Kortsluiting door stoppenkast?

EricN

  • #1
Sinds enkele dagen springt 1 zekering er telkens uit. Nu wordt er in het huis geklust dus dit kan een oorzaak zijn, hoewel hier geen directe aanleiding voor is.

Bij het wederom vervangen van de zekering viel me op dat de isolatie ring achter de zekering niet meer heel is. Zie bijgevoegde foto.

Kan dit een reden zijn dat de zekering telkens springt?
En hoe kan ik dit dan repareren?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat is de porseleinen buitenkant van de pasmoer, een ring die er voor zorgt dat je maximaal 16A in de groep kunt draaien.

Dit kan niet voor kortsluiting zorgen. Maar mogelijk zit dit afgebroken stuk porselein wel in de weg bij het indraaien van de zekeringhouder waardoor deze geen goed contact maakt. Dat leidt nog steeds niet tot kortsluiting maar mogelijk wel tot overmatige warmteontwikkeling of brand.

Haal de spanning er even af (dat kan waarschijnlijk met de aardlekschakelaar, maar meten is weten) en haal dat afgebroken stuk even weg met een punttang. En draai er morgen een nieuwe pasmoer in. Een pasmoer en pasmoersleutel zijn verkrijgbaar bij de betere bouwmarkt.

Overigens is die hele kast niet meer van deze tijd. Als er in huis toch geklust wordt, is het misschien tijd voor een extra klus? ;)

En zoek uit waar die kortsluiting vandaan komt, regelmatig kortsluiting is niet normaal.
 

CV__

  • #3
Dat is de passchroef. Kan zijn dat als de passchroef niet meer helemaal lekker contact maakt er wat meer spanningsdips en stroompieken zijn. Of het contact is gewoon slecht en het ding wordt gigantisch heet. En dat kan elk zeker een reden zijn dat je zekering geen lang leven heeft.

Die passchroef kun je vervangen. Daarvoor heb je zogenoemde passchroefsleutels.

Maar ik zou gewoon de hele boel boven de meter ruimen. Dit is allemaal antiek spul.

Aardlekschakelaars zullen allebei wel type A zijn, wellichtje eentje zelfs nog 500 mA. En op de een of andere manier ontbreekt ook de hoofdschakelaar terwijl het wel een 3-fase systeem is. Al ben ik niet helemaal op de hoogte wanneer die hoofdschakelaar nou precies verplicht geworden is bij 3-fase systemen.

Kijk ook even wat voor zekeringen je nu gebruikt. Veel van dit soort systemen zijn eens geupgrade van 10A groepen naar 16A. Soms zijn de oude zekeringen nog aanwezig in de meterkast en worden die er in gedraaid bij gebrek aan nieuwe 16A zekeringen.
 

EricN

  • #4
De pasmoer heb ik eenvoudig vervangen met een bouwmarktsetje. Dit bleek niet de oorzaak.

Er zat kortsluiting elders in het huis.

De stoppenkast ga ik op niet al te lange termijn vervangen.
Bedankt voor de hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu