Led vervanger PL-C lampen

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Goedenavond,

In de algemene ruimtes van ons appartementencomplex hebben we ongeveer 28 armaturen hangen met daarin 13 watt PL-C lampen.

Ik zit er aan te denken om de PL-C lampen te vervangen door retrofit Led vervangers. Als ik een korte rekensom maak, lijkt dit een aardige besparing op te leveren.

In de armaturen zitten twee fittingen met twee vsa's en 1 condensator. Op dit moment hebben we overal maar een lamp in zitten, omdat meer dan voldoende licht geeft.

Het plan is om afhankelijk van de lichtopbrengst 1 of 2 led vervangers van 4,5 watt per armatuur te plaatsen. Het lichtbeeld moet wel goed blijven, dus hoe dit uitpakt met led lampen zal ik uit moeten proberen.

Wij hebben de gewoonte om de elektrische installatie eens in de zoveel jaar te laten keuren door een installatiebedrijf. Ik vraag me nu af of het verstandig is om de VSA's en de condensator in de armaturen af te koppelen en of een dergelijke aanpassing aan het armatuur problemen geeft bij de keuring.

Heeft iemand hier ervaring met dit soort ombouwprojecten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als de ombouw netjes gedaan word is het geen probleem.

Ombouwen van noodarmaturen is wel een ding, het lichtbeeld moet NL hetzelfde blijven en dat gaat heel vaak fout.
 

Weijers85

  • #3
Vaak is armatuur complete vervangen beter (soms goedkoper) dan ombouwen.

Het plastic in een armatuur wordt na een aantal jaren ook poreus.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De armaturen zijn in redelijke staat. Echt ombouwen is ook niet de bedoeling, enkel een retrofit led oplossing er in, die in de bestaande fitting past.

De fabrikant van de led retrofit oplossing geeft aan dat de vsa's gehandhaafd moeten blijven. Ik zal ze dus ook laten zitten, er ontstaan dan ook geen problemen als er per ongeluk eens een gewone pl-c lamp wordt geplaatst.

Ik heb nu een lamp op proef vervangen. Ik ga eens kijken hoe het lichtbeeld ervan is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu