vloer om warmte te bufferen om te zorgen dat het in de nacht niet te veel afkoelt zeg je.
Resultaat is dat je die warmte er wel in stopt en dat extra gas gaat kosten.
Met de luchtverwarming kun je dan net zo goed de nachttemperatuur wat hoger houden wat uiteindelijk net zoveel gas kost.

Na een nacht is de vloer voor een deel afgekoelt en dan voelt het denk ik niet warm aan zoals je verwacht zou hebben.

Mijn mening is echt dat het geen gelukkige combinatie gaat worden Jvs.
Misschien dat er anderen zijn die wellicht wel een passende oplossing ziet.
 

Kacheltje

  • #9
Als ik zelf zo`n keuze had koos ik om de luchtverwarming te verlaten en de buizen te gebruiken voor een ballansventilatie.
De vloerverwarming had ik als hoofdverwarming gebruikt.
Om energie te besparen gekozen voor een goede isolatie en een verbetering van de kierdichtheid van de woning.

Maar de keuze was al gemaakt in jou geval.
 

Jvs

  • #10
Eveneens eens en oneens, maar dat heeft te maken met de praktijk en dus geld; de ene helft van ons huis is verbouwd de andere helft ( nog) niet.

Wat al wel gebeurd is de volledige dakisolatie en spouwmuur isolatie. De nieuwe vloer kent ook isolatie en de aangegeven vvw.

Tijdens deze verbouwing (afgelopen 2 jaar) zijn we in de woning blijven wonen waar de luchtverwarming was. De nieuwbouw heeft nu een ketel voor vloer en een nieuwe badkamer. Ik probeer nu dus van deze twee als het ware een te maken. Balansventilatie is m.i. Geen toegevoegde waarde omdat de ketel en lucht circa 20 meter van elkaar vandaan zijn of is er een andere rede om balansventilatie toe te passen.
 

Bernhard

  • #11
@Jvs,
Je idee is goed. Je kan geen ruimtethermostaten gebruiken.
Je moet een kanaal- en een leidingthermostaat gebruiken.
De kanaalthermostaat regeld de inblaatstemperatuur.
De leidingthermostaat regeld de watertemperatuur.
 

Jvs

  • #12
Hier heb ik nog geen ervaring mee. En geeft een nieuwe visie :D

Ik kan beredeneren op welke wijze de leidingthermostaat in te stellen, zeg ik vind 19gr aan de voeten ok dan zet ik deze thermostaat op die temperatuur. Brengt me tot de kanaalthermostaat. Ik kan hier de inblaatstemperatuur mee bepalen begrijp ik echter wat zal de specifieke functie zijn met name t.o.v. de huidige set-up. Mijn kamerthermostaat bepaalt op dit moment of er warmte afgegeven dient te worden of niet. Op basis van de curve blaast de luchtverwarming n.a.v. de warmtevraag en temperatuur verschil warme lucht in met een bepaald toerental. De variabele die dus beïnvloed worden door de thermostaat is toerental (uitblaassnelheid) en uitblaatstemperatuur. Daarnaast is de thermostaat geplaats om de ruimte op temperatuur te houden. Deze houd dus bij binnen welke tijd hoeveeel graden onze woning afkoeld. Op basis hiervan zal de ketel weer het toerental en inblaatstemperatuur bepalen.

Samengevat; ik begrijp de leidingthermostaat, maar is de ruimtethermostaat voor de luchtverwarming niet gebruiksvriendelijker (houd ruimte op temperatuur d.m.v. inblaassnelheid en inblaatstemperatuur) en daardoor voor onze situatie beter toepasbaar?
 

Bernhard

  • #13
@Jvs,
Een regeling met een ruimtethermostaat is gebruiksvriendelijker.
Als in de dezelfde ruimte waar de temperatuur gemeten wordt de luchtverwarming en de vloerverwarming is aangebracht dan kan je niet de temperatuur regelen voor de lucht en de vloerverwarming.
Met mijn voorstel gebruik je geen kamerthermostaat. Je gaat dan handmatig, of met WA-regeling, de inblaatstemperatuur van de luchtverwarming en de ingaande watertemperatuur van de vloerverwarming instellen.
Een vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming is en blijft een verwarming.
Als de vloer warm wordt , 20grd, zal de luchtverwarming een lagere cap gaan leveren en dat heeft gevolg voor de ander ruimten met luchtverwarming. Terwijl ik dit schrijf heb ik nog een voorstel.
Je zou de capaciteit van de vloerverwarming moeten reduceren bij de luchtverwarming. Dat kan door de inblaaslucht naar de woonkamer te verminderen. Dit laatste kan je als proef uitvoeren door de inblaasroosters te knijpen of af te plakken. mvgr Bernhard
 

Jvs

  • #14
De nuance is inderdaad dat de thermostaat voor de luchtverwarming in de ruimte aanwezig is waar op dit moment nog geen vloerverwarming is. Met andere woorden deze wordt minimaal beïnvloed door de vloerverwarming. De huidige thermostaat voor de vloerverwarming is in een ruimte aangebracht waar enkel vloerverwarming aanwezig is (maar jouw optie voor een leidingthermostaat is een goede optie).

De resultante van beide metingen is enkel nog in de keuken te bemerken (hier is zowel vloer als lucht aanwezig). Waarbij ik er inderdaad vanuit zal gaan dat door het zowel gebruik van vloer als luchtverwarming deze ruimte een hogere temperatuur kent dan de woonkamer (enke lucht) en de bijkeuken (enkel vloer) tot grote vreugde van mijn vrouw :lol: .

Gelukkig kan ik de lucht toevoer naar de keuken inderdaad 'knijpen'; hier heb ik rekening mee gehouden dus ik hoef niet de roosters in de ruimte zelf maar kan rechtstreeks de gehele aanvoer knijpen. Ik denk dan ook dat het een terechte gedachte is om op deze wijze de temperatuur tussen de verschillende ruimte's niet te veel te laten verschillen.

Ik denk dan ook dat het wel even zal duren alvorens ik een gebalanceerde verwarming ingeregeld heb. Ik ga in ieder geval de vloerverwarming als basis/constante gebruiken; voorlopig met aan/uit thermostaat in bijkeuken maar wellicht voeler op de vloer van zegge 19gr (is me nog niet helemaal duidelijk hoe dit te realiseren; in te regelen). Dan zal ik proefondervindelijk mechanisch de lucht inregelen om het verschil tussen de ruimte's te minimaliseren. De thermostaat tot slot zorgt voor de stabiliteit van de temperatuur.
 

Bernhard

  • #15
@Jvs,
In mijn voorstellen ben ik er vanuit gegaan dat;
- in de woonkamer ook vloerverwarming is aangelegd
- de thermostaten voor de luchtverwarming en voor de vloerverwarming in de woonkamer gemonteerd zijn.
Ik zie nu dat de thermostaat in de woonkamer de luchtverwarming regeld en de thermostaat in de keuken de vloerverwarming.
Als dit juist is had je geen vraag op dit forum hoeven stellen. Je idee is prima. Suucces Bernhard
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #16
Als aanvulling op je idee of twijfels over WA-stoken, dat heeft in jouw situatie
geen meerwaarde, dit omdat je alleen VVW hebt, en geen extra radiatoren,
dus kan je je thermostaat tbv VVW het beste op 1 temp. zetten en er niet
meer vanaf halen, dan stook je het constants, wat in theorie ook het goedkoopst
zou moeten zijn :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als ik de ongemakken over vloerverwarming lees denk ik dat jouw idee best goed zou kunnen zijn. Je kan in iedergeval snel met lucht de ruimtes op een aangename termperatuur houden.

Volgens mij is een vloer van 19 gr. veel te koud om aangenaam aan te voelen. Geen idee hoe hoog die zou moeten zijn. Ik vermoed dat deze tussen de 20 of 22 gr. zou moeten liggen. De lichaams temperatuur is 24 gr. wellicht is dat iets te hoog. Deze temperatuur wordt vaak geadviseerd voor een vloerverwarming. In jouw geval zou ik spreken over een verwarmdevloer. :wink:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #18
Eeeehhh, lichaams temperatuur 24 graden???
Dan ben je toch al een tijdje dood hoor.
36 graden is normale lichaams temperatuur.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
Ik denk dat de kortste klap is om de temperatuur te regelen met de luchtverwarming. De vloer door middel van een aanlegvoeler op de retourleiding van de verdeler.
Als het in ruimtes dan te warm of koud wordt moet je in die ruimtes de luchthoeveelheden aanpassen door middel van de instelling van de roosters.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Sorry helemaal gelijk, ik bedoelde de temperatuur van je huid is 24 gr.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu