Kookplaat aansluiten - Bosch inductiekookplaat

Supernaut

  • #1
Ik heb een Bosch inductiekookplaat (PIE645E01E) gekocht. In mijn onwetendheid dacht ik: stekker in het stopcontact en koken, maar inmiddels begrijp ik dat het zo niet werkt.

Ik heb een fornuisgroep. Uit de plaat komt een kabel met 6 aders:

Zwart
Bruin
Wit
Blauw
Aarde
Aarde

De 2 aarde kabels zijn aan elkaar gekoppeld, de zwart en bruinen zijn gekoppeld en wit and blauw zijn gekoppeld. Ze zijn gekoppeld met een soort krammetje.

Uit een eerder bericht op dit forum begrijp ik dat de zwarte/bruine en de witte blauwe uit elkaar moeten worden gehaald. Is dat inderdaad zo?

Volgende vraag (en let wel, ik ben een volstrekte leek) is: hoe moet ik ze dan ontkoppelen? Gewoon net vóór het krammetje afknippen? Maar worden ze dan niet te kort t.o.v. de gekoppelde aarde?

En: hoe sluit je de draden aan op de perilex stekker? Dus: welke kleur komt waar? Klopt het dat dat afhangt van hoe de draden in de wcd zijn aangesloten? In een eerder bericht las ik: "sommigen sluiten de Nul aan op de beide bovenste bussen en de Fasen op de beide onderste, anderen sluiten de Nul aan op de linker 2 bussen en de Fasen op de beide rechtse bussen." Ik kan de wcd echter niet openschroeven omdat het aanrecht geen ruimte laat. Kan ik nagaan met een spanningzoeker welke 2 de 0 zijn en welke twee de fasen?

Veel vragen ... Ik hoop het af te kunnen met de hulp van dit forum en zonder een monteur want voor ik die in huis heb (ik woon in Amsterdam) ben ik lang en breed de hongerdood gestorven.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Graag een foto van het aansluitschema op de kookplaat en
een foto van het geopende aansluitkastje op de kookplaat.

Ook graag info wat voor aansluiting u thuis heeft 2x230v of 3x230v
Eventueel een foto van de meterkast.

Pas als we de juiste informatie hebben kunnen we informatie geven hoe e.a aan te sluiten

Vgr @rie
 

Toon

  • #3
Plaats even een foto van de aansluitschema's.

Er kunnen toch vervelende dingen gebeuren indien verkeerd aangesloten.
Kan de leverancier hem niet voor je aansluiten?

Een Perilex wcd is wel door te meten, maar iig niet met een 1polige spanningszoeker, zo'n schroevedraaierding. Gebruik altijd een 2polig meetinstrument. Verder heeft een Perilex wcd geen vaste aansluiting, dus het is wel noodzaak zeker te zijn hoe eea zit.
 

Supernaut

  • #4
Het is heel dom dat ik hem niet heb laten aansluiten door het (internet)bedrijf dat hem afgeleverd heeft. Ik wist niet dat het zoveel voeten in de aarde had...



1 = bruin
2 = zwart
3 = blauw
4 = wit
5 = geel en groen
6 = geel en groen


Dit is het schema zoals in het installatievoorschrift staat afgebeeld. Op de kookplaat staat geen schema. Op de kookplaat valt geen aansluitkastje te opnenen. Moet ik de hele onderkant er afschroeven?
Het is een inductiekookplaat, max 7200W.



De foto is waarschijnlijk te onduidelijk (mob. telefoon...). Linksonder staat "Fornuisgroep". Bij de schakelaar staat 240V links en 240V rechts.
 

Toon

  • #5
Aansluiten volgens het middelste schema op de kookplaat. Dan de perilex stekker overeenkomstig de wcd aansluiten. De enige zekere pen is de middelste, dat is de aard-aansluiting, daar komen de geel/groene op. De rest zal gemeten moeten worden indien je er verder niet bij kan.

Misschien toch een klusje voor een meer ervaren persoon.
 

Supernaut

  • #6
Maar Gerrit schreef eerder in een identieke situatie:
Je hebt de kast laten voorzien van een kookgroep, deze eindigt op een perilex-kontaktdoos. Hier komt zowel de fase als de nul 2 keer voor.
De monteur zal dus de dubbele aarde laten zitten, de bruine en de zwarte uit elkaar halen en aansluiten op 2 fase-aansluitingen, verder gaan de blauwe en de witte uit elkaar en gaan elk naar een nul.
(https://www.klusidee.nl/Forum/inductie-kookplaat-en-groepen-t8287.html)

Dat is toch de situatie in het onderste plaatje?
 

Chathanky

  • #7
Met een 5 polige perilex kom je uit op het onderste plaatje.

De nul moet ook gescheiden zijn, je hebt in feite 2 groepen die aan elkaar gekoppeld zijn. (zie je kookgroep in je groepenkast)
De uitbedrading naar je wandcontactdoos hoort 5 draads uitgevoerd te zijn.

Enkel de aarde mag gekoppeld worden in dit geval.
Je opmerking is terecht, pas het onderste plaatje toe.
3 en 4 zijn de nuldraden.
1 en 2 de fasedraden.

Let verder op de rechter deel van het plaatje, hierin wordt aangegeven hoe de groep gesplitst is.
1 en 3 is een groep, 2 en 4 is een groep.
Het werkt best met een verwisseling (1,4 en 2,3) maar dit is zeker niet de bedoeling.
 

Toon

  • #8
Excuses :oops: .

Aansluiten volgens onderste plaatje inderdaad.
 

Supernaut

  • #9
Na veel gewurm is het me toch gelukt het paaltje van de wcd te schroeven. Dat levert het volgende plaatje op: de bovenste 2 gaten zijn blauw, de onderste twee gaten zijn bruin (en de aarde uiteraard in het midden). Mag ik er nu van uitgaan dat links een groep is en dat rechts de andere groep is?

Als ik daarvan uit mag gaan, klopt het dan dat ik de draden van kookplaat als volgt aan op de perilex-stekker aan moet sluiten?:

Linksboven: N1
Linksonder: L1

Rechtsboven: N2
Rechtonder: L2

En als ik er niet van uit mag gaan dat links een groep is en dat rechts de andere groep is, hoe kan ik dan meten of dat al dan niet zo is?
 

Toon

  • #10
Ik denk wel dat je er van uit kunt gaan, wil je het zeker weten, zal je moeten meten. Eén van de twee gekoppelde groepen uitschakelen en dan meten tussen welke twee contacten je nog spanning hebt. Meten met een tweepolig meetinstrument.

Aansluiting zoals je die beschrijft klopt, de aardedraden op het middelste contact aansluiten.
 

Supernaut

  • #11
Heb de wcd toch maar even doorgemeten en wat blijkt: mijn veronderstelling dat dat links een groep is en dat rechts de andere groep is, is onjuist. Ze zitten kruislinks. Heb hier bij het monteren an de stekker rekening mee gehouden (nu dus N1 rechtsboven en N2 linksboven).

Met als resultaat dat ik net de eerste zelfbereide warme hap in mijn nieuwe woning achter de kiezen heb!!

Met dank aan jullie, Toon en Chathanky! Was is het toch geweldig dat er mensen zijn als jullie die onbaatzuchtig met hun kennis anderen willen helpen. Heel hartelijk bedankt!
 

Chathanky

  • #12
Dat het maar goed gesmaakt mag hebben. :D

Mooi dat het opgelost is en bedankt voor je terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu