Luchtstroom door het gehele huis

Kathy

  • #1
Hallo,

Sinds 1,5 jaar heb ik last van een luchtstroom door mijn gehele huis. Ik woon al 20 jaar in mijn eengezinswoning. Ongeveer 1,5 jaar geleden heb ik de gehele voorkant voorzien van kunststof kozijnen. Vanaf het eerste moment ervaar ik een vervelende luchtstroom door het gehele huis. Op de bank is het echt onbehaaglijk en zit ik voortaan met een dekentje. Dit heb ik in ruim 17 jaar nog nooit gedaan. De nieuwe ramen zijn net zo groot als de oude situatie maar nu met beter isolatiewaarde. Verder is er niets verandert in de woning. Al 2x zijn bij alle kozijnen alle afwerkstrips verwijderd om de boel af te kitten/purren. Ik heb een Blowerdoor test laten doen. Hierop is de dealer samen met een servicemonteur van de fabriek weer geweest en zijn het woonkamer kozijn als een raam in de voorhal eruit gehaald en opnieuw geplaatst. Maar dit heeft allemaal niet geholpen. De dealer en fabrikant geven aan dat alles goed geplaatst is en dat het product ook goed is. Men geeft aan dat het aan de spouwmuurisolatie ligt. Daarop heb ik een bedrijf laten komen die dit gecontroleerd heeft. Mijn muren zijn vanuit de bouw gewoon geïsoleerd.

Aan de achterkant van mijn huis loopt het dak door tot de eerste verdieping (lessenaarsdak). Hierin zitten 3 kantelramen. Uit de blowerdoor test kwam naar voren dat deze ook niet helemaal goed meer waren. Dus heb ik deze een paar maanden geleden laten vervangen in de hoop dat dit zou helpen. Maar dit heeft de luchtstroom in mijn huis alleen maar erger gemaakt. Ook heb ik een schuin dakje in de hal bij de voordeur laten isoleren.

Niets lijkt te helpen. Overal voel ik de wind. Vooral van boven naar beneden. Ik heb een open zoldertrap maar dit heeft 17 jaar lang geen probleem gegeven. Alleen als het hard waaide voelde ik trek naar beneden komen. Ik heb nu zelfs de zoldertrap opening naar zolder afgeplakt gehad met plastic maar dit maakt de luchtstroom naar beneden niet minder. Deuren open of dicht maakt weinig verschil. Alle roosters zijn afgeplakt.

Ik ben wanhopig op zoek naar een oplossing. Ik blijf de nieuwe ramen/kozijnen verdenken maar kan dit niet bewijzen en dealer/fabrikant zeggen dat alles goed is. Wie kan mij helpen? Wat kan er toch aan de hand zijn in mijn huis?

gr. Kathy
 

Henk E

  • #2
Hoe zit het tussen de muren en kozijn, waarmee is dit afgewerkt?
 

Kathy

  • #3
Er zit een stelkozijn (houten latten met rubberen rand) tussen en om het kozijn een compriband.
 

Henk E

  • #4
Dan verdenk ik die compriband ervan, hier ook ellende mee gehad en ook met waterlekkage erdoor bij harde wind.
Later is alles afgekit en toen was het probleem opgelost, compriband is niet luchtdicht en laat wel water door.
Dat was onze ervaring tenminste.
 

Kathy

  • #5
Bij mij is ook alles afgepurt en ook nog voorzien van luchtdichte pasta. Dus zou volgens mij geen probleem kunnen zijn. Heb gelukkig geen waterlekkage.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kijk even of hier iets bij zit die jouw kan helpen. Dat van de fabrikant en de plaatser zou ik niet veel vertrouwen in hebben. Heb je van het onderzoek een rapport gekregen of alleen iets van ze zeggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
1) Is er een goede ventilatieberekening van je woning gemaakt?
2) Zijn de aantallen, posities en afmetingen van de roosters hier op afgestemd?
3) heb je een mechanische afzuiging? zo niet, dan krijg je zgn dwarsventilatie veroorzaakt door drukverschillen door de wind buiten.

Een betere kierdichting (door de nieuwe en goede inbouw van de kozijnen) leidt ertoe dat de lucht meer geforceerd door de toegelaten openingen (de roosters) gestuurd wordt.

De roosters afplakken is in geen enkel geval een goede oplossing.
 

Kathy

  • #8
Reactie op Wgb:

Bedankt voor de tip. De fabrikant is wel aangesloten bij de SKB maar omdat de dealer niet is aangesloten doet de SKB niets voor mij.

Ik heb een rapport van de test die gedaan is. Die heb ik ook doorgestuurd aan de dealer/fabrikant. Hierop zijn ze dus wel terug geweest bij mij maar niet het het gehoopte resultaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Documenteer alles zoveel mogelijk om bewijzen te hebben indien nodig.
Ik zou er een specialist bij halen die onafhankelijk is.
 

Kathy

  • #10
Reactie op Walker:

1. Er is geen berekening gemaakt. Wist niet dat ze dit deden.

2. En dus niet afgestemd. Maar de roosters zijn gelijkwaardig als wat er daarvoor in zat. Maar afgeplakt of niet maakt geen verschil in de luchtstroom.

3. Ik heb geen mechanische afzuiging. Ik heb een open ventilatie systeem in huis. Dus open buizen naar het dak. Ook deze heb ik al een keer geheel afgelsloten om te kijken of dit verschil zou maken. Maar helaas doet dit ook niets.
 

Kathy

  • #11
Reactie op Jan:

Bedankt voor de tip. Ik maak overal foto's van en schrijf alles op. Dus ook van hoe het nu onder de afwerkstrip uit ziet. Heb ook filmpjes.

Waar denk jij aan bij een specialist?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Een blowerdoortest is dé methode om hier achter te komen. Wat voor waarde kwam er uit? Zijn alle grote lekken wel dichtgemaakt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Bouwkundig specialist.
 

Kathy

  • #14
De test gaf op verschillende plaatsen lekkages aan. Zowel bij de afwerking als bij bijvoorbeeld de glaslatten. Het woonkamer raam is hierdoor ook opnieuw geplaatst. Het raampje in de voorhal wat ook opnieuw gepaatst is was helemaal niet goed. Bij een rooktest kwam er volop rook langs het kozijn naar buiten. Hierna heb ik (nog) niet een nieuwe test laten doen.

De fabrikant wijst alle verantwoordelijkheid af. Zij geven aan dat je altijd wel wat tocht kunt hebben langs de glaslatten op. Zij stelde zelfs voor om te kitten. Dit heb ik niet toegestaan omdat ik dit belachelijk vind.

Ik heb al een paar keer overleg gehad met bouwkundige specialisten van VEH. Zij adviseren mij nu de Huizendokter. En ik wil er echt alles aan doen maar ik wil wel zeker weten dat ik de juiste keuzes maak want alles kost geld. En de kozijnen waren ook niet voor niets helaas.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
Als bij onze voordeur de twee extra sluitingen niet "op slot" gezet worden dan voel je het ook tochten, ondanks de hele kleine spleet.
Als er langs een kozijn dus al lucht doorkomt dan zul je dat zeker voelen.
Dat kan nooit goed zijn.

PS, onze voordeur wordt t.z.t. ook vervangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Stel de leverancier aansprakelijk, ook voor bijkomende kosten, een huizendokter kan daarbij ondersteunend zijn.
Win juridisch advies in, b.v. bij de jurofoon.
 

Kathy

  • #17
Dat maakt het bij mij juist zo lastig. Kan niet duidelijk tochtplekken vinden. Alleen de luchtstroom in huis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Begrijp je dat rapport wel. Kan je de uitslag van de test of testen vergelijken met de normen of bouwvoorschriften.

Als een kozijn wordt gemonteerd volgens de voorschriften kan het zomaar zijn dat tocht daar niet in is opgenomen. De kozijnen zijn dus volgens de fabrikant juist geplaatst.
Tenzij de fabrikant reclame maakt, onze kozijnen worden gemonteerd volgen ?????? die norm en zullen niet tochten. Of de plaatser heeft het in zijn offerte vermeld. Er moet ergens wel een norm te vinden zijn van die branche.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Hoe luchtdicht de kozijnen zijn wordt meestal niet vermeld. Als ze toespelingen maken op een enorme comfortwinst mag je echter wel een redelijk luchtdicht raam verwachten. In nieuwbouw heb je daar de qv10-waarde voor.

Glaslatten aan de binnenkant zijn bijna altijd een luchtlek. Dat komt doordat er aan de buitenkant ontwateringsgaten nodig zijn. Ik zie dat in nieuwbouw regelmatig. De blowerdoortest is vaak heel confronterend voor de aannemer. Glaslatten aan de binnenkant afkitten wordt meer gedaan.

 

Kathy

  • #20
Het rapport is in Jip en Janneke taal. Bestaat enkel uit foto's en teksten waar er tocht/kou door komt. Over normen wordt in het rapport niet gesproken. Normen van de fabrikant weet in niet. Weet alleen dat zij allerlei keurmerken hebben.

Mijn foto's zijn aardig gelijk als die IJkenhout toegevoegd. En van die ontwateringsgaten had ik ook al aan zitten denken. Want als het vriest dan heb ik in een strakke lijn onderaan het raam vocht afzetting. Deze rand komt ook overeen met de blauw gekleurde randen op de foto's. Ik vermoedde al dat dit kwam van kou vanaf de onderkant. Hieronder foto woonkamer.



Maar zou dit bij mij dan echt tot de luchtstroom leiden? Dan moeten toch veel meer mensen er last van hebben?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu