Kieren rond verwarmingsbuizen afdichten tegen rokerslucht

Klusmutant

  • #1
Beste klussers,

Ik wil de kieren rond verwarmingsbuizen afdichten tegen rokerslucht dat erdoorheen komt vanaf de buren die geregeld roken. Ik ruik dat die lucht daar in die hoek van mijn woonkamer uit de muur komt zetten. Dat moeten die kieren wel zijn :?. De lucht vind ik erg onaangenaam en het trekt in mijn gordijnen die ernaast hangen.

Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Deze grote betonafbrokkeling opvullen met gatenvuller (muurvuller) o.i.d.? En dan verder de kieren direct rond de buizen opvullen met siliconenkit? Wordt dat dan luchtdicht en blijft dat zo? Kan dat i.v.m. de warmte?

Heeft er iemand een geniale tip?



Stukje verbruind behang dat naast die buis was geplakt. Stinkt/ruikt sterk naar tabak...
 

Freekcv

  • #2
Heeft u mechanische ventilatie?
 

Klusmutant

  • #3
Ja ik heb in de badkamer en keuken van deze kleine 32 vierkante meter huurwoning een mechanische ventilatiebuis. Maar die is niet zo krachtig, ik denk dat de enige ventilator daarvan op het dak zit. Woon in een soort van flatje (3 woningen op elkaar).
 

Freekcv

  • #4
En heeft u u ventilatie roosters in de ramen open staan?
 

Klusmutant

  • #5
In de winter meestal helemaal gesloten gezien ik vrijwel geen verwarming gebruik. Maar in de zomer staan die altijd wijd open. Het maakt niet uit of die open of dicht zitten. De geur is er ook als die roostertjes openstaan. Ik merk het dan ook als ik mijn gordijnen dicht of open doe. Dat die rookdeeltjes in de gordijnen zijn gaan zitten en dan in de lucht terecht komen bij beweging van de gordijnen.

De rook komt echt vanuit de buiskieren. Want de buren roken buiten in de tuin eigenlijk bijna nooit. Misschien drie keer in de zomer. Dan doe ik die ventilatieopening ook gelijk dicht als ik thuis ben.

Dus een zekere hoeveelheid van die rooklucht komt via die kieren. Dat is ook waarom het zo sterk te ruiken is in die hoek van de kamer.
 

Bert pit

  • #6
Er stroomt vermoedelijk lucht van uw buren naar u toe, doordat er onderdruk is.

Als voorbeeld moet zich voorstellen dat u een enorme afzuigkap zou hebben en deze vol aan staat. Uit alle kieren wordt dan lucht aangezogen, ook uit dat lek met de buren. In werkelijkheid heeft u een kleinere afzuiging maar het effect is het zelfde.

Als u het lek gaat dichten is het belangrijk dat uw afzuigsysteem uit staat (dus geen onderdruk) totdat het dichtingsmateriaal uitgehard is. Kunt u de afzuiging niet afzetten dan moet u minimaal een raam openen.

Zelf zou ik dat met een kit doen waarvan ik zeker wist dat die optimaal plakt op steen en verf. De kit moet goed in het lek worden gedrukt.

Heel mooi wordt het niet, maar u bent wel van de stank af.
 

Klusmutant

  • #7
Er stroomt vermoedelijk lucht van uw buren naar u toe, doordat er onderdruk is.
Klopt, als ik het ventilatierooster dicht heb merk ik dat ik meer lucht van de buren ruik. Maar het kan ook zo zijn dat het mogelijk geen onderdruk is en de lucht nu ververst wordt door het ventilatierooster dat in het raam ernaast zit.

Ik zie heel veel producten. Weet je ook welke specifiek? Deze lijken mij gezien omschrijvingen te moeten gaan werken.


Links naar merk verwijderd, we geven op het forum geen namen van merken, er zijn veel meer goede kitten, mod.
 

DSR9500

  • #8
Je moet het wel flexibel houden anders heb je later mogelijk last van tikkende buis.
Nomaal doe je bij zo'n buisdoorgang een plastic bui om de leiding heen.
Tja dat lukt nu niet meer.

Misschien een idee om een closet-rol in de lengte open te knippen en dan strak om de buis te maken en even met plakbandje mooi straks trekken.
Niet te veel dubbel, maar wel geheel er omheen.
En dit ook bv 2 cm laten uitsteken, zo tegen de koppeling aan.
En dan er omheen dichtsmeren met een kit of een pasta.
 

Klusmutant

  • #9
Misschien een idee om een closet-rol in de lengte open te knippen en dan strak om de buis te maken en even met plakbandje mooi straks trekken.
Dankje voor het idee. Helaas is de kier best nauw en past dat karton er niet tussen. Ook is de kier niet overal even breed. Dat betekend niet dat ik het niet alsnog kan proberen met een dik-papiertje dat iets dunner is dan een closet-rol.

Maar is het echt nodig? Want siliconenkit is toch sowieso wel flexibel genoeg hiervoor? Of zie ik dit niet goed? Is siliconenkit om je verwarming toch nog wat te stijf en geeft dat mogelijk tikkende verwarming?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
In ieder geval geen siliconenkit gebruiken. Dat geeft veel problemen als je later de leiding en/of de muur wilt schilderen. Siliconenkit is namelijk niet overschilderbaar en de siliconen zullen al snel verspreid raken over het omliggende oppervlak.

Beter is het om bijvoorbeeld een polymeerkit te gebruiken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #11
Siliconen kit is hier denk ik het beste:
Het kan de hoogste temperatuur aan.
Het is het meest soepel.
Het lijmt wel wat minder dan PU of MS-polymeer, maar dat is hier niet zo'n probleem.
Misschien kun je eerst een randje schuimfolie om de pijp doen. Dan het beton dichtsmeren. Het schuimfolie weer verwijderen en de ontstane kier dichtkitten met siliconen kit.
 

Klusmutant

  • #12
Ohjee ik zie twee verschillende meningen. Ik weet even niet wat ik moet kiezen.

Ik kwam bij toeval het volgende topic tegen: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/openingen-rondom-hete-cv-buizen.93418/
Hier wordt Polymax aanbevolen. Dat zou tot +100°C moeten kunnen weerstaan en is blijvend elastisch als ik de specs mag geloven. Ook verlijmd het.
Gaat wel goed als de kit er een 4 a 5 mm in gespoten wordt. Eerst stofzuiger erop, iets vochtig maken met een plantenspuit en dan na 5 minuten kitten.
Ik lees alleen niet wat het resultaat is geworden op van dat topic, maar ik denk dat het wel goedgegaan zal zijn gezien er geen verdere reacties meer geschreven zijn...



Misschien kun je eerst een randje schuimfolie om de pijp doen. Dan het beton dichtsmeren. Het schuimfolie weer verwijderen en de ontstane kier dichtkitten
Dit zal ik idd zo gaan doen, heb al een stukje karton op die plaats gezet om de muur weer mooi egaal te kunnen stijken met muurvuller.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #13
Siliconen is soepeler dan MS-polymeer (Polymax).

Maar het zal allebei voldoen.
 

Klusmutant

  • #14
Oke, ik ga dan denk ik een MS-polymeer (Polymax) gebruiken. Gezien het wel fijn is als dit overschilderbaar is.

Ook omdat ik op andere plaatsen in de woning deze ook goed zou kunnen gebruiken (namelijk kiertjes in verlaagde houten plafond van mijn halletje.


Allemaal zeer bedankt voor jullie hulp! Zal laten weten hoe het is gegaan, alleen kan nog wel even duren voordat ik ermee aan de slag ga gezien de drukte.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #15
Overschilderbaarheid van MS-polymeer (2 soorten getest) met Alkyd vind ik nogal twijfelachtig. Bij mij bleef de verf plakkerig. Acryl en Latex (muurverf) ging prima.
Dus vooraf even testen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Het is geen enkel probleem om acrylkit te gebruiken.
Siliconen is slecht overschilderbaar wat nog jaren problemen kan geven.
 

Klusmutant

  • #17
Gezien dat Acrylaatkit maar tot +75 graden celcius kan gaan (staat op verpakking) durf ik dat niet aan.

Ik ga toch voor siliconenkit. Kan tot 120 graden celcius en is het meest plastisch. Ook zou het wel goed hechten volgens de tekst op de verpakking. Tegen knoeien enzo ga ik het goed afplakken.

Ik heb de kieren rond de buizen al iets vergroot. Dat kon ik makkelijk wat verder uitporren met een schroevendraaier.
Dan plaats ik als de kit erin zit gewoon van die buis-muur plaatjes (weet de naam ervoor niet) op zodat het er mooit uit ziet, dan zie je niets van de siliconen.


Wat kan ik eraan doen om de kit zo goed mogelijk te laten hechten op de muur en buizen? Gewoon alleen schoonmaken met denat. alcohol of ook een primer voor daarna aanbrengen? Zijn die primers de moeite waard, hebben ze echt nut?

Kan ik de siliconenkit wel aanbrengen als die buizen heet zijn? Of kan ik beter wachten tot na de winter als die buizen koeler of koud zijn? Ik kan de temperatuur van die buizen niet zelf regelen want het is blokverwarming.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Dit hoort met een brandwerende kit gedicht te worden.

Kan je ook aan de verhuurder vragen.
 

Klusmutant

  • #19
Oke, maarja heb nu al net gewone Super-siliconenkit gekocht. Ik spuit het toch niet heel ver in hoor. Niet zodat het er bij de buren uitkomt of te zien is in het gat.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #20
Wellicht een idee om te vragen of je de buizen ook mag afkitten bij de buren? dan ga je op zeker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu