Lamp overloop werkt niet

Freek101

  • #1
Hallo,

Zoals de titel al zegt werkt het licht op mijn overloop niet. De vorige bewoners gaven een vaag verhaal dat de persoon die ze hadden ingehuurd om een muur te plaatsen een foutje had gemaakt en de schakelaar beneden voor de verlichting niet weer had geplaatst. Nu is het niet echt duidelijk wat er met de bedrading hiervan is gebeurd. De schakelaar beneden mis ik niet, maar het zou wel fijn zijn als het licht op de overloop aan zou kunnen. Er zit hier wel een schakelaar (trektouwtje) maar hiermee gaat het licht dus momenteel niet aan. Er was dus (neem ik aan) sprake van een wisselschakelaar. De situatie beneden kan ik niet zien.

Boven zie ik de volgende situatie:






Eerste foto is bij het lichtpunt. De tweede en derde foto is de schakelaar op de overloop met trekkoord. De spanningzoeker geeft aan dat op beide fasedraden spanning staat. Als ik de bruine draad bij de schakelaar iets aantrek beweegt de bruine draad in de Lasdop. Als ik de zwarte lus die ik in de schakelaar zie zitten aantrek beweegt de bruine draad op het lichtpunt waar de lamp aan hangt.

Ik ben een leek op het gebied van elektriciteit (dat was vast ook al wel duidelijk). Heeft iemand enig idee of en zo ja hoe ik alsnog de verlichting op mijn overloop werkend kan krijgen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Beneden is het allemaal dicht gemetseld, waar vroeger het tweede deel van de wisselschakeling zat?

Gaat de ene kant van de lus dezelfde pijp in als de bruine draad?
 

Freek101

  • #3
Ja klopt. Ik weet ook niet waar het schakelpunt heeft gezeten beneden. De lus gaat inderdaad aan een kant hetzelfde gat door als de bruine draad.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Wat een prutser, zeg.

Waarschijnlijk is de draad van de lus dezelfde als die van het kroonsteentje. Probeer erachter te komen of dat inderdaad zo is. Indien ja, dan kun je proberen om de draad van de lus nog een stukje uit het andere gat (dus niet het gat waar ook de bruine zit) te trekken en dan door te knippen. Het is de bedoeling dat je een zo lang mogelijk stuk zwarte draad over houdt, dat parallel met de bruine loopt.
Je schakelaar kun je dan aansluiten op de zwarte ex-lusdraad en de bruine. De overige zwarte draden dop je af met een lasklem. Dan zou de lamp moeten werken.
 

Freek101

  • #5
Bedankt voor je duidelijke antwoord 🙂 Ik ga morgen verder op onderzoek uit!
 

CV__

  • #6
Welk bouwjaar? Als het meer dezelfde soort huizen zijn kun je eens bij de buren kijken waar daar de lichtschakelaars zitten.

Je kunt ook met de stofzuiger / compressor / trekveer / leidingzoeker proberen uit te vogelen waar de leiding van de andere schakelaar eindigd.

Kun je nu alleen boven het licht aan/uit doen? Dat is toch totaal niet handig?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Je zou er ook voor kunnen kiezen om twee draadloze schakelaars en een ontvanger te gebruiken. Dan hoef je niks open te breken en draden te trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu