Levensduur vloerverwarming - 26 jaar oud

Blazzter

  • #1
Beste allemaal,

Ik zou jullie graag een vraag willen stellen.
Onlangs hebben wij een huis gekocht waar momenteel een vloerverwarming in ligt.
Nu ben ik benieuwd of jullie, afgaande op de weinige informatie van de foto, een inschatting kunnen maken hoelang dit mee zou kunnen gaan.

De vloerverwarming is momenteel ongeveer 26 jaar oud.
Wat is jullie advies: vervangen of laten liggen?


Alvast heel hartelijk dank voor het meedenken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel M2 zit er voorzien van vloerverwarming@
 

Blazzter

  • #3
Ongeveer 45m2.
Het is momenteel overigens alleen bij-verwarming (staan nog 3 radiatoren in de kamer).
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Dus 2 groepen voor ca 45M2.
In dat geval liggen de buizen op ca 20+ cm uit elkaar. (aangenomen dat de lengte van de groepen ca 100 - max 120 meter bedraagt)

Men noemde dat destijds "bijverwarming": hiervan is qua verwarming weinig te verwachten. Van deze vorm van "vloerverwarming" is ook nooit een "hoofdverwarming" te maken (ik gebruik die termen bij- en hoofdverwarming nooit)

Momenteel zouden we dat, zeker bij toepassen van lage temperatuursystemen, niet adviseren.
Bedenk ook dat het behoorlijk wat tijd kost om de ruimte tussen de buizen te verwarmen: en tijd kost in dit geval energie. Een dergelijke "vloerverwarming" kost u per saldo behoorlijk wat meer energie, dan wanneer de buizen in de vloer dichter bij elkaar zouden liggen.

Wordt de pomp op de bestaande verdeler niet geschakeld via een pompschakelaar, dan gebruikt u ook nog eens behoorlijk wat elektriciteit per jaar. Al met al dus een behoorlijke energieconsumptie.

Wanneer er naast de radiatoren geen aparte regeling voor deze vloerverwarming, is, bestaat de kans, dat de vleor helemaal niet opgewarmd wordt, omdat de thermostaat de cv-ketel al uit zou zetten, voordat de vloer ook maar enigszins op temperatuur is gekomen.

Als u daarnaast ook nog een hout- of gaskachel in dezelfde ruimte gebruikt wordt het al erg lastig om e.e.a. goed te regelen en zult u boven al weinig warmte kunnen genereren.

Mijn advies zou zijn: vergeet deze vloerverwarming en laat een nieuwe vloerverwarming frezen in de dekvloer (als die er in zit) waarbij de buizen op ca 10 cm afstand van elkaar liggen. In dat geval zou u de radiatoren kunnen laten vervallen.
 

Blazzter

  • #5
Degooyer schreef:
Mijn advies zou zijn: vergeet deze vloerverwarming en laat een nieuwe vloerverwarming frezen in de dekvloer (als die er in zit) waarbij de buizen op ca 10 cm afstand van elkaar liggen. In dat geval zou u de radiatoren kunnen laten vervallen.
Hartelijk dank voor uw reactie! Een duidelijk antwoord voor mij.

Komt nog wel een vraag naar boven bij mij: u adviseert om de nieuwe vloerverwarming in de dekvloer te frezen. Hier had ik niet aan gedacht.
Mijn idee was om de hele dekvloer eruit te halen, nieuwe vloerverwarming neer te leggen en een nieuwe dekvloer te storten. E.e.a. ook afhankelijk van hoe de bovenvloer eruit komt uiteraard. Zou u dat niet adviseren?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Alles er uit halen en nieuwe dekvloer aanbrengen + daarin de nieuwe vloerverwarming aanbrengen kan ook, maar zal aanzienlijk kostbaarder worden. Vraag dan eerst eens prijzen op voordat u de dekvloer verwijdert.
Bij geheel verwijderen dekvloer heb je wel de kans om nog isolatie aan te brengen (mocht daarvoor nog ruimte zijn.....)

Wanneer de dekvloer nog in goede staat is, kan daarin ook een nieuwe vloerverwarming gefreesd worden: de oude buizen kunnen dan gewoon blijven zitten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Van de grijze slangen wordt je ook niet vrolijk.
Die zijn mogelijk ook zuurstof difuus, is er een bruine kleur aan het CVwater te zien, als u water uit de installatie laat lopen :?:

Zo ja dan is de installatie heel langzaam aan het oplossen en zal al het ijzer in de installatie aangetast zijn.
Dan is het oppassen geblazen en controle van alle CV installatie delen een noodzaak om ellende te voorkomen.

Vr Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu