Luchtverwarming brink B-10 HRD

Marcellogapp

  • #1
Hallo beste leden,

Deze zomer heb ik een huis aangeschaft, waar luchtverwarming in aanwezig is. Het een een Brink SW6 B-10 HRD direct gestookt van bouwjar 2006.

Sinds ik hier woon heeft hij met de warmere buitendagen weinig problemen om de woonkamer op temperatuur te krijgen. Nu het buiten veel kouder wordt komt de kamer met moeite op een aangename temperatuur. Als wij smidags om 17.00 uur de modulerende thermostaat van 17 graden opschroeven naar 2 graden dan is het om 21.00 uur nog geen 22 graden.

Nu heb ik zelf het e.e.a. proberen uit te zoeken uit te sluiten.
De systeemventilator toert keurig omhoog. de uitblaas temperatuur van de luchtverwarmer is 55 graden, de temperatuur wat wordt ingeblazen in de woonkamer is 48 graden.

Op de kamerthermostaat kun je zien op hoeveel procent vermogen de ketel gaat branden als hij van 17 naar 22 of zelfs 30 graden moet stoken komen er maar 2 tot 3 vlammetjes in beeld 40-60% stookvermogen. Hij wil dus niet op 100% vermogen branden. Nu heb ik uit de documentatie gehaald dat het verbruikt bij vollas 1.14m3/h is. de gemeten gasvebruik bij goeie warmte vraag is 0.65-0.7 m3/h.

Volgende de documentatie kan de rookgasventilator toeren tussen de 2000-6000 rpm en zou de basis waarde 4500 rpm moeten zijn nu heb ik bij hoge warmte vraag het display uitgelezen en draait de rookgasventilator maximaal 2600 rpm.

Is er een oorzaak of oplossing te bedenken hoe het kan dat de luchtverwarmer niet op volledige vermogen wil branden? met lucht moet een ruimte toch vrijsnel warm willen worden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Dat komt waarschijnlijk doordat je maximale luchthoeveelheid te laag staat.
Hij moduleert nu op maximale inblaatstemperatuur.(bij 60% v/d luchthoeveelheid, zal hij dus nooit op 100% hoeven te branden)

Dingen die je kunt doen om het sneller warm te krijgen zijn dus:
- Maximale luchthoeveelheid verhogen, eventueel i.c.m. afstellen van luchtroosters.
- Maximale inblaatstemperatuur verhogen.
 

Marcellogapp

  • #3
Bedankt voor de reactie,
heb nu de inbaastemperatuur iets verhoogd en de luchthoeveelheid wat bijgesteld.

Alleen hij blijft maar op een minimale brand niveau branden. zelfs als je een warmtevraag van 30 graden in de woonkamer insteld.
We hebben wel op deze manier in iedergeval een laag verbruik.
 

Kacheltje

  • #4
Wat is je aanvoer en retourtemperatuur van de ketel?
Heb je de filters gecontroleerd op vervuiling?
 

Marcellogapp

  • #5
De aanvoertemperatuur van de lucht is bij de unit zelf inmiddels verhoogd tot 60 graden, de inblaatstemperatuur in de ruimte is 52 graden. retourtemperatuur van de circulerende lucht is onbekend.

De filter (1st) wordt met regelmaat 2 wekelijks schoon gemaakt, mocht dit vergeten worden, wordt de weerstand/druk te groot en komt er een melding op de thermostaat dat het filer schoon gemaakt moet worden.

Komende week maar eens kijken wat de temperatuur gaat doen als ik na het werk de temperatuur verhoog van 17 naar 22 graden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Nu 2 weken het drukverschil te groot??
Hoe oud is dat filter? vervang je het jaarlijks?
 

Marcellogapp

  • #7
Nee ik bedoel als je het een half jaar ofzo niet schoonmaakt komt er een melding op het display. maar ik maakt het filer om de 2-3 week gewoon schoon :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu