Kozijnkant muur opnieuw opbouwen?

Jron

  • #1
Na het isoleren van onze binnenmuur zijn we verder gegaan met het vervangen van de deuren + kozijnen.

Het weghalen van het kozijn zorgde ervoor dat een deel van de muur gewoon los kwam.

Omdat we het al niet vertrouwden hebben we boven de al bestaande latei een andere bredere aangebracht en alle stenen daarboven opnieuw gevoegd en de slechte vervangen.

Maar hoe kan je dit nu netjes oplossen zonder dat de hele muur in elkaar valt? Alleen dit stuk is ronduit slecht, rond de deur. Het lijkt erop dat ze een hatsaflatsje hebben gedaan, allerlei reststenen gebruikt om het kozijn te vullen.









 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou de hoek ook opnieuw metselen. Alle losse stukken weghalen en zorgen dat de nieuwe stenen vertand zitten.

Waarom zit de nieuwe latei niet op de plek van de oude?
Controleer of de opleggingen van de lateien uit hele stenen bestaan.
 

Jron

  • #3
:oops:

Mijn vriendin heeft de nieuwe latei gezet zonder dat ze de oude latei had gezien. Het is een dubbelsteens muur met aan de andere kant stuc eroverheen. De latei zat aan twee kanten verborgen achter een rij stenen.

Ik denk dat het handig om de slijptol te gebruiken om nette rechte stukken te krijgen om de stenen in te zetten. Een beitel gebruiken is niet handig gezien de staat van de muur.

De oplegging van de latei aan een kant is geen hele steen, oude latei weghalen als we op die hoogte zijn, stempel onder nieuwe latei en dan dat stuk ook opnieuw opbouwen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Geen slijptol gebruiken, dan krijg je verticale naad die later loskrimpt. Metselwerk intanden, met beleid slopen. Als latei een zelfdragende latei toepassen en geen samenwerkingslatei zoals er nu neergelegd is. Die werkt pas na vervorming.
 

Jron

  • #5
We gaan er een vakman voor inschakelen, dit gaan we zelf niet op een goede manier op kunnen lossen volgens mij.

Bedankt voor de tips.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat die oude latei verborgen zat maakt niet uit. Je plaatst een nieuwe latei meteen boven de opening, niet 10cm daarboven. Dat is de verkeerde plek. Op de foto lijkt hij ook niet recht te zitten. Volgende keer even van te voren advies vragen :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu