Lekkende stortbak WC

Bjv

  • #1
Ruim twee jaar geleden zijn in onze woning twee nieuwe Spinx Eurobase-WC's geplaatst, eentje beneden en eentje boven, die zijn voorzien van een dubbele spoelknop. Onderhand lekken beide WC's water uit de stortbak in de WC-pot nadat met 'groot' is doorgespoeld. Dit kan worden verholpen door aansluitend nog een keer met 'klein' door te spoelen (even de knop voor 'klein' doorspoelen aantikken volstaat in de meeste gevallen al).

De WC op de benedenverdieping begon hier binnen anderhalf jaar na plaatsing mee en de WC op de bovenverdieping heeft sinds kort, ongeveer twee jaar na plaatsing, ook last van ditzelfde euvel. Ik heb beide stortbakken nagekeken en kan op het oog niet achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Als ik na het doorspoelen met de grote knop de spoelkolom (in de stortbak) een beetje aandruk, houdt het lekken direct op. Het lijkt erop dat de bodemklep het gat onderin de stortbak niet goed afsluit als wordt doorgespoeld met de grote knop, terwijl dit wel goed gaat indien wordt doorgespoeld met de kleine knop (waarschijnlijk vanwege de druk van het resterende water in de stortbak).

Nou wil ik graag de spoelkolom, die vastzit aan de onderkant van de stortbak, uit de stortbak halen om deze te controleren en eventueel te vervangen. Helaas krijg ik deze niet los (ik durf hierbij ook niet al te veel kracht te zetten). Ik vraag mij af of deze direct vanuit de stortbak is los te krijgen of dat de stortbak eerst losgeschroefd moet worden van de WC-pot en de spoelkolom vervolgens aan de onderkant van de stortbak los moet worden gemaakt. Voor een goede beeldvorming heb ik een drietal foto's toegevoegd (deze stuur ik zodadelijk op naar de site-admin).







Ik hoop dat iemand een antwoord heeft op de volgende vragen:
  1. Wat kan ik het beste doen aan dit probleem (bodemklep vervangen, spoelmechanisme vervangen of iets anders)?
  2. Hoe kan ik het spoelmechanisme uit de stortbak halen (direct lostrekken/-draaien vanuit de stortbak of de stortbak eerst losschroeven van de WC-pot)?
  3. Waar kan ik eventueel een nieuw spoelmechanisme kopen en hoeveel kost dit ongeveer?
 

Fiesiekus

  • #2
Bjv schreef:
Dit kan worden verholpen door aansluitend nog een keer met 'klein' door te spoelen (even de knop voor 'klein' doorspoelen aantikken volstaat in de meeste gevallen al).
Volgens mij zit in dit bedieningsmechanisme iets niet lekker waardoor de grote spoeling blijft hangen. Probeer dit beter gangbaar te maken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Foto's zijn geplaatst!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je de spoelkolom er uit wilt halen, zul je inderdaat de spoelbak moeten verwijderen van de pot.
De spoelkolom zit met een schroefverbinding vast op de spoelbak geschroefd.

Je kunt dan het afsluitrubber even nakijken, of daar geen vuil of kalkvoming opzit.

En een eventuele nieuwe spoelkolom van dat merk en type, is bij elke goede sanitair zaak te bestellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu