Kookgroep knalt eruit

Doehetzelfpro

  • #1
Hallo,

Ik heb een aeg inductie kookplaat aangeschaft en aangesloten maar de kookgroep knalt er steeds uit. Heb geen idee wat ik fout doe, heeft iemand enig idee? Mijn dank is groot!

 

CV__

  • #2
Welke plaat exact?

En is dit zo'n emat kookgroep//dubbele aardlekautomaat? Enkelfasig aangesloten? Je zult wel ofwel de nulbrug niet verwijderd hebben, ofwel de twee circuits gekruist hebben ofwel de plaat heeft maar 1 nulgeleider en is dus niet geschikt voor 1F aansluiting in Nederland.
Wat ook nog kan is dat je hem kortsluit door foutief aansluiten.

Is het telkens 1 helft die afslaat? Doet de plaat *iets* met 1 willekeurige helft ingeschakeld?

Dat aangenomen dan de wcd net zo fout bedraad is als de kookgroep in de meterkast, want bij 5 aderige kabel op 2L2N kookgroep wordt grijs de tweede nul en niet zwart.

Die kookgroepen zijn echt een gedrocht. Daar zou uitsterfbeleid op toegepast moeten worden
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Gedrocht? In een 3-fasen installatie is inderdaad een krachtgroep mooier (en feitelijk de enige juiste weg), maar in een 1 fase installatie zijn het prima oplossingen.

Dat er zoveel gedoe mee is, ligt meer aan degene die er mee aan het hobbyen is, dan aan het fenomeen kookgroep.

In dit geval gaat het op een aantal plekken mis:

1) Grijs hoort inderdaad de 2e nul te zijn.
2) Bedrading onder de kookgroep lijkt 2,5mm2, dat is te dun. Geldt ook voor de automaten ernaast trouwens.
3) Kookgroep is een alamat, maar lijkt achter een aardlekschakelaar te zitten.
4) Aansluiting in de kookplaat is nog onbekend, daar zit vermoedelijk nog een brug die eruit moet.
 

CV__

  • #4
Ja, een gedrocht. Sterfhuisconstructie gewenst, want nu worden ze ook aan de lopende band in nieuwbouwhuizen met 3x25A gedrukt. Alleen maar ellende met die kookgroepen omdat er steeds vaker platen verkocht worden die niet geschikt zijn voor aansluiting op 1F kookgroep. Van mijn part maken ze de upgraden naar 3F gratis. Ze komen toch elke drie jaar langs om "gratis" de ene defecte slimme meter te vervangen met de volgende, dus laat ze dan maar beginnen met het structureel voldraaien van de 2e en 3e cup.

Grote kans dat deze AEG plaat, net zoals de Ikea platen, helemaal geen tweede nulgeleider heeft. Wat dat betreft is die aardlekfunctie van die EMAT kookgroep een uitkomst; het voorkomt het uitroken van de nulketen met 32A.
 

Doehetzelfpro

  • #5
Het is inderdaad een plaat van AEG IPE84531FB zonder tweede nul. Het snoer heb in vervangen voor een hittebestendige met 5 aders en beide nullen onder 1 klem gezet.



Zwart en grijs zijn verwisseld maar wel structureel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Plaat is dus niet geschikt voor een kookgroep, want geen dubbele nulaansluiting.

Dus plaat verwisselen voor eentje met dubbele nulklem (dus geschikt voor kookgroep) of liever de installatie upgraden naar 3x25 met bijbehorende krachtgroep.
 

CV__

  • #7
Plaat niet geschikt voor 1-fase aansluiting in Nederland.

Ofwel plaat met twee aparte circuits halen (bijv. de platen van de BSH groep) ofwel huisaansluiting naar 3x25A laten omzetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu