Kozijnen verven

Belouille

  • #1
Beste klussers,

Als beginnend klusser heb ik een vraag over het verven van mijn kozijnen. Gisterenavond heb ik mijn kozijnen afgeschuurd en vandaag wil ik ze gaan verven.

Wat betreft het afschuren: mijn inziens zaten de kozijnen nog goed in de grondverf. Ik heb dus de bovenste verflaag verwijderd. Is dit goed? Kan me nl. niet voorstellen dat ik de kozijnen helemaal blank moet schuren (of wel?).

Ik wil de kozijnen wit verven met een mooie glans (nu zijn ze dof en dat vind ik niet zo mooi). Welke verf kan ik het beste gebruiken? Wat is het verschil tussen zijdeglans en hoogglans of is dat eigenlijk het zelfde.

Alvast bedankt voor de moeite!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hoeft het hout inderdaad niet helemaal blank te schuren, mits alle verf die er op zit echt goed vast zit! Je had vóór het schuren eigenlijk moeten ontvetten.

Nu zul je dat alsnog moeten doen voor je gaat schilderen, en dat doe je óf met lauw water met een scheutje ammonia (bijtend) of met een product als St. Marc, bij elke bouwmarkt te koop tegenwoordig.

Over die grondverflaag zal een nieuwe laag grondverf moeten komen, om te zorgen dat de uiteindelijke dekverf goed hecht. Niet te dik opbrengen!

Zijdeglansverf heeft, zoals de naam zegt een zijdeglans effect, dat is midden tussen mat en glanzend. Wil je echt glanzend, dan zul je dus hoogglansverf moetem nemen. Kijk in de winkel waar je de verf koopt even op de potten, dan zie je het verschil vanzelf.

Na de eerste laag grondverf kun je eventueel gaatjes dichtplamuren, met lakplamuur. Plamuur zo min mogelijk. Met fijn schuurpapier heel licht schuren.

Dan een tweede laag grondverf, waarna je (na drogen) de verf glad kunt schuren, het mooist gaat dat met heel fijn watervast schuurpapier, steeds indompelen in water.

Dan kun je gaan aflakken met de hoogglansverf. Denk eraan dat als het een groter oppervlak is, je beter 's morgens heel vroeg kunt beginnen, omdat overdag de verf te snel droogt, en dan krijg je het niet glad.

Begin ook vroeg als je deuren moet schilderen, anders kun je ze 's avonds niet op tijd dicht doen...

Kijk eventueel ook eens op de sites van de grotere bouwmarkten, daar vind je kluswijzers / folders / stappenplannen voor verven. Zo'n kluswijzer kub je vaak ook (gratis) krijgen bij de winkel waar je de verf haalt.

Aan de verfspecialisten: ik heb het maar even beschreven, omdat Belouille er vandaag al aan wil beginnen!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Overigens heb je niet beschreven of die kozijnen binnen of buiten zijn.

Ik ben uitgegaan van buiten.

Daarvoor geef ik zelf de voorkeur aan een alkydharsverf, dus terpentine oplosbaar.
Voor binnen is het voor je gezondheid beter een acrylverf te gebruiken, met water verdunbaar.
 

Belouille

  • #4
Beste Kees,

Thanks.
Ik had inderdaad al een keer ontvet voor het schuren en na het schuren ook al. Ik zal het nog een keer doen voor het aanbrengen van de grondverf.

Ik zal me nog laten informeren bij de bouwmarkt maar ben al een heel eind op weg! Heb ook wel kluswijzers / folders / stappenplannen voor verven gelezen via internet maar dat is allemaal zo algemeen.
Hoop dat het me gaat lukken vandaar dat ik aan de achterkant van mijn huis begin.

Oh ja nog een laatste vraag:
Daarvoor geef ik zelf de voorkeur aan een alkydharsverf, dus terpentine oplosbaar. Voor binnen is het voor je gezondheid beter een acrylverf te gebruiken, met water verdunbaar.
Als ik dat doe krijg ik dan niet kleurverschillen of zal dat meevallen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mijn opmerking over acryl verf is natuurlijk zeer algemeen!

Niets verbiedt je (als dhz-er) om binnenshuis met alkydharsverf te schilderen. Veel "amateurs" vinden dat makkelijker schilderen, omdat het wat beter glad trekt dan acryl verf, zo hoorde ik in een schilderswinkel.

De prof-schilders zijn verplicht binnen met oplosmiddelvrije producten te werken, vanwege risico's van het (steeds weer) inademen van die oplosmiddelen. Voor jou is het voldoende, als je zorgt dat je tijdens en na het werk goed ventileert indien dat binnen is.

Als je een kozijn schildert, wat gedeeltelijk binnen, gedeeltelijk buiten is, is het het makkelijkst om het met dezelfde (buitenverf) te schilderen, dan kun je in een keer doorgaan.

Over de kleurverschillen kan ik je geen advies uit ervaring geven, wat ik met acrylverf heb geschilderd heeft altijd duidelijk een andere functie gehad dan bijv. buitenkozijnen en aangrenzende gedeelten. Dus bijvoorbeeld kozijnen van binnendeuren.

Daarvoor zou je moeten wachten op een advies van de verfspecialist(e)

Succes bij het schilderen!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
:shock: Zo veel wijsheid in één man! :P
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
:oops:
 

Dingena

  • #8
Nou inderdaad, ik ga maar weer offline denk ik :wink:
 

Dingena

  • #9
Nog even een antwoord op het kleurverschil.
Mocht je een zelfde kleurrecept gebruiken in verschillende soorten verf dan mag er een kleur verschil van 5 a 10 % zijn, ligt aan de soorten verf. Dit is dus een nuance verschil. De een is hier preciezer mee dan de ander.

Ik zou zelf niet graag binnen met watergedragen verf schilderen. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Dat het beter is voor je gezondheid moet ook genuanceerd worden voor de klusser (de prof.schilder is een ander verhaal) die af en toe eens verft. Mocht je roken of wel eens op een verjaardag komen waar gerookt is dan is een avondje mee roken bewezen slechter voor je gezondheid dan even een paar kozijntjes verven. Vandaar dat ik deze 'waarschuwing' iets wil nuanceren.


Wisten jullie trouwens dat het maken van watergedragen verf slechter is voor het mileu dan terpetine gedragen verf?
 

H@ns

  • #10
Dingena schreef:
...Wisten jullie trouwens dat het maken van watergedragen verf slechter is voor het mileu dan terpetine gedragen verf?
Ja!
En dan is het ook echt heel, heel slecht want niet-watergedragen verven zijn al een ramp voor millieu!

En dat terwijl het zeer makkelijk is om een volledig biologisch afbreekbare verf te maken uit niet-eindige grondstoffen.. :cry:

Maar ja aardolie hè..
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #11
En niet alleen de afmaak van watergedragen verven, maar ook de afvalresten zin hinderlijk, bijna iedereen (:oops:) spoelt de resten door in de riolering, en zeker de dhz.
Ook rollen en kwasten worden gretig onder de kraan uitgespoeld.

Maar dan bewijzen de waterzuiveringsstations weer hun dienst, want ze klagen dat ze teveel zuiver water aangeleverd krijgen... :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu