Led-dimmer in aderbesparende wisselschakeling

Michiel_H

  • #1
Ik heb een wisselschakeling in huis met een dimmer en een conventionele wisselschakelaar (geen pulsdrukker). Deze schakeling dimt een aantal led-spots. Helaas leidt dit tot twee problemen:

1. Helaas is de wisselschakeling aangelegd als een aderbesparende schakeling (dus beide schakelaars hebben een bruine draad en twee zwarte draden). Hierdoor is het niet mogelijk om de wisselschakeling correct te bedienen. De schakeling is wel uit te schakelen met de dimmer, maar moet dan daarna ook met de dimmer worden ingeschakeld.
2. De dimmer is helemaal op de minimale stand ingesteld, maar het lukt niet om de spots helemaal tot niets terug te dimmen. Tijdens het dimmen gaan de spots op ogenschijnlijk 20% van de sterkte in een stap uit.

Zijn er dimmer/schakelaar combinaties in de handel die beide problemen kunnen verhelpen? Helaas heb ik niet de mogelijkheid om de draden van de schakeling aan te passen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als je tenminste een wisseldimmer hebt, dan zou die ook in een aderbesparende wisselschakeling moeten werken. Waarschijnlijk heb je hem verkeerd aangesloten.

Het dimmen van LEDs gaat niet altijd zonder problemen. Als de fabrikant van de LEDs geen advies geeft, kun je eigenlijk alleen maar verschillende types proberen. Ik zou tevreden zijn met het kunnen dimmen tot 20%.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu