Kruipruimte niet te ventileren - mechanisch dan?

Arjanfin

  • #1
Beste medeklussers,

Ik volg al een lange tijd berichten op dit forum, maar zit nu met een probleem waar ik zelfs met het behulp van internet niet uit kom ;) Dus- een account aangemaakt en toch maar een vraag stellen hier.

Ik ben bezig een woning te renoveren, maar zat met veel vocht problemen onder de houten vloer. In de kruipruimte dus. De plekken waar vocht naar binnen kwam (veelal door de gevel) heb ik bijna allemaal opgelost, maar nu heb ik een nieuw probleem.
Doordat ik een aanbouw heb geplaatst over de hele breedte achter de woning, met een betonvloer zonder kruipruimte, zitten alle ventilatieroosters achter in het huis dicht. Er kan dus niet meer op een natuurlijke wijze geventileerd worden onder de vloer, waardoor ik nu witte pluizige schimmel onder de vloer krijg.
Wat is, behalve de boel dichtgooien met schuimbeton, een optie voor mij?
Kan ik de kruipruimte mechanisch ventileren? Dus achter in de woning lucht aanzuigen zodat het voor door de rooster getrokken wordt?

Extra informatie; de houten vloer is tussen de balken geïsoleerd met 12cm glaswol, en dit voorjaar komt er een laag isolatiechips op de bodem. Er is dus echt sprake van stilstaande lucht zonder isolatie.

Ik hoor graag of jullie mij kunnen helpen.

Vriendelijke groet,
Arjan
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik vermoed als je op de bodem isolatie chips aanbrengt de kruipruimte een iets hogere temperatuur gaat krijgen en zouden die pluizen verdwijnen.

Je schrijft achter de woning aanzuigen hoe en wat. Dan is er toch iets zodat je kan ventileren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Beetje jammer dat bij bouw van de aanbouw geen rekening is gehouden hiermee. Zit daar geen kruipruimte onder?
 

Arjanfin

  • #4
Wgb,

Dan zou ik een ventilatiebuis gaan plaatsen die vanuit het achterhuis naar het dak gaat om af te zuigen, zoiets. Die buis kan ik natuurlijk wel weer achter een muur wegwerken. Maar dat is natuurlijk niet ideaal.

Ik ben bang met alleen chips en zonder ventilatie echt vocht problemen te krijgen. Ik zit niet te wachten op schimmel en/of rottende vloerbalken natuurlijk..
 

Arjanfin

  • #5
IJkenhout,

Nee, daar is een betonplaat gestort op de kleibodem. Wel ondersteund door een fundering op staal overigens.
Maar in ieder geval geen mogelijkheid tot ventilatie van het voorhuis meer..
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Wellicht is het een optie om vanaf de kant van je huis waar je nog wel ventilatieroosters hebt een buis te leggen naar de kant waar je ze niet meer hebt. In deze buis plaats je vervolgens mechanische ventilatie.

Dan blaas je verse lucht in aan de dichte kant, die er dan via de ventilatieroosters weer uit kan.

Je zal aardig wat verliezen hebben, zeker als de wind ongunstig staat, maar de minimale ventilatie die benodigd is zou zo moeten lukken lijkt me.
 

Arjanfin

  • #7
Dat is inderdaad ook een aardig idee. Alleen is het wel zo dat de kant waar dan wél roosters zitten (voorkant) open vlakte is, weiland. Waar bijna altijd de wind vandaan komt. Is het dan niet zo dat als je blaast vanuit achteren en de lucht kan aan de voorkant niet uit de woning (omdat de wind erop staat) dat je een soort van overdruk creeërt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Arjanfin schreef:
Ik ben bang met alleen chips en zonder ventilatie echt vocht problemen te krijgen. Ik zit niet te wachten op schimmel en/of rottende vloerbalken natuurlijk..
Voor de afwijkende situatie moet je deze monitoren.
Merk op dat de warmtestroom met daarin een deel vocht van de de woning richting de koude zone de grond van de kruipruimte trekt. Nu dek je die zone met isolatiechips af waardoor de temperatuur in die ruimte iets omhoog gaat waardoor er minder warmtestroom van warm naar koud is. Blijft over de boel in de gaten houden.
 

Arjanfin

  • #9
Hoewel er weinig warmte vanuit de woning komt, door de glaswol isolatie, wel de goedkoopste oplossing als het zo kan.
Eerst maar op die manier proberen inderdaad. Dankjewel voor de hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu