Lekkage bad naar de woonkamer

Schaijik

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds ongeveer een jaar hebben we af en aan een lekkage uit het bad naar het plafond in de woonkamer. Ik ga proberen het probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven met hulp van wat foto's.

Een paar feiten:
-Toilet lekt nooit bij dagelijks gebruik
-Douche lekt nooit bij dagelijks gebruik
-Wastafel lekt nooit bij dagelijks gebruik
-Kitranden zijn vers door een vakman (niet ikzelf dus) gedaan
-Bad kan met de stop er in dagen vol staan zonder lekkage
-Onder het bad is het kurkdroog na lekkage

Een paar aanvullingen:
-Lekkage bestaat uit een aantal druppels, het is geen constante stroom
-Het laten leeglopen van het bad (geheel vol) zorgt niet voor lekkage
-Wanneer we het bad een tijdje niet gebruiken vanwege de lekkage dan duurt het ook weer een paar badbeurten voordat het gaat lekken
-Het lijkt zich alleen voor te doen bij het schoonspoelen van het bad, dit is uiteraard altijd het eerste dat gedaan wordt (peuter gaat om de dag in bad).
-We hebben het na 3 maanden niet gebruiken weer aangedurfd om het bad vol te laten lopen, dit is ongeveer 3 weken goed gegaan zonder lekkage.
-Er zijn al 2 reparaties onder het bad gedaan door de loodgieter, 1 rubber afdichting direct onder de afvoer en 1 niet gelijmde verbinding bij een bocht.

De gehele badkamer hebben we zo gekocht bij het huis, er zijn wel tekeningen van het huis alleen lijkt dit maatwerk te zijn zodat de tekeningen uit de bouw waarschijnlijk niet kloppen.

Er is een warmtecamera lekdetectie gedaan, alleen lekte het toen niet. Wel kreeg ik het advies om de inmiddels uitgevoerde reparaties te laten doen. Ook was er misschien een lek onder de douchekabine, ik heb zelf met een endoscoop van 50 euro geen nattigheid kunnen vinden daar. Ook lekt de douche zelf dus nooit. Volgens mij is de douche op de afvoer van het bad aangesloten en niet andersom, afvoer lijkt onder het bad te verdwijnen in de grond.

De vloer is van beton en het huis is zo'n 11 jaar oud, op de foto's zie je soms rechtsonder de richting van de camera aangegeven wanneer je voor het bad zou staan (rug van het bad af).

Ik hoop dat iemand een idee heeft wat het kan zijn, ik heb weinig zin om de gehele vloer open te laten breken om er dan achter te komen dat het nog steeds lekt.
Alvast bedankt voor elk commentaar hier!














[/list]
 

KlusRob

  • #2
Je zegt dat het alleen lijkt te gebeuren bij het schoonspoelen van het bad en niet met gewoon vullen met de kraan? Dus bij de normale badkraan blijft alles droog?
Het enige verschil daartussen is dat je de slang gebruikt ipv de kraan (maar de slang komt zo te zien onderuit die kraan?) en je sproeit wat meer rond en laat het water er niet alleen gewoon inlopen. Dit klopt?
En bij gebruik van de douche bleef alles droog, het begon pas weer bij het gebruik van de bad-slang?
Zo ja, probeer dan eens te spoelen met de slang van de douche ipv die van het bad, op dezelfde manier als je normaal ook doet. Als dat niet lukt met de lengte, kijk of je er met een koppelstuk een tuinslang kunt tussendoen.
Dit om uit te sluiten dat het aan de kraan van je bad ligt.

Heb je na spoelen met de doucheslang geen lekkage's en met de badkraan-slang wel, dan ligt het aan die kraan. Heb je met de doucheslang in je bad ook lekkage's, dan ligt het aan je bad of de afvoer.

En toen je water in je bad had staan dat je na enkele dagen liet weglopen, bleef het toen ook droog?

Als je erbij kunt, leg eventueel een paar kranten onder je afvoer, dan zie je beter of die inderdaad droog blijft. En zie je misschien (eventueel met de camera) de leidingen van de kraan, of in ieder geval de muur onder de kraan. Is die nat bij lekkage? Lukt het om hier eventueel ook een krant weg te leggen?
Kranten omdat je dan meteen ziet of ze na een bepaalde handeling nat worden, zonder dat je moet wachten totdat het water door het plafond is gezakt.

En waar bestaat de verdiepingsvloer en het plafond van de woonkamer uit? Is het een houten verdiepingsvloer met een gipsplaten plafond onder de balken, of een geheel betonnen vloer die aan de woonkamerzijde (plafond dus) alleen maar is gestuukt, dus zonder loze ruimte eronder?
Want bedenk dat water niet altijd omlaag komt in je plafond op dezelfde plaats waar het door de bovenvloer naar beneden komt bij een verdiepingsvloer met los plafond eronder of een kanaalplaat-betonvloer, dus dat kan ook bepalen waar je boven precies moet gaan zoeken naar de bron van het water...

Laat maar weten, dan probeer ik weer verder mee te denken. Of misschien hebben anderen dan nog ideeën.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Vraag? Wat voor type beton vloer is het kanaalplaatvloer?



Vraag? en wat zit er allemaal naast de badkamer bv aan wastafel kant. evt even tekening maken van situatie.

Ook valt me op dat het lekkage plek in de kamer scheur vorming in het plafond waar het uit lekt.


Ook loopt dat naar centraal doos in het plafond.

Vraag? is de aarde draad ook nat bij lekkage.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Het gebeurd bij het schoonspoelen van het bad, sproe je dan veel over de knop bij de rode pijl?

misschien is dat rubber waar die mee vast zit beschadigd?
spoel daar eens water overheen, terwijl er iemand onder probeerd te kijken.

groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kijk eens of achter de rozetten van de badkraan de boel wel goed afgekit is.
 

Schaijik

  • #6
@Boudewijn0318: Goede tip, ik denk niet dat ik overdadig over de overloop heb gesproeid, voor de zekerheid even het bad tot net onder de rand laten vollopen door de overloop af te dekken. Vervolgens bij leegloop geen lekkage, ik denk dat we de rubber ring van de overloop daardoor kunnen uitsluiten.
@Henk253: Goede vraag, ik heb geen flauw idee, hoe kom ik daar achter?
@KlusRob: Zojuist het hele bad vol laten lopen (met koud water tot net onder de rand) via de badslang, geen lekkage. Ik ga het water dat er nu in staat morgenavond laten weglopen, kijken of het dan lekt. De vloer is van beton, helaas weet ik niet of het kanaalplaten zijn of gewoon gegoten. De tip met de kranten ga ik zeker uitvoeren, even snel de nee-nee sticker afplakken.
Het kan zijn dat het aan de warmwaterkant van de kraan ligt, ik ga na morgenavond het bad vullen met gloeiend heet water, kijken wat dat doet.
@Jan: Ga ik doen, gewoon een kwestie van de chromen kapjes er af draaien en er achter kijken toch?

@Allemaal: echt super dat ik zoveel goede tips krijg binnen zo'n korte tijd!
 

Schaijik

  • #7
@Jan: Even de rozetten losgedraaid, er zit inderdaad kit achter, het voelde ook geheel droog aan. Wel zie ik op een voeg wat ruimte zonder kit daar. Ik kan me alleen niet voorstellen dat daar water is gekomen, ik heb echt alleen in het bad gesproeid bij het schoonmaken.
 

Schaijik

  • #8
@Henk253: Grove schets gemaakt.

Oranje is de verwarming.
Ik kan nu niet gemakkelijk bij de aardedraad van de lamp in de woonkamer, mocht het weer lekker morgen dan haal ik de lamp even los.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Je had ook een tekening van bestaande leiding van het huis maak daar even een copie van en zet dat hier even op de site.

Wat ik heel vreemd vind is dat je onder bad geen lekkage plekken hebt maar wel via je beton vloer.

Je sproeit de bad schoon en evt daarna heb je lekkage druppel gewijs.
Daarom is het van belang bestaande situatie van je badkamer.

zelf verdenk ik een aarde draad die bijvoorbeeld vroeger bij de wastafel heeft gezeten, en door spoelen dat er water onder de tegels door loopt en via het aarde buisje naar beneden gaat.
Of iets wat in verleden is gebeurd bij plaatsen van het badkamer.

Ook vind ik dat de badkamer meubel heel dicht bij het bad zit en mischien zijn de tegelgels daar niet gevoegd.
 

Schaijik

  • #10
@Henk253: Hopelijk de goede tekening:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
De voegen voor de douche instap zijn wel wat verkleurd.

Hoe zit de wastafel afvoer aan gesloten in de vloer kan je daar een foto van maken.

Je zei dat je 3 maanden de bad niet had vol gehad, maar had je hem wel gebruikt de afvoer.

Als het bad vol is en je laat hem leeg lopen loopt dat goed leeg of gaat het in de douche omhoog komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12


dit lijkt me een gewezen boor gat, en ik denk dat boven in de vloer is op gekapt de afvoer om hem te maken.

Of de leiding is verplaatst in de betonvloer want op tekening staat deze veel verder van de achter muur af in bestaande situatie.

Daar bij zijn er scheuren in het plafond ontstaan.
 

Schaijik

  • #13
We zijn een stuk verder dankzij jullie hulp!
Vandaag het koude bad in z'n geheel laten leeglopen, geen druppel te zien, afvoer kunnen we daarom denk ik afstrepen van de lijst. Vooral omdat ik daarna de gloeiend hete douchekop in de wasbak heb laten aan staan, waardoor het niet in het bad wegloopt maar in de wasbak. En wat denk je, meteen druppels!

Vervolgens plafond weer redelijk droog laten worden en hetzelfde gedaan met de koude douchekop in de wastafel. Geen druppel!

Zit ik er ver naast wanneer ik denk dat de warmwater aanvoer naar het bad bij warmte gaat uitzetten en daardoor lekken?
Hier nog een betere foto van het plafond, ik vind dat er een verdacht mooie natte bocht te zien is, zou dat de aanvoer kunnen zijn welke naar links weglekt?

Badkraan met warm water geeft geen nieuwe druppels.
Proef op de som de douchekop slang er af gehaald en het warme water direct in het bad laten lopen, geen nieuwe druppels.

Hoe kan een slang die zelf niet lekt dit veroorzaken? Dan moet er toch een mankement zitten in de aanvoer?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Zoals ik nu lees, zal de afvoer van de wastafel lekken.
 

Schaijik

  • #15
Ok, ik heb te vroeg gejuigd, wat ik nu ook doe, wasbak, bad, kraan, douchekop, warm, koud, ik krijg het niet meer aan het lekken.
Het lijkt er dus op dat de lekkage alleen is nadat we even het bad niet gebruiken, in dit geval een dag dus. Het is bijna zeker weten de aanvoer naar het bad.
 

Schaijik

  • #16
Hier een foto van hoe de aanvoer waterleidingen uit de muur komen naar het bad, sterk vermoeden is dus dat de warme kant gaat lekken bij gebruik.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Ik vraag steed dingen maar krijg geen antwoord op ik vroeg om aansluiting wasbak in de vloer.

Of door heet water een evt scheur uit zet en gaat lekken.

Want daar ergens zit het probleem.


Als warmwater lekt dan heb je er ook steeds last van.

Als de aanvoer naar het bad is dan is het daar ook nat, want het water verplaatst via mantel buis.


Kap die vloer maar open op de plek wat je aan gaf want daar zit iets wat ik al eerder zei kapot is gegaan bij verplaatsen van de afvoer in beton.
 

Schaijik

  • #18
Hey Henk, sorry voor de vertraging, hier een foto van de afvoer van de wasbak:

Het is echt de aanvoer van de badkraan, net emmers met warm water door het bad gespoeld en geen lekkage. Ook is de wastafel lekloos gebleven na 30 minuten warm spoelen.
De hoeveelheid kit vind ik wel een beetje over de maat bij de wasbak afvoer. Kan duiden op een verborgen gebrek door de oude eigenaar.
 

Ferryv

  • #19
Om helemaal zeker te zijn dat het de aanvoer leiding is, zou ik, voor ik iets zou gaan slopen, een tuinslang op die kraan aansluiten. En dan laten lopen met de slang ergens beneden in een afvoer. Als het dan lekt, weet je tenminste zeker dat het niet de afvoer is.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met de slang beneden aangesloten, en dan door de afvoer boven. Als het dan lekt, weet je zeker dat het niet de aanvoer is.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #20
Zo had hij een tube kit over?
Daar zijn gewoon rubber overgangen voor.

Groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu