Laag debiet afvoer douche

Amoranemix

  • #1
Waarde forumleden,

Probleem is dat de afvoer met buis van 5cm een laag debiet heeft. Met een zuignap tegenstroom scheppen geeft slechts kort respijt. We hebben het reeds 2 keer proberen vrijmaken als volgt : Beneden stuk buis uithalen, een soort metalen touw/veer door de buis duwen, daar een touw aan vast maken en dat er door trekken. (De buis is wat langer dan we op basis van gemeten afstanden zoude verwachten.) Dan een vod in het touw knopen en zo heen en weer door de afvoer trekken. De eerste keer is dat relatief goed gelukt, maar de tweede keer is dat een risicovolle onderneming gebleken die bovendien inefficient is : De vod kwam vast te zitten, de afvoerbuis is beschadigd en het effect was maar een tweetal maanden.

Afgaand op een stuk gedemonteerde buis, blijkt er een harde afzetting in te zitten, waarschijnlijk kalksteen. Het gaat er niet af met een hogerdrukreiniger en wordt aangetast door een aggressieve ontstopper op basis van zwavelzuur. We zouden kunnen de afvoer ergens afstoppen, er die onstopper inkappen en een tijd zijn werk laten doen. Een deel der afvoer is echter uit koper, dat aldus beschadigd kan raken.

Hebben jullie suggesties ?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #2
Dat klinkt alsof de hele afvoer aan vervanging toe is. Is complete vervanging in het geheel niet mogelijk?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Een ontstoppingsbedrijf er bij halen die met een dikke veer door heen raggen.
 

Amoranemix

  • #4
Dank jullie voor de tips.

De afvoer kan niet vervangen worden zonder iets uit te breken, minstens de douche. Een ontstoppingsbedrijf laten komen lijkt ook duur.

Ik heb een stuk koper een 25-tal uur blootgesteld aan de zwavelzuurontstopper en het is nauwelijks aangetast. We zullen het dan toch maar gebruiken. We zullen wel wat bij moeten kopen, want het is een lange buis.

Mogen we het afval daarna zomaar in de riool lozen ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom moet er direct naar dat soort schadelijke middelen gegrepen worden?
Er zijn zoveel alternatieven die net zo goed of beter werken.
Over uw vraag om het afval in het riool te lozen zal ik me niet uitlaten, anders zou ik ontzettend kwaad worden.
In twente zouden we zeggen; He'j 'n good wies kapot?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Laat gewoon een ontstoppingsfirma komen, dan ben je zo klaar. Eventueel een camerainspectie erbij, weet je ook waar het probleem zit.
 

Amoranemix

  • #7
In mijn experiment heeft zich op het koper een grijsgroene afzetting gevormd. Ik heb ook een ijzeren vijs in het koper gevezen. Er is wat meer grijsgroene afzetting gekomen, maar de structuur blijft intact..

Jan :
“Waarom moet er direct naar dat soort schadelijke middelen gegrepen worden? 
Er zijn zoveel alternatieven die net zo goed of beter werken.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #8
Misschien kun je zelf een endoscoop aanschaffen? Je hebt er al een voor een paar tientjes die je op je telefoon aan kunt sluiten. Uit China zijn ze nog goedkoper.

En misschien een goede veer, i.p.v. een touw met een vod zoals je zegt gebruikt te hebben.

Ik meen dat men ook wel eens een hogedrukspuit gebruikt om te ontstoppen.
 

Amoranemix

  • #9
Een geschikte veer vinden lijkt niet evident. Ik dacht aan een borstel om aan een touw te knopen i.p.v. een vod, maar heb dat in de Brico niet gevonden.
Ik vermoed dat een goedkope endoscoop van slecht kwaliteit zal zijn. Misschien iets om in overweging te nemen en een dure aan te schaffen als ze ook voor wat anders kan gebruikt worden, zoals andere leidingen.

Voorlopig werkt de afvoer redelijk goed. We zullen zien wat we doen als het weer verslechtert.
 

Andyderu

  • #10
Ik heb dezelfde probleem gehad met onze douche cabine. Maar sinds dat ik de vloeibare ontstopper huismerk van de suppermarkt tegenkomt, werkt alles weer naar behoren. Andere merken heb ik echt slechte ervaring mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu