Lokatie rookmelders

Karin1234

  • #1
Dag,

Ik twijfel sterk over de beste locaties voor rookmelders.
Dit ivm
-een 43m2 appartement op de 14e etage,
-geen vluchtmogelijkheid van slaapkamer naar balkon
-Geen mogelijkheid huis aan galerijzijde te verlaten behalve via de voordeur (geen ramen oid)
-meterkast op de inpandige galerij gang pal naast de ingang tot appartement
-balk door huiskamer over plafond die het in soort van twee delen verdeelt waar zich mogelijk rook verzamelt, en het alarm niet afgaat omdat hij aan de ander kant vd balk gemonteerd is.

zie foto en plattegrond

(geel geeft aan verlaagd plafond of balk)
Er hangt een rookmelder inde hal in het verhoogde stukje
Rookmelders gaan op batterij, die ik jaarlijks vervang.


Mijn vragen, hopelijk weet iemand met kennis van zaken raad;

1) Liefst wil ik toestemming VVE voor plaatsen rookmelder in galerijgang (er hangt ah uiteinde vd gang alleen een brandalarm dat iemand moet inslaan, geen rookdetectie) maar stel dat dat niet kan/mag;
Kun je een rookmelder ophangen in de meterkast of is dit om bepaalde redenen af te raden? Ben nu bang dat ik m'n appartement niet uit kan als de meterkast fikt. (heb welk een 6 liter brandblusser maar ja als de voordeur in de fik staat…weet ik niet of ik daar nog wat mee kan dan.)

2) Voorbij de slaapkamer is een met een deur afgesloten nisje met aldaar Wasmachine en droger, boiler en elektrisch kacheltje. Is het aan te raden/ Noodzakelijk hier in het nisje ook een melder te hangen boven de wm/droger toren, of is er 1 in de slaapkamer voldoende om rook van/ brand in die apparaten tijdig op te merken?

3) Omdat het oog ook wat wil zou ik em het liefst niet in het midden vd slaapkamer hangen, maar ik twijfel hoe nauw het luistert igv brand ih nisje als de melder in de hoek bij de gangzijde hangt en vice versa (brand in degang, maar melder hangt bij hoek nisje)? Maakt dit veel uit?

4) Indien brand uitslaat uit de keuken kan ik de huiskamer niet uit. De rode rookmelder in de hal moet dus tijdig afgaan. Hangt deze goed voor brand /rook uit keuken? Ik heb begrepen dat je niet id keuken zelf moet hangen?

5) Hangt deze tevens dicht bij genoeg om in de slaapkamer hoorbaar te zijn, in principe? Afstand tot slaapkamer deur is 4 meter+-

6) Waar is aan te raden id huiskamer een melder te plaatsen? A1 , a2, of a3?

a. A1 dient –naast rook door brand in huiskamer-, ook als back up voor keukenbrand/rook als rookmelder hal niet werkt. Maar ik weet niet of A1 snel afgaat als er brand in de huiskamer ontstaat aan de andere zijde van de balk doordat de rook zich eerst verzamelt daar voordat hij voorbij de balk gaat.

b. Of los je dat op door de melder in de huiskamer op de balk te monteren (a2) ? Daar is het ‘plafond’ immers het laagst. Nadeel is wel dat het echt niet esthetisch is.

c. Tenslotte kan nog A3, maar ook hier weet ik niet of deze tijdig afgaat als rook zich eerst aan de nu andere zijde van de balk ophoopt.


Misschien maakt de balk geheel niets uit, deze is 35/35cm, zie foto, maar ik vraag het me af.

Ik hoop dat iemand advies kan geven want 6 rookmelders ophangen zou een optie zijn maar ietwat overdreven op 43m2. Tegelijkertijd is er nagenoeg geen vluchtmogelijkheid.

(Overigens hangt de blusser op aanraden van de toenmalige brandadviseur in het berghok, dit met name met idee om bereikbaarheid vanuit slaapkamer en ivm lokatie droger.)

Hoop dat iemand mij kan helpen deze vragent e beantwoorden 

mvg en bij voorbaat dank!







[/list]
 

Karin1234

  • #2
Hopelijk is deze iets duidelijker:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Plaats een blusautomaat in de meterkast en klaar ben je.
Die dingen gaan af als de temperatuur te hoog wordt en hebben geen spanning nodig.

Verder gebruik je beter 230v melders met een koppeling zodat ze overal tegelijk afgaan.
 

Karin1234

  • #4
Goedemorgen. Dank voor uw reactie.
Helaas zijn gekoppelde o elektrische rookmelders hier om diverse redenen geen optie. Vandaar dat ik batterijen id gaten zal houden. De vragen over de lokaties zijn dus nog van toepassing , als u of iemand anders daarop kan reageren hoor ik het graag.

Wat betreft een blusautomaat, zal ik onderzoeken maar vraag me af hoe hoog het prijskaartje zal zijn. . Daarom vraag ik me ook toch nlg af of je zonder problemen een rookmelder in de meterkast kunt hangen? Aldanniet tijdelijk.

Bvd
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Zonder onderlinge koppeling mag je hopen dat je zo'n ding op tijd hoort.

Maar normaal zit er een plaatsingsinstructie bij de gebruiksaanwijzing net als een testinstructie.

Normaal nooit onder een balk.
Minimaal 60cm uit een wand of opstakel.

Een losse melder op een galerij heeft totaal geen nut, die ga je niet horen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Sommige rookmelders zijn draadloos te koppelen. Gebruik die op 230 aangesloten worden en met een backup-batterij.

De plattegrond is niet helemaal duidelijk, want de deuren zijn niet te zien. Je moet in ieder geval in alle ruimtes waardoor gevlucht wordt voorzien van melders. De rest is optioneel. In het washok is ook een belangrijke plek, maar als (bv. de droger) waterdamp produceert, kan je valse meldingen krijgen. Evt. kies je daar een hittemelder.

Op de galerij is geen rookmelder nodig, omdat er weinig brandbaars aanwezig is. De vluchtweg blijft zo (in theorie) altijd veilig. Een meterkast vliegt niet zomaar in de fik. En anders gaat het vuur snel weer uit.
 

Karin1234

  • #7
Dank beiden!

De deuren zijn overigens de stippellijntjes (muv ad bovenzijde vd tekening, daar zijn het ramen).

Ik zal op onderzoek gaan naar draadloze. ik moet budgettair gezien mss eerst toch de oude losse melders nemen, ook al snap ik dat die andere mss veiliger is. daarom even los daarvan:

als je een dikke balk van 35 cm over het plafond hebt lopen (en naar ik begrijp je niet een melder tegen de balk zelf plaatst); moet je dan op beide plafonddelen (links en rechts vd balk) losse rookmelders plaatsten, of volstaat 1?
Ik vraag me nog af in hoeverre door die balk evt rook zich kan verzamelen aan die ene zijde vd balk waar geen rookmelder ah plafond hangt.
Hoop dat iemand daar nog iets over kan zeggen?

Bedoelt u overigens met 'vuur snel uit'door de inwerkingtreding van zo'n blusapparaat of bedoelt u dat de meterkast niet veel brandbaars bevat? IN het laatste geval snap ik dat niet want bijv. de deur van die kast kan toch dan in de fik komen? En pal daarnaast is dan mijn voordeur.
 

DSR9500

  • #8
Plaats melder in ieder geval daar om de vluchtweg veilig te hebben.

Maar er is niets op tegen om elke ruimte te voorzien van een (losse) melder,

TIP: Geef jezelf ieder jaar voor je verjaardag nieuwe batterijen :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Een batterij gaat langer mee dan een jaar. De melder geeft het zelf aan wanneer deze vervangen moet worden. Standaard elk jaar een nieuwe erin is niet nodig (duur en niet erg duurzaam). Bij de melders op 230V hoeft de batterij niet vervangen te worden. Stroom haal je uit de centraaldoos in het plafond. Er zijn ook melders met een batterij die 10 jaar mee gaat.

Ik adviseer in jouw geval rookmelders in de hal, woonkamer en wasruimte.
Als er kritische apparaten in de berging staan, daar ook eentje.

Plaats de rookmelder aan de kant van de balk waar het grootste risico is. De rook komt ook wel aan de andere kant, maar dat duurt wat langer. In de NEN staat waar rookmelders gehangen moeten worden, en wanneer een extra melder nodig is. De meeste van die regels zijn op internet terug te vinden. Bv. in de plaatsingsvoorschriften van de rookmelders (kijk op sites van fabrikanten).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Even wat regeltjes
Altijd 0,5m uit de wand, 0,3m van inventaris en 1,5m van uitblaasopeningen

Plafond met balken tot 200mm (gebied A) geen beperking
is een balk hoger dan 200mm dan moet per vak een rookmelder worden geplaatst, dus A1 en A3.
Hou bij het plaatsen wel rekening met stoom wat uit de keuken kan komen want ook waterdamp wat bij het koken vrij kan komen zal een brandalarm geven.
Heb je geen kamer van 12m lang of langer dan is in het midden hangen de beste plek, is dat niet fraai om te zien hou dan rekening met een straal van 6,7m, dus vanaf de rookmelder mag de afstand naar een uiterste hoek maximaal 6,7m zijn.
Plaats een rookmelder altijd aan het plafond en niet ergens aan de wand (rook is warm en zal altijd omhoog gaan)

Als er op de galerij alleen een handmelder hangt betekent dit dat er meer dan 1 vluchtweg is anders zouden er volgens het bouwbesluit al rookmelders geplaatst moeten zijn.
 

Karin1234

  • #11
Ontzettend bedankt allemaal! Waardevolle informatie voor mij.
BEn komende week ook net jarig, dus kan meteen starten met de batterijtjes :D

Ik bedenk net nog een dingetje; ivm evt aansluiten op het centraal contact punt ih plafond: Er zit daar bij mij een soort piepschuim sier ding, zo'n rozet, overheen (hangt geen lamp, wel een draad die horizontaal opzij wegloopt). Ik denk dat ik een melder wel tegen die rozet aan kan kitten aldanniet met een dun plaatje hout ertussen. Hij is dan minder prominent ih zicht.

Is dat een no go, omdat het juist erg brandgevaarlijk is tegen piepschuim aan of kan dat wel?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Er bestaan montagesetjes die bestaan uit een metalen plaatje met een kleeflaag en een magneet met een kleeflaag.
De ene plak je aan het plafond, de ander onder de melder en zo klik je de rookmelder simpel aan het plafond zonder gaten oid te moeten boren en kan hij zo ook op een zacht plafond of zelfs spanplafond worden gemonteerd.

De rookmelder is bedoelt om brand/rook te detectoren maar hoeft niet precies in het midden van de kamer.
Is de kamer bijv. 6,50 x 3m80 dan zou je hem ook ergens 1,5m van de wand kunnen monteren en zal hij nog steeds snel genoeg brand signaleren.
Alleen de balk in de kamer zorgt er voor dat rook aan de ene kant van de balk pas veel later ook aan de andere kant zal worden gedetecteerd.
In keukens wordt daar soms handig gebruik van gemaakt zodat evt. rook/waterdamp in de keuken blijft hangen en daar afgezogen kan worden ipv. door de gehele woning verspreid kan worden.

Wat betreft batterijen zijn vaak de duurste batterijen niet automatisch ook de beste. Wij gebruikten vaak ook van die batterijen die beweerden dat ze tot 7 x langer meegingen (als je de snelle kleine lettertjes bekijkt is dat ook tov. normale kool/zink batterijen)
Nu gebruiken we een ander merk batterijen die de helft goedkoper zijn maar desondanks een stuk langer meegaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu