Lichtschakelaar met drie draden (bruin, blauw, zwart)

Student25

  • #1
Beste alle,

Ik huurde een huisje en ga daar nu weer weg en moet een schakelaar terug doen zoals het was. Nu weet ik niet meer precies hoe het zat en heb drie draden, hoe moet ik dit aansluiten? Het is geloof ik niet helemaal zoals het hoort maar het zit nou eenmaal zo en kan daar zelf niks aan veranderen. Het heeft ooit zo gewerkt.

Er komen 3 draden uit de muur (bruin, blauw, zwart). De schakelaar zet een lamp boven aan. In de schakelaar zelf kunnen 3 draden, twee naast elkaar aan de ene kant en een ander aan de andere kant.

Welke kleur moet waar? Ik had bruin en blauw al samen aan een kant gedaan en zwart aan de ander maar hierdoor ontstond er sluiting.

Alvast bedankt,
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Blauw afdoppen (met een lasklem)
Zwart en bruin aan 2 verschillende kanten van de schakelaar invoeren.
 

Student25

  • #3
Bedankt voor je reactie, dit is ook hoe ik het zelf dacht. Maar ooit hebben de 3 draden in de schakelaar gezeten.

Het licht werkte al niet helemaal goed en had er daarom zelf een klik aan klik uit schakelaar tussen gezet omdat als er een schakelaar boven verkeerd stond moest ik naar beneden om het licht boven uit te zetten.

Zoals je al hoort zit al niet helemaal goed maar ik heb de (oude) woning gehuurd en zelf niks aangelegd. Is er geen bekende constructie met een schakelaar waar de drie draden in gaan? De klik aan klik uit schakelaar heeft altijd goed gewerkt. Hier gingen ook 3 draden in.
 

Student25

  • #4
Ik zie nu dat ik blauw en zwart tegen over elkaar had gedaan en bruin 'naast' de zwarte...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
De oude kan een combi zijn geweest van een schakelaar met een stopcontact. Echter voor enkel een schakelaar is er geen nuldraad nodig.

Voor een Kaku is er wel een nuldraad nodig naast de fase.
 

Student25

  • #6
De blauwe afdoppen dus en dan bruin en zwart tegenover elkaar. Als ik de blauwe naast de bruine of de zwarte doe, doet dat dan niks? zelfde effect als afdoppen? Omdat dit ooit zo al zat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Afhankelijk hoe je draden in de schakelaar steekt, kan dit zorgen voor een direct verbinding tussen bruin en blauw, en dus kortsluiting.
 

Yvan

  • #8
Als die schakelaar een lamp boven aanzet, dan is er allicht boven ook een schakelaar om ze uit te schakelen?

In dat geval is dat een gewone wisselschakeling.
In die schakeling gaat de nulleider naar het randcontact van de lamp. De fase gaat naar de poolklem van een van de schakelaars (die heeft doorgaans een "p"-markering of een afwijkende kleur, hier toch). De poolklem van de andere schakelaar gaat naar het centraal contact van de lamp. De overige twee klemmen van de schakelaars worden met elkaar verbonden.

Https://www.klusidee.nl/Forum/hotelschakeling-wisselschakeling-kruisschakeling-t40858.html

Bericht aangepast en topic opgeschoond - mod
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu