Lengte stromingsbuis in designradiator

Klungel smurf

  • #1
Goedemorgen,

Momenteel ben ik bezig met het ophangen van een nieuwe designradiator (laddermodel) in onze badkamer.
Aangezien zowel de aanvoer als de retour aan de bovenzijde worden aangesloten wil ik een stromingsbuis toepassen. Kan iemand mij vertellen hoe lang zo'n stromingsbuis moet zijn t.o.v. de hoogte van de radiator? Moet die tot op een paar cm-tjes na helemaal tot onder komen, of is korter beter? Is het van belang of de stromingsbuis in de aanvoer of de retour wordt geplaatst?

Alvast bedankt.

Klungel.
 

Chathanky

  • #2
Als de buis een cm. of 5 op het onderste punt van de radiator blijft is dat voldoende.

Aanvoer of retour wisselen de meningen over, het kan beide. zelf heb ik de voorkeur om het in de aanvoer te plaatsen.
 

Klungel smurf

  • #3
Bedankt. :)
Ik denk dat ik zelf maar zo'n stromingsbuis probeer te maken want ik heb gezien dat de prijzen bij de DHZ-zaken behoorlijk fors zijn :( .
 

Mischiendit

  • #4
Een tipje, als wij een stromingsbuis moeten maken en hij zit er niet bijgeleverd, in somige kraanmerken kan je in het staartstuk een koperen leiding solderen. dan kun je hem er zo in draaien. (ik mag geen merken noemen) succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een stromingsbuis in dit type radiatoren hoort in de retour, het koudste water hoort op het laagste punt afgepompt te worden.
Met een stromingsbuis in de aanvoer bestaat de grote kans dat de radiator maar gedeeltelijk wordt verwarmd door o.a. de snelle stijging van het warme water.
 

Chathanky

  • #6
Onderweg naar boven koelt het water juist af door de warmte, en de pomp zal daar iets harder aan moeten trekken om dit omhoog te krijgen.

De eerste cv systemen hadden helemaal geen pomp, en daar zat de aanvoer ook boven, door afkoeling in de radiator zakte het water naar beneden.

Al met al het kan beide manieren voor dit type radiator. Bij twijfel zet je de buis gewoon in de retour, dit is de meest uitgevoerde plaats.
 

Klungel smurf

  • #7
Bedankt voor de waardevolle tips.
In de eerste plaats ga ik proberen om een stuk koperen 15 mm pijp in de radiatoraansluitnippel te solderen. Gelukkig heb er één waarin aan de binnenzijde geen nokjes zitten. Dus dat moet kunnen lukken lijkt me.
En om zekere voor het onzekere te nemen zal ik de stromingsbuis in de retour leiding plaatsen.

Nogmaals dank.
 

Chathanky

  • #8
Succes, Knutsel, o nee dat is je broer. :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als je nu een klein gaatje boven in de stijgbuis boort(5mm) vlak tegen de kraan dan kan het lucht ook weg door de retour, anders loop je de kans dat de radiator aan de bovenzijde koud blijft door ophopend lucht.

Het gat is echter klein genoeg om de circulatie niet ernstig te verstoren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Kijk, dat is het voordeel dat je een kant en klare stromingsbuis koopt, het type van kunststof dat ik gebruik heeft standaard zo'n gaatje bovenin zitten.
 

Klungel smurf

  • #11
Bedankt voor de tip van het gaatje bovenin. Reactie op Jan: de kant en klare stromingsbuizen die ik in de winkels heb gezien vond ik nogal duur (ca. 17 Euro voor een koperen buis van 1,20 met aansluitstuk). Voor mij is het een beetje sport om het in zo'n geval iets zelf te proberen te maken. En met jullie tips kan dat niet meer mis lijkt me.
Ik laat nog wel weten of het gelukt is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu