Lekkage achter tegels

Marcelggb

  • #1
Beste mede-forumbezoekers,

Ik heb afgelopen voorjaar een douchekraan geïnstalleerd. Het is een nieuwe badkamer in een nieuw huis. (Huis van november 2014.) De waterleiding en afvoer is uitgevoerd door een professionele loodgieter. Het tegelen door een professionele tegelzetter. Waterleiding en tegels zaten al een aantal maanden (droog) op hun plek, voor ik de kraan heb gemonteerd.

Ik heb eerst de s-koppelingen op de muurplaat gedraaid. Daarbij heb ik van dat siliconendraad (wat nieuws, ter vervanging van teflontape of hennepdraad en vet) gebruikt. Daarna heb ik de koppelingen afgekit. En ten slotte de (nieuwe) rozetten en de (nieuwe) kraan erop gezet.

Nu klinkt het onder een aantal tegels naast de kraan hol. Ik ben bang voor een lekkage.

Ik heb anderhalve maand terug de grens van het hol-klinken aangegeven, om te kijken of het erger werd. Links is dat te verwaarlozen. Rechts is het iets groter geworden. (Ongeveer een halve tot een hele centimeter wijder, in de omtrek.)

Nu de vraag: kan ik dit zelf makkelijk oplossen? (Bijvoorbeeld door de s-koppelingen en kraan opnieuw te monteren.) Of moeten die tegels er af en opnieuw gezet? (Ik heb nog een aantal reservetegels liggen.) En moet ik hier grote haast mee maken?

De badkamer wordt zeker twee keer per week gebruikt, als we naar de sauna gaan. Soms vaker, bij drukte of bezoek. (Het is een tweede badkamer, vandaar.)

Ik ben in elk geval blij dat ik, bij de aanleg van de badkamer, in de douchehoek alles onder de tegels waterdicht heb gemaakt met kimband en kimpasta. De pasta heb ik tot stahoogte (menshoogte?) gesmeerd, dus daar valt de kraan ruim onder.

Foto's van de grens:
-=overzicht=-


-=links=-


-=rechts=-
 

Marcn88

  • #2
Dit hoeft niet meteen een lekkage te zijn kan ook zijn dat deze tegels gewoon minder in de lijm zitten dan klinken ze ook hol probeer de rest van je tegels maar eens
 

Marcelggb

  • #3
Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn.

Waar moet ik op letten bij de andere tegels? Ik weet dat er onder de (60*60) vloertegels wat plekken zitten, die hol klinken. Geen hele grote plekken, maar hier en daar een beetje. Tegelzetters zeiden dat dit normaal is, zeker bij zulke grote (en redelijk dikke) tegels. Maar de muurtegels heb ik nog niet overal beklopt.
 

Marcn88

  • #4
Zosnel de voegen altijd nat zijn bij de kraaan heb je lekkage dat sommige tegels hol klinken heb je overal en ga je ook nooit 100 % voorkomen
 

Marcelggb

  • #5
Al vind ik die 'vlinder' vanuit de kraan er wel uitzien, alsof het vanuit daar komt.

Verder zitten er niet van die grote holle plekken achter de tegels op de muur.

Misschien dat iemand (mag natuurlijk ook Marc88 zijn) er iets over kan zeggen, voor als het wél een lekkage is? Wat moet ik dan doen? Snel actie ondernemen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Hol klinken, wil niet zeggen dat er een lekkage is.
Ook al zou er een lekkage zijn, dan klinken de tegels niet hol.

Een lekkage zie je vaak door het verkleuren van de voegen of tegel.
Die worden dan vaak ter plekke iets donkerder.

Dat het wat hol klinkt, kan te maken hebben dat er geen lijm achter die plek zit, of dat de lijm wat gekrompen is als er bv een sleuf gevuld is met lijm.
Dat komt wel vaker voor, zeker als de tegels dik in de lijm zitten, en er is een pastalijm gebruikt.
Deze krimpt namelijk heel erg sterk als die dik verwerkt wordt, en het kan soms maanden duren voordat die uitgehard is als het er dik op zit.
 

Marcelggb

  • #7
Dank voor jullie reacties.

Er is voor de muren inderdaad pastalijm gebruikt. Het is wel al een jaar geleden dat dit is gebeurd, dus of het nu nog aan het uitharden is, weet ik niet.

Nu er twee mensen hetzelfde zeggen, ga ik er vooralsnog van uit dat er geen lekkage is.

Een hele geruststelling.

Ik let in de toekomst op verkleuringen van voegen en tegels, verdere uitbreidingen van de hol-klinkende plekken (zoals in mijn originele post benoemd) en eventueel schimmelplekken.
 

Marcelggb

  • #8
Ik denk dat de reageerders inderdaad gelijk hadden. (Ging ik al van uit.)

De hol klinkende plekken zijn even groot gebleven. Ik zie geen verkleuringen of iets anders.

Ik dacht: misschien fijn om te weten voor de reageerders destijds en vooral voor mensen die oudere draadjes doorlezen, op zoek naar oplossingen. (Zoals ik ook vaak doe.)
 

Marcn88

  • #9
:prima: :prima: :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu