Kombi Kompakt HRE 28/24 weinig tapwaterduk

JoepJ

  • #1
Hallo allemaal,

Onlangs hebben wij een mooie jaren dertig woning gekocht en hierin de badkamer verbouwd. Alle leidingen zijn vernieuwd naar 15mm. De ketel is een Kombi Kompakt HRE 28/24 en een half jaar oud. Na het testen van de douche vind ik de waterdruk wat laag. Er zit weliswaar een grotere douchekop op(geen regendouche) maar zo veel verschil zou dit niet moeten maken. Resultaten na test:
-keuken: koud 10 l/m, warm 4,6 l/m
-wasbak douche: koud 10 l/m, warm 4,8 l/m
-douche: koud 10 l/m, warm 4,8 l/m
Temperatuur ketel staat ingesteld op 60 graden, leidinglengte naar douche +/- 5 meter. Watertemperatuur verlaagd naar 50 graden maakt weinig verschil. Iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn en wat ik hier aan kan doen?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Keuken
koud 10 l/m 0.167 l/s 4 TE
warm 4.6 l/m 0.077 l/s moet zijn 0.083 l/s 1 TE

Wasbak
koud 10 l/m 0.167 l/s 1 TE
warm 4.8 l/m 0.08 0.25 TE

Douche
koud 10 l/m 0.167 l/s 1 TE
warm 4.8 l/m 0.08 l/s 0.25 TE

Alles voeldoet aan de eis alleen de keuken is iets te laag kwa warm water.

Uw toestel is een cw 4 tap capaciteit 7.5 l/min bij 60 graden.

Weet niet wat je verwachtingen waren of zijn? qua warm water?

John
 

JoepJ

  • #3
Wat bedoel je met 1 TE? Ik zou verwachten dat er inderdaad 7,5 Liter per minuut uit de kraan komt bij 60 graden, of 0,125 Liter per seconden.
 

Marcn88

  • #4
Heeft u een wasmacine kraan bij de ketel zitten in de kw leiding? meet hier de hoeveelheid eens op als dit al niet veel meer is dan de ww hoeveelheid uit de kraan,levert de kw leiding dus niet meer aan de ketel en kunt u die dus uitsluiten.
afsluiters bij watermeter e.d allemaal vol open?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #5
TE is een tapeenheid, de aansluitwaarde voor tappunten, hiermee maak je een waterleiding berekening. Elk tappunt heeft voor warm en koud een bepaalde aansluitwaarde, uitgedrukt in TE.
 

JoepJ

  • #6
Ah oké, en kan iemand mij dan uitleggen waarom 4,8 liter volgens de norm is als hij 7,5 zou moeten leveren?

@marcn88 helaas geen kraan bij de ketel ga zo even kijken of koud eerst langs de ketel gaat voordat het de douche in komt.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #7
7.5l is wat je ketel kan, 4.8 is de norm voor een keukenkraan.
Het is afhankelijk van de diameters en leidinglengte waterdruk ed hoeveel water er door kan. Je kan wel een ketel plaatsen die 20l/min kan maken, dat wil niet zeggen dat dat uit je kraan komt.
Je ketel zal ook wel niet op vol vermogen blijven branden maar rustig gaan terug moduleren.
In principe kan je hier niets aan veranderen, anders dan je leidingen vergroten.
 

JoepJ

  • #8
Oké maar hoe kan er dan koud wel 10L/m uit mijn keukenkraan komen en warm maar 4,8? Dat zijn dezelfde leidingen? Daarnaast heb ik alle leidingen vervangen naar 15mm, lijkt me meer dan genoeg om 7,5 L/m door te voeren.
 

Marcn88

  • #9
Doorstroombegrenzer in ketel verstopt, kw toevoer te krap bemeten icm leidinglente, veel knietjes en t stukken toegepast in kw toevoer
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Als je meer druk op je warm water had willen hebben had je voor een ander type ketel kiezen een met een voorraad vat of als je echt comfort had willen hebben een boiler.

Dit is een veel gemaakte fout om puur van de tap capaciteit uit te gaan CW 4, 5 of 6 zeggen niet zo veel voor een leek.

John
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #11
Ben ik het niet helemaal mee eens.
Volgens schrijven zou mogelijk de ww leiding teveel weerstand bieden, dan zal een ketel met voorraad ook weinig soelaas bieden.

TS heeft het erover dat al het leidingwerk is vervangen. Vraag is dan o.a. Wat zat er eerst in. Bij werkene aan de waterleiding komt er veel troep los dat uiteindelijk in de ketel blijft hangen.
Wat @marcn88 zegt, doorstroom begrenzer zit mogelijk verstopt. Deze zit in de bovenzijde van je stromings sensor.
Inlaat combinatie staat misschien niet volledig open, of zit verstopt.
Dat de ketel geen 7,5 l/min haalt, is uiteraard mogelijk. Hangt van vele factoren af. Maar een pak hem beet 6l/min moet zoiezo geen probleem zijn.

Doe de ultieme test...... haal je warmwater leiding onder de ketel los, meet daar de hoeveelheid. Dan weet je of het probleem in de ketel of in het leidingwerk zit
 

Marcn88

  • #12
Als je de ketel met inlaatcombi wil uitsluiten kw hoeveelheid meten van kw leiding voor inlaat combi, is dit prima dan kw aan sluiten op ketel en de ww hoeveelheid meten direct onder de ketel is dit ongeveer 6a7 ltr per minuut dan zit t probleem in de ww leiding is dit minder dan de doorstroombegrenzer nakijken/verwijderen deze zit onderin de tapsensor
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
Screech

De warm water heeft niet te veel weerstand en wel om de simpele reden dat de minimale waardes en dus de daarbij behorende volume gehaald word.

En ieder toestel waar een begrenzer in zit drukt de druk simpeler als dat is het niet, een boiler haalt deze problemen vaak weg omdat er met de koud water druk warm water geleverd word.

En een cw6 toestel is ook begrenst.

Dus verder zoeken zal je niet veel opleveren!

John
 

Marcn88

  • #14
Ben ik niet helemaal met je eens, de totale hoeveelheid uit de kraan hangt af van de totale installatieweerstand
dus vanaf de meter weerstand kw leiding weerstand cv ketel weerstand ww leiding en de weerstand van de kranen.
als de weerstand van de ww leiding vrij hoog is kan het zijn dat je de minimale taphoeveelheid wel net haalt maar daar kun je dan de grootste ketel met de grootste boiler neerhangen de hoeveelheid zal er echt niet meer van worden simpelweg omdat de weerstand in de ww keiding te hoog is, maar uit de ketel zal je de doorstroom begrenzer kunnen verwijderen mits de kw leiding naar de ketel voldoende debiet oplevert, maar dit alles heeft weinig nut als het leidingwerk te veel weerstand heeft
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #15
Dan zou ik als jij dat denkt toch nog maar even in de boeken gaan duiken en even uit proberen te vogelen wat weerstand bij een andere volumestroom doet.

Zal het je middels een simpel voorbeeld uit leggen, men heeft een fasto f1250 hangen en vervangt deze door een elektrische boiler volgens jou blijft de hoeveelheid water uit de kraan gelijk??????

Terug de boeken in! :mrgreen:

John
 

Marcn88

  • #16
Nee de waterhoeveelheid blijft niet gelijk en ik weet ook dat als de volumestroom toeneemt de weerstand van de leiding kwadratisch toeneemt, maar de ketel moet 7 liter per min kunnen leveren en doet dat niet dus is er ergens iets niet in orde want die hoeveelbeid word niet behaald
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #17
De loodgieter schreef:
Screech

De warm water heeft niet te veel weerstand en wel om de simpele reden dat de minimale waardes en dus de daarbij behorende volume gehaald word.

En ieder toestel waar een begrenzer in zit drukt de druk simpeler als dat is het niet, een boiler haalt deze problemen vaak weg omdat er met de koud water druk warm water geleverd word.

En een cw6 toestel is ook begrenst.

Dus verder zoeken zal je niet veel opleveren!

John
Een intergas ketel heeft een tapdrempel van 1,7 l/min. Daarom zal de ketel wel gewoon aanschieten.
Indien er teveel weerstand in de ww leiding zit, zal je bij een boiler ook niet de kw druk uit je ww kraan krijgen.


Mijn vorige ketel had, na het sleutelen aan de ww en kw leiding, ook een verstopte begrenzer. Kom je alleen achter door demontage, of de ww leiding onder de ketel los te gooien.

Laten we wachten op TS, wanneer die wat heeft uitgevogeld. De meningen zijn verdeeld, en TS is de enige die de echte situatie kent.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu