Keukenblad op bestaand blad gieten om indeling aan te passen

Ganja-Broker

  • #1
Goedemorgen,

Ik wil graag bovenop een bestaand keukenblad een betonnen werkblad gieten waarbij de afmeting van het blad iets gewijzigd moet worden, een kleinere spoelbak geplaatst moet worden en de plek van de kookplaten een centimeter of 15 verschoven moet worden.
De reden hiervoor is dat het een 2 hands keuken is geweest en hier niet op stelpootjes staat maar op een ter plekke vastgetimmerd frame van hout 5x5 balken. Het huidige (goedkope) bouwmarktblad is door onzorgvuldig aanbrengen en onvoldoende ondersteuning gaan golven en ligt niet horizontaal, wat vooral bij de kookplaten (inductie) problemen veroorzaakt. Nu wil ik dat blad een centimer of 4 breder maken zodat de nieuwe vaatwasser er netjes onder past en de rand van de bekisting gewoon kan blijven zitten en later als rand van het aanrechtblad kan dienen. Deze wil ik dan een klein stukje boven het uiteindelijke blad uit laten steken, zodat die als waterkering kan dienen. Het beton zou ik dan het liefste op een folie in de bekisting gieten, waarbij ik een kitrand om/op het beton wil leggen om inlopen van water in de bekisting tegen te gaan. Eventueel (eerst)nog een toplaag van transparant kunsthars bovenop het beton aanbrengen/gieten om een waterdicht en glad blad te krijgen en moeizaam schuren en slijpen van het beton te omzeilen. Kan zoiets met bijvoorbeeld een mengsel voor vloeregalisatie? Aan de achterzijde en de zijkanten komt het dan tegen de huidige tegelwand te liggen.

De nieuwe laag wordt bijna geheel ondersteund door het huidige keukenblad en de opvulling van de huidige gaten waar ik ze niet meer nodig heb voor kookplaten en (lekblad van huidige gootsteen)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als je toch een nieuwe vaatwasser koopt, koop dan een onderbouw vaatwasser.
Die kun je gelijk plaatsen met de keuken kastjes, zodat die niet buiten de keuken uit steekt.
Bedenk wel, dat als je een betonnen blad maakt, die gewapend moet zijn, en minimaal een cm of 5 dik.
Meestal worden betonnen bladen op zijn kop gestort, zodat als je hem omdraaid het oppervlakte mooi glad is.
Als je het zo stort, zul je het oppervlakte nooit zo mooi vlak en glad krijgen.

Ik denk dat het veel goedkoper is, om bij de bouwmarkt een nieuw blad te halen.
Je bent dan in 1 keer klaar.
Die hebben zo ook in beton look kleuren tegenwoordig.
Of even online kijken.
 

Ganja-Broker

  • #3
De vaatwasser is er al en de keukenkastjes zijn niet meer te verplaatsen. het huidige blad is gaan golven doordat er gerommeld is bij het ondersteunen. Waar het eigenlijk op neerkomst is dat ik een betonnen toplaag op het huidige blad wil leggen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Hoe dik?
 

Ganja-Broker

  • #5
Maximaal 3 cm, minimaal 1 ... zodanig dat de kans op scheuren/barsten het kleinst is. Heb laatst bij een lokale bouwmarkt een tuintafel (showmodel) zien staan met een geschatte dikte van 1 a 2 cm. Helaas zat daar (waarschijnlijk door het dagelijkse transport van binnen naar buiten) een lelijke breuk in. Mijn idee is er egalisatiemortel voor te gebruiken. Omdat het een L-vormig blad is zit er nu in de hoek een naad waar de bladen tegen elkaar gelijmd zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Lijkt mij een kansloos geheel.
Een golvend blad, daar folie op en dan daar een dun laagje beton op storten.
Koop inderdaad een nieuw blad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu