Leeftijd van Agpo Feroli NEV 324T

Rbak

  • #1
Grappig om de diverse reacties op het forum te lezen over de leeftijd van de Agpo Feroli NEV 324T. Ik ben in het bezit van dezelfde ketel en die doet het inmiddes al ruim 23 jaar.

Tot op heden alleen een keer een pomp hoeven vervangen en een thermokoppel gekocht. De oude thermokoppel zit er overigens nog in aangezien het alleen nodig was hem iets meer in de waakvlam te zetten. Kortom tot op heden weinig hoge kosten aan gehad.

Inmiddels gaat de brander wel wat moeilijker aan. Mogelijk dar de drukverschil schakelaar niet meer helemaal juist functioneerd of dat de luchtdoorvoer ergens wat meer geblokkeerd is (vervuilde warmtewisselaar?). Om die reden kwam ik ook op dit draadje uit.

Het wordt nu overigens wel zo langzamerhand eens tijd voor vervanging. Maar om alsnog op mijn gemak een keuze te maken welk merk en type ketel het moet gaan worden zal ik nog wel even kijken of ik de huidige ketel nog even tijdelijk kan repareren. Het is immers wel lastig als het warm water niet ieder keer aan gaat.

Het probleem zit hem volgens mij alleen in de verschildruk. Het rode ledje (led 1 van de drukverschil schakelaar) gaat niet altijd aan. Of het duurt langer dan normaal voodat er blijkbaar voldoende drukverschil gesignaleerd wordt. Haal ik de pijp van de aanzuigleiding los zodat hij meer lucht aan kan zuigen dan springt led 1 gelijk aan. Ook wanneer ik het slangetje van de drukverschil schakelaar los haal en er zacht aan zuig gaat hij gelijk aan. Heb de dakdoorvoer al gecontroleerd en daar zit in ieder geval zover ik kan zien geen vervuiling o.i.d. in.

Nog even verder zoeken dus. Maar wellicht dat er hier al mensen zijn die dit oude draadje nog lezen en een idee hebben wat de meest voor de hand liggende oorzaak kan zijn.

Wil het het liefst tijdelijk nog even zelf oplossen voordat ik de nieuwe ketel laat monteren. De kosten om een monteur te laten komen kan ik dan weer gebruiken voor de aanschaf en installatie van de nieuwe ketel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ventilator demonteren en inwendig reinigen.
Probleem luchtdruk 9 van de 10 keer opgelost
 

Rbak

  • #3
Obelix2 schreef:
Ventilator demonteren en inwendig reinigen.
Probleem luchtdruk 9 van de 10 keer opgelost
Dat kan ik inderdaad ook nog even doen. Dat geeft mij meer tijd om de keuze te maken voor de vervanging.

Jan schreef:
Bericht afgesplitst, topic kapen mag hier niet.
Op een topic over leeftijd van een Agpo Feroli 324T lijkt dit mij niet geheel off topic. Daarnaast was het laatste bericht in Maart 2013 dus volgens mij kun je niet echt spreken over het kapen van het topic.

Maargoed blijkbaar denkt u daar anders over.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
De drukverschilschakelaar is via een messing busje en een
siliconenslangetje aangesloten
op de kast waarin de ventilator zit.
Maak die kast rechtsboven open, haal het slangetje los, schroef het messing
busje los en maak de openingen daarin goed schoon. Let daarbij ook goed
op de kleine opening aan de zijkant. Daarna is het probleem meestal opgelost.
Daarnaast als je toch bezig bent ook meteen de ventilator schoonmaken.
 

Rbak

  • #5
Ik zie dat exact hetzelfde probleem hier ook al eens besproken is:

https://www.klusidee.nl/Forum/topic/cv-ketel-drukverschilschakelaar-wordt-niet-geactiveerd.84303/

In dat geval was het inderdaad een vervuilde ventilator.

Ik zal morgen de ventilator en de nippel eens grondig reinigen. Ik hoop alleen dat ik de nippel er uit kan krijgen zonder de ruimte waarin de nippel gemonteerd zit open te moeten maken. Mogelijk dat dit inderdaad voldoende is om de tijd te overbruggen tot we een nieuwe ketel gaan plaatsen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Je kunt het grote gat ganaf de buitenkant ook schoonmaken door er iets door te steken en war rond te draaien.
Bij het kleine gaatje aan de zijkant lukt dat niet en moet je alle moertjes losdraaien.
 

Rbak

  • #7
Ha Ronnny lees net je reactie pas. Ik had zelf al bedacht dat ik er eerst wat doorheen zou halen. Ik heb een stukje electra draad er doorheen gehaald. Die kon ik ook prima door het gaatje aan de zijkant halen. Ik had overgens niet het idee dat de nipppel vuil was maar baat het niet dan schaad het ook zeker niet.

Een ander geval was het met de ventilator. In eerste instantie dacht ik dat de vervuiling wel mee viel. Tot ik nog eens goed keek en mij realiseerde dat op iedere schoep ongeveel 1 mm aan aangekoekt stof zat. Hierdoor was de opening tussen de schoepen een heel stuk kleiner geworden en uiteraard de luchtverplaatsing ook.

De ventilator dus eerst maar eens zo goed als dat gaat schoongemaakt met een sateprikker en een oude tandenborstel. En ik kan je zeggen is was redelijk verbaasd over de hoeveelheid vuil die daar vanaf kwam. Ik begrijp nu ook gelijk waardooor de lucht opbrengst in al die jaren zover naar beneden is gegaan. Ik denk dat de ventilator er in al die jaren nog nooit af is gehaald om schoongemaakt te worden.

Na het monteren van de ventilator, het aansluiten van de bedrading en de siliconen slang weer op de nippel te hebben gezet de ruimte weer afgesloten.

Daarna de stekker er weer in en na het verstrijken van de ruststand (ongeveer 3 minuten totdat led 6 uit is) mijn vrouw benden de warm water kraan open laten zetten. En binnen een seconde ging gelijk led 1 aan en trad de brander in werking. Daarvoor duurde dat vaak meerdere seconden en recentelijk gebeurde het dus ook dat hij het helemaal niet meer deed. Wat een wereld van verschil!

Kortom dankzij jullie hulp dit probleem opgelost! Wat een heerlijk forum is dit!

Ondanks zijn hoge leeftijd doet de ketel het verder nog zo goed en ziet er van binnen ook nog zo netjes en schoon uit dat ik bijna zou overwegen om hem nog niet te vervangen ;-) Ik kan uiteaard alleen de warmtewisselaar niet van binnen bekijken.

Maar het wordt nu toch wel tijd denk ik om serieus naar een waardige vervanger te gaan zoeken.

Obelix2 en Ronny super bedankt voor jullie snelle en vakkundige reactie! :prima: :prima:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Zei ik toch. De ventilator is meestal het vergeten kindje.

Nu heb je iig weer wat meer tijd om je te oriënteren.

Succes

Lekker branden laten tot dat hij er echt mee stopt
 
  • Like
Waarderingen: Rbak
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu