Lekkage buitenmuur/aanbouw

Marvin85

  • #1
Beste klussers,

Onlangs een woning gekocht en een lekkage ontdekt. Betreft de buitenmuur (woning) met hier een aanbouw (keuken) aan. Het dak van de aanbouw betreft een EPDM dak. In de buitenmuur van de woning zitten loodflappen.

Bij regen heb ik lekkage. Er lekt water langs de buitenmuur mijn aanbouw in (keuken). Nu heb ik onlangs enkele voegen opnieuw gevoegd. De lekkage bleef.

De oude voegen van de loodflappen heb ik gekit en de vensterbank opnieuw gevoegd. De lekkage is stukken minder. Maar, er lekt nog steeds water.

Her en der zie ik nog kleine gaatjes (1 a 2 mm) zitten in de voegen. Als ik hier een tuinslang opzet, krijg ik weer lekkage.

Ik vermoed dat de kleine gaatjes in de voegen de oorzaak zijn.

Wat kan nu nog verder de oorzaak zijn dan lekke voegen?


 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Lekt het vanaf het moment dat je de woning kocht? En je wist dat niet? Dan is het een verborgen gebrek, ga in gesprek met de verkopende partij, zij horen dit op te lossen.

De voegen zien er trouwens erg slecht uit. Dit zou een oorzaak kunnen zijn. Kitten aan de loodslab heeft geen enkele zin, zoals uitgevoerd kan het zelfs de lekkage verergeren omdat er water achter de kit loopt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Het lood zit zeer waarschijnlijk alleen een stukje in het buitenblad en niet zoals het hoort opgezet tegen het binnenblad, veel gemaakte fout bij uitbreidingen. Te controleren met een endoscoop.
 

Marvin85

  • #4
Bedankt voor jullie antwoorden. Het kitten was het gevolg van hele slechte voegen bij de loodrand.

Ik heb inmiddels het e.e.a. in gang gezet over verborgen gebreken.

Het kan toch niet anders zijn dat het lood niet goed zit? Ik heb er verder geen verstand van hoor.

Maar het daklood dient er toch voor te zorgen dat alle water naar buiten gebracht wordt? Zo niet, dan heb ik een probleem zoals bovenstaand omschreven?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Onder het lood zie ik een lijn lopen is dat de hoogte van water wat op je dak blijft staan.
De isolatie die ik zie zitten heb je die zelf aangebracht of kwam deze tevoorschijn toen je het plafond op de grond ging leggen. :wink:
 

Marvin85

  • #6
Hoi WGB.
Waar de waterlijn loopt weet ik niet.
De isolatie heb ik zelf aangebracht, is nu wel opzij gedrukt vanwege de vijver die ik in mijn keuken heb. Is het niet goed gedaan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Jij bent de isolatie aan het aanbrengen aan de onderzijde van het dak. Dat is nogal een een hot item in isolerend Nederland. Deze methode wordt niet echt aanbevolen. Het gevaar wordt veroorzaakt omdat het bijna onmogelijk is de damprem voldoende dampdicht aan te brengen, de aansluiting met de muur vond ik een mooi voorbeeld hoe het niet moet. Vandaar.

Als dit de waterlijn is, dus de hoogte van het water op je dak, kan het water met een beetje wind achter het lood langs naar binnen waaien. Is het water naar binnen gelopen en het lood zou tijdens regen in het water hangen kan zich een capilair vormen en het water wordt van je dak opgezogen naar binnen.

Dat het lood niet tot aan het binnenblad is bevestigd is in jouw geval niet zo erg. Er staat weinig halfsteens gevel boven het lood.

Ik denk als er met een tuinslang op een wat oudere halfsteens muur water wordt gespoten het meer voorkomt dat er water doorheen gaat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Is het de slagregen kant?
Zit er een overstek aan het huis?
 

Marvin85

  • #9
@WGB. Wat is het gevaar van deze damprem? Kan ik vochtproblemen krijgen door deze manier van isoleren? Het ligt nu toch nog open, wat kan ik het beste doen?

@Rola Het is inderdaad de kant waar de regen opstaat. De muur is helemaal vlak tot de nok. Er zit nergens een kap op.

Zojuist bij de dakdekker geweest. Hij dacht zelf ook aan mogelijk dat het water terug naar binnen gezogen wordt, maar dacht eerder dat de muur waterdoorlatend is. Verder misschien de afvoer van het dak naar de regenpijp, iets met stadsafvoer. Hij dacht dat mogelijk het water terugliep en dan onder het dak door.

Eigenlijk wist hij het niet, ondanks dat hij al drie keer terug is geweest voor de vorige bewoner. Hij wilde eigenlijk ook niet kijken want: "ja de kosten he". Ik heb zojuist contact gezocht bij mijn rechtsbijstandsverzekering. Ik ben geen expert, maar ben wel einde raad.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Hoe hoog zit het dakleer achter het lood ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Dan kan doorslag zeker een oorzaak zijn, muur impregneren helpt vaak wel als het voegwerk nog goed is, maar blijft een lapmiddel. Als controle middel een laag boven het lood een gaatje in de voeg boren en met een camera of endoscoop in de spouw kijken hoe het lood zit. Het hoekje van de raamdorpel met het kozijn wil bij opstuwing van regenwater ook wel eens de dader zijn.
Succes
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zit de zijuitloop aan de kant van de gevel. Maak is een foto van die uitloop en til ook het lood even op zoals Jan voorstelt.

Als er een zijuitloop is aangebracht,rond of rechthoekig, komt deze uit de gevel en moet iets schuin naar beneden wijzen. Ligt de buis van de uitloop, vlak of iets omhoog dan zal het water aan de onderzijde terug naar binnen lopen.

De damprem moet goed, dampdicht, aan de muren en van alles en nog wat aangesloten worden. Het moet eigenlijk rondom een luchtdicht vel aluminium worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu