Koelen met WTW

Roelhe

  • #1
In onze woning hebben we een WTW. Ik vraag me af of het mogelijk is om hiermee ook gekoelde lucht de ruimtes in te blazen? Ik heb op internet 1 leverancier gevonden welke een unit kan leveren voor tussen de slang welke door middel van water de lucht koelt. Verder kan ik hierover vrij weinig vinden. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

Alvast bedankt.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Er zijn systemen van Brink die kunnen uitgerus worden met een airco.

Zo'n waterbak met ventilator is een lucht bevochtiger. De woning wordt feitelijk vol geblazen met vochti. Het koelt wel een paar graden, maar is niet ideaal.

Probeer maar eens aan de keuken tafel. Bak water, ventilator erachter, en laat maar blazen over het water heen. Ga met je gezicht tegenover de ventilator zitten, en kijk hoe lekker nat je wordt.
 

Roelhe

  • #3
Ik heb op internet de homevap gevonden. Maar zijn er airco systemen welke te koppelen zijn aan een WTW?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Achteraf gaat niet , de buizen zijn niet geschikt(ongeisoleerd) waardoor deze wegroesten in je vloer.

Als je de ruimes koelt zal de wtw ook door de koude afzuiglucht de warme inbaaslucht afkoelen via zijn wtwblok.
 

Fabian10

  • #5
Wanneer er koude/vochtige lucht van buiten wordt aangezogen door de WtW dan condenseert dit toch ook in de WtW en wordt het vocht afgevoerd via lekbak/riool ?

Zou je (heel energie onzuinig) geen mobiele airco op zolder neer kunnen zetten en de koude lucht boven de wtw blazen en de aanvoerbuis los halen van buiten zodat de WtW de gekoelde lucht op zolder aanzuigt ?

Dus niet beide apparaten direct op elkaar aangesloten want de airco blaast geheid harder uit dan dat de WtW wil aanzuigen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Zoek maar eens op grondbuisventilatie...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dan zal de wtw de warme binnenlucht gebruiken om de gekoelde lucht op te warmen.
Als je zoiets wil doen zal je koude lucht moeten inblazen in de retourzijde, dan word de buitenlucht gekoeld voordat het ingeblazen word.

Je blijft dan een probleem houden met condenserende kanalen(buitenzijde)
 

Fabian10

  • #8
The headhunter schreef:
Je blijft dan een probleem houden met condenserende kanalen(buitenzijde)
Maar daar heb je dan ook last van wanneer je een conventionele airco plaatst in een van de ruimtes waar een afzuigrooster is geplaatst ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als je kouder gaat dan 16 graden wel, maar dat doe je in de ruimte niet.

Om een ruimte te koelen heb je koele lucht nodig in grote hoeveelheid of weinig lucht maar wel heel koud.
Omdat je maar zeer beperkt bent in luchthoeveelheid omdat je buizen erg klein zijn moet je dus heel koud inblazen om de ruimtetemperatuur naar een behaaglijke waarde te krijgen.
 

Fabian10

  • #10
Voor iedereen die eigenwijs is en toch de wtw wil proberen te koelen met een airco deel ik mijn bevindingen.


WtW: merk x, Renovent HR Medium met Bypass, constant op 300 kuub/h
Airco: Mobiel 14000 Btu/h op maximale luchtverplaasting, afgaande kant op dakdoorvoer tbv wasdroger, gemeten +/- 17 graden


Wanneer de koude lucht wordt aangeboven aan de buitenlucht ingang van de WtW en de bypass staat open, nauwelijks verschil in temperatuur in het eerst volgende uitblaas ventiel in de slaapkamer.


Koppel ik de afzuiging vanuit de woning los en biedt ik hier de koude lucht aan, bypass gesloten, dan is de temperatuur in het eerst volgende uitblaasventiel 0,7 graden gedaald. 25,5 naar 24,8. WtW zuigt op dat moment 32 graden lucht van buiten (onder de dakpan).

Er komt op dat moment wel 21,5 graden koude lucht uit de wtw richting de woning, maar die komt niet aan in de kamer(s).

Voorzichtige conclusie (zonder enige technische kennis mbt ventilatie/koeling): Alle buizen en het beton er omheen zijn al zo ver opgewarmd het op deze manier niet te koelen is. 1-2 graden binnen een half uur zou leuk zijn, maar 0,7 graden naar 5 uur koelen kost teveel energie voor een verwaarloosbaar resultaat.
 

Bernhard

  • #11
Je moet dan een watergekoelde warmtewisselaar inbouwen.
Luchtaanzuigtemp. uit de ruimte 28grd.
Uitblaastemp. 18grd.
Met het inblazen van 300m3/h wordt dan het koelvermogen ca 1kw.
Als je de lucht met kraanwater moet koelen gebruik je ca 100 liter water per uur.
Je kan dan met het afval/opgewarmde water eventueel de tuin sproeien.
mvgr bernhard
 

Roelhe

  • #12
Bedankt voor de reacties. Dan zullen het toch gewoon losse split unit airco's worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
The headhunter schreef:
Dan zal de wtw de warme binnenlucht gebruiken om de gekoelde lucht op te warmen.
Als je zoiets wil doen zal je koude lucht moeten inblazen in de retourzijde, dan word de buitenlucht gekoeld voordat het ingeblazen word.

Je blijft dan een probleem houden met condenserende kanalen(buitenzijde)
Daarvoor heeft de WTW een bypass. Lucht inblazen in de retourzijde ontregelt het systeem.

Condensatie vindt plaats in de bodem, en het vocht wordt (onder afschot) afgevoerd naar het laagste punt.
 

Roykes

  • #14
Wij hebben het thuis ook werkt prima! echter zonder wtw.

ik heb een verwarmingsbatterij van ongeveer 400x500 (vrij groot weet ik maar deze lag al een tijd te verstoffen in het magazijn), hierop heb ik 2 verlopen laten maken naar 125 (stromingstechnisch ook niet erg super maargoed was maar om te proberen), door deze batterij laat ik grondwater lopen (met wisselaar ertussen) dit grond water is altijd 11 graden. hierdoor moet je dus je kanalen isoleren (bij ons geen probleem alles was zichtwerk)
als lucht aanvoer heb ik een ventilatiebox andersom aangesloten waardoor het eigenlijk een toevoerbox word.

dit werk als een tierelier, je ruimten worden uiteraart geen koelkast maar het is wel heerlijk in de zomer.

oja de volumestroom regel ik met een afsluiter hierdoor moet je het wel op gevoel doen maar dat is geen probleem.
 

Mastermattie

  • #15
Hallo, beter laat dan niet (ja, topic is al 3 jaar oud).
Ik heb hier in het appartement een WTW Unit van Brink Systems, de Renovent Excellent 450. Nu is het met huidige temperaturen buiten (38 graden Celsius!!!) binnen ook al rond de 30 graden Celcius (en dat met A+++ geïsoleerde woning).

Ook bij mij kwam het idee op om de WTW Unit als Airco te laten werken. In eerste instantie had ik ook het idee om de aangezogen lucht te koelen alvorens deze de woning in te blazen. Dit is echter met huidige temperaturen zo goed als zinloos.

Op de site https://www.coolaction.nl/hoe-werkt-een-airco/ staat uitgebreid uitgelegd hoe een airco werkt.
Het komt erop neer dat er een gesloten systeem is met 2 radiatoren, een pomp en een turbine en/of smoorventiel. Radiator A onttrekt warmte uit de lucht en radiator B zorgt ervoor dat het koudemiddel weer afkoelt en geeft de vrijgekomen warmte af aan de omgeving.

Oké, uitgaande van bovenstaand principe heb je een (soort van) bypassklep nodig waarbij je de buizen van buiten naar de WTW unit en van de WTW unit naar buiten loskoppelt en deze met elkaar verbindt. Wat je dan krijgt zijn twee gesloten luchtsystemen: 1 systeem is van buiten meteen weer terug naar buiten (hier moet een andere ventilator tussen gezet worden om circulatie te behouden) en 1 systeem circuleert de lucht binnen de woning (net als in de auto).

Op de plaats waar je de buizen aan elkaar koppelt, zet je er een radiator tussen, in de buis van en naar buiten eentje om warmte van het koudemiddel af te staan aan de buitenlucht (let op, hier komt veel condens bij vrij, dit dient opgevangen te worden bij de radiator en afgevoerd te worden via de bestaande condensleiding van de WTW unit) en eentje in de buis van en naar de WTW unit om de warmte uit de lucht te onttrekken. De lucht in de woning wordt steeds iets kouder waardoor de airco steeds efficiënter wordt en de warme lucht voer je af via het bestaande luchtkanaal naar buiten toe.

Met een luchtverplaatsing van 300 M3 per uur en luchtschachten van 180 mm doorsnee zou je dan toch wel een appartement of woning koud moeten kunnen krijgen, lijkt mij.
 

Bham

  • #16
Mastermattie schreef:
Met een luchtverplaatsing van 300 M3 per uur en luchtschachten van 180 mm doorsnee zou je dan toch wel een appartement of woning koud moeten kunnen krijgen, lijkt mij.
In theorie klopt dit, je kan het huis er mee koelen. Het gaat alleen wel ten koste van je systeem. De buizen in de vloer/plafonds zijn ongeisoleerd en dus niet geschikt om koude, door airco gekoelde, lucht te vervoeren. Er is een reden dat er gebruik wordt gemaakt van geisoleerde buizen om lucht naar/van buiten te transporteren, het kan buiten nog wel eens vriezen namelijk. Wanneer je gekoelde lucht gaat transporteren door ongeisoleerde buizen krijg je condensvorming aan de buitenkant. Dit wil je absoluut niet hebben en zal er op den duur voor zorgen dat je buizen gaan roesten. Wanneer je stevig door koelt kun je zelfs condensvorming tegen het plafond krijgen en rondom de roosters.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu