Keurmerk: VdS, SKG***, DIN Klasse II, Politiekeurmerk, EU?

Roeller

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben op zoek naar nieuwe cilindersloten.

Nu heb ik gezien dat er in Nederland en België het SKG*, SKG** en SKG*** keurmerk is (SKG 1 t/m 3).

Ook is er in Nederland het "Politiekeurmerk Veilig Wonen Certificaat".Ik heb hier geen eisen in kunnen vinden maar wel diverse aanbevelingen zoals: "Gebruik sloten met SKG® ***-cilinderbeveiliging of gebruik een cilinder met SKG® *** (SKG-logo en drie sterren)."

Qua verzekeringen heb ik vreemd genoeg geen harde eisen kunnen vinden in de voorwaarde (bijv. die van Interpolis)
Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je wel bijv. tot 7% korting bij Interpolis.

Dan is er nog het VdS keurmerk (VdS Schadenverhütung GmbH), en algemene Europese CE en andere normen.

Wanneer men echter net over de grens in Duitsland cilinder sloten koopt, dan hebben deze de DIN Prüfung Klasse II, deze zou minstens zo goed/zwaar zijn als in Nederland maar vraag is natuurlijk of deze wordt geaccepteerd.

Ik hoop dat iemand iets zinnigs kan vertellen over de diverse keurmerken en certificeringen. Helemaal nu er vrij veel nieuwe (Smart) cilinders in omloop zijn, ook van de bekende merken, maar deze niet altijd op de Nederlandse site vermeld staan of het SKG keurmerk erbij hebben staan.


Concrete vraag is eigenlijk
* Zijn er in Nederland verzekeringen waarvoor een bepaald keurmerk cilindersloten vereist is of staat meer omschreven als '...degelijke kwaliteit slot...'
* Hoe verhoudt het Nederlandse keurmerk (SKG***) zich tot de Duitse of Europese keurmerken? (bijv. DIN Prüfung Klasse II)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Er zijn verzekeringen die afhankelijk van de waarde van de inboedel eisen stellen aan het hang- en sluitwerk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Even her en der gekopieerd:

De CE-markering is een markering naar EU-recht voor bepaalde producten in samenhang met de productveiligheid. Door het aanbrengen van de CE-markering bevestigt de fabrikant dat het product voldoet aan de geldende wettelijke eisen van de EU en daarop getest werd. De markering betekent niet dat het product door onafhankelijke bureaus getest werd op naleving van de Richtlijnen. Als na de CE-markering een getal van vier cijfers is aangebracht, dan wijst dit op de betrokkenheid van een benoemde instantie in het proces van de conformiteitsbeoordeling. De CE-markering is geen keurmerk (kwaliteitswaarmerk). Voor bouwproducten zoals sloten is een CE-markering verplicht.

SKG-sterren horen bij de norm NEN 5089. Of jouw hang- en sluitwerk ook echt is getest kun je controleren in de SKG-IKOB sterrenwijzer

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Een inbreker heeft langer de tijd nodig om binnen te komen in een woning die is beveiligd volgens de eisen van het Politiekeurmerk. De PKVW-eisen in het kort

- Gecertificeerd hang-en-sluitwerk, herkenbaar aan het SKG® of ‘V’ logo, op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels
- Verlichting bij de buitendeuren
- Zicht vanuit de hal naar buiten
- Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek

Duitse normen zijn op voorhand niet slecht, maar vormen voor Nederland hooguit de basis voor een test volgens NEN5089.
 

Roeller

  • #4
Dank je wel, ik ben ook iets verder gekomen.

Er zijn inderdaad diverse standaarden:

Nederland, NEN 5089 wat resulteert in SKG classificatie en Politiekeurmerk Veilig Wonen

Duitsland, DIN 18252
Europa, EN 1303
Frankrijk, A2P

Dan heb ik er nog een paar gevonden: EN 15684 (ook Europees?), VdS 2156 en
VdS 2386.

Een goede cilinder (standaard: SKG** of DIN18252) zal het er altijd bijzetten als deze "kerntrekbeveiliging" heeft, dan wordt het in Nederland vaak een SKG*** cilinder en in Duitsland een: DIN18252 met "Aufbohrschutz Klasse II".


Assa Abbloy, Winkhaus,..etc. laten hun cilinders door meerdere instanties (CE, NEN, EN, A2P, etc. keuren), het is niet zo dat de cilinders in elk land verschillen. De cilinders komen vaak ook uit 1 fabriek.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Klopt, met als aanvulling dat in de NEN5089 de eisen voor de beproevingmethode bepaald zijn.

Even uit een presentatie van mijn collega overgenomen:

De inbraakwerendheid gevelelementen is geregeld binnen de NEN 5096.
De bereikbaarheid van de elementen is geregeld binnen de NEN 5087.
De beproevingsmethode is geregeld binnen de NEN 5089.

De prestatie van de geteste producten komt tot uitdrukking in de SKG certificering, dit betreft niet alleen de inbraakwerende prestaties maar geeft ook de duurzaamheid van het product aan. De resultaten worden aangegeven met een sterren aanduiding.

Uitwerking: Het bouwbesluit geeft aan dat de gevelelementen moeten voldoen aan weerstandsklasse 2 volgens de NEN 5096 De producten die hier aan voldoen zijn door SKG/IKOB getest volgens de NEN 5089 op een referentie element. (kozijn/deur). Deze combinatie moet een aanvalstijd van 3 min netto kunnen weerstaan. Na een geslaagde test worden middels een statische test de waardes van het product vastgelegd. Ca. 1x per jaar wordt het product onderworpen aan een controle test door SKG/IKOB
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu