Klinkers op betonnen ondervloer

MartijnS

  • #1
Beste forummers;

In onze nieuw aan te leggen paardenstal willen we in het middenpad beton klinkers gaan leggen. Op het perceel hebben we beton klinkers zat over, het idee is om deze door te laten lopen de stal in. In deze stal ligt een in verschillende delen gestorte beton vloer met dus enkele naden en hoogte verschillen van enkele cm's. Het idee is om in het middenpad dus de klinkers te gaan leggen en in de (nog te bouwen) stallen de vloer aan te storten met beton op de zelfde hoogte als de klinker vloer gaat worden. De vloer moet geschikt zijn om met een minishovel van zo'n 1700kg overheen te rijden

Met betrekking tot het leggen van de klinkers heb ik de volgende vragen.

1) hoeveel zand moet er tussen? Ik wil niet de huidige betonvloer eruit gaan hakken, dat de vloer in zijn geheel een cm of 12 omhoog komt is niet zo erg, maar het liefst niet meer. Als de klinkers zo'n 9-10 cm dik zijn is een zandbed van 2-3 cm dan voldoende om de boel stevig te laten liggen ook als een met de shovel over heen gereden wordt?

2) Is het verstandig om door het zandbed een deel portland te mengen en als het bestraat is deze een beetje in te wateren?

3) Het plan is om dan de huidige straat voor de schuur omhoog te brengen naar het zelfde niveau zodat de bestrating in een keer door loopt. Zijn daarbij nog zaken om rekening mee te houden?

Alvast bedankt.

Martijn
 

Janjens

  • #2
Hallo Martijn.

zeker is dit mogelijk , je kunt klinkers wel degelijk over een betonvloer straten . voor als het binnen betreft waar dus nooit regen of anders veel water komt , kan dit in gewoon geel zand , 2 a 3 cm is dan al voldoende , komt er wel eens regen of veel water op de straat gebruik dan gestabiliseerd zand [zand met portlander er door heen] ,om zulks goed te realiseren vergt dit doch enige ervaring , je kunt dit namelijk op 2 manieren doen , 1e manier is om de mortel ligt te bevochtigen dus een soort van voegmortel of vloerspecie te gebruiken niet te nat en niet te droog. deze inbrengen en afrijgen de stenen er op verwerken en direct af werken , trillen met lichte trilplaat en inwassen met zand , goed laten drogen alvorens te gebruiken dit met het oog op ondergrond . als het beton dat voorheen onder de straat lag toen voldoende draagkracht had om met de mini shovel over te rijden veranderd er niets , dan kan dat nu ook . zorg wel dat je straatwerk goed is opgesloten rondom. 2e manier is om de mortel droog te verwerken en na het straten eerst trillen met lichte trilplaat en dan goed nat maken , dus voor het invoegen goed nat maken zodat de mortel afbinden kan, deze 2e manier vergt veel ervaring en word hoofdzakelijk gebruikt bij grote oppervlakten . veel succes .
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je het naderhand nat gaat maken, dan moet je het niet te nat maken.
Het water kan door de betonnen ondergrond nergens naar toe, en je krijgt dan een natte pap onder de stenen, en dan gaan de stenen drijven en verzakken.

Beste is om wat vochtig zand te gebruiken, en daar voor het afrijen wat cement doorheen te harken/mengen.
Daarna verdichten(aankloppen) en afrijen en meteen de stenen er op, en zand invegen.
 

MartijnS

  • #4
Beste forummers,

We zijn inmiddels lekker op weg en de eerste meters liggen erin. Nu komt het in de breedte van de gang best goed uit maar ik houd een randje over tussen de strik en het visgraat verband van ongeveer een cm. Hoe kan ik dat het beste invullen? Schijfjes maken van een cm steen of invegen met zand en hopen dat de rest niet teveel gaat verlopen?

Groeten Martijn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu