Keramisch fornuis aansluiten

Ido370

  • #1
Ik heb een keramisch fornuis van Indesit gekocht (type: K6 C51/R). Nu kom ik alleen niet verder met het aansluiten hiervan. Het fornuis is geleverd met alleen een snoer en dus geen stekker eraan. Er zit in de keuken al wel een perilex aansluiting.

Probleem is dat er uit de kabel van het fornuis 3 draden komen: Bruin, Blauw, en Groen-Geel.

Volgens de beschrijving die erbij zat, heb ik aan de achterkant van het fornuis de verbindingen gemaakt voor 2x220V (hoop dat dat klopt).
Maar hoe moet ik dit nu verder aansluiten qua stekker en op de perilex aansluiting aan de muur?

Op de muur in de perilex aansluiting zitten namelijk wel 5 draden aangesloten (2x bruin onderop, 2x blauw bovenaan, en groen-geel in het midden).

Foto's heb ik uiteraard ook om het wat duidelijker te kunnen maken. deze staan op:

wie helpt me uit de brand zodat ik straks in ieder kan koken, in plaats van magnetron voedsel :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Er zit het verkeerde snoer aan de kookplaat. Dit zou een 5 aderig snoer moeten zijn. Dat aansluiten volgens het 2x230V (2P+2N+PE) schema.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Als de bovenste twee draden in de perilex aansluiting op de muur blauw zijn en de onderste twee bruin, dan kun je er bijna zeker van zijn dat hij bedraad is als een 2x230V kookgroep, al kan het nooit kwaad om dat nog even na te meten. In de meterkast kun je ook zien of je een 2x230 kookgroep hebt of een 3x230 krachtstroom aansluiting. In het eerste geval moet er een dubbele automaat of twee stoppen zitten, in het tweede geval een drievoudige.

Met die drieaderige kabel vanaf de keramisch fornuis gaat het je echter niet lukken om daarop het fornuis aan te sluiten. Je mag niet over één ader stroom tappen van twee apart afgezekerde lijnen uit de Perilex aansluiting. Je hebt hiervoor een vijfaderige kabel nodig waarover de aarde, de 2xfase en 2xnul separaat op het fornuis binnenkomen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Aanvulling:

Ik heb er even de handleiding van het apparaat bijgepakt (versie 07/04 pagina 58) maar daar staat geen aansluiting in voor een Nederlandse 2x230 kookgroep. Er zijn wel twee separate nul klemmen (klem 4 en 5) maar die zitten in alle voorbeeldschema's gebrugd en er vertrekt vervolgens één draad naar buiten.
 

Ido370

  • #5
Sxnder schreef:
Er zit het verkeerde snoer aan de kookplaat. Dit zou een 5 aderig snoer moeten zijn. Dat aansluiten volgens het 2x230V (2P+2N+PE) schema.
ok, super bedankt voor de snelle reactie. ik moet dus in ieder geval een snoer met 5 draden kopen (zelfde stekker kan ik gebruiken neem ik aan). ik heb nog een foto erbij gedaan met het aansluitschema, klopt het dat ik dat schema moet hebben (400v 2N)?

Als ik de nieuwe kabel heb (5 aderig), hoe moet ik het dan verder aansluiten volgens dat schema (welke kleuren heb ik met een 5 aderige kabel en welke moet dan op L1, L2 en N komen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Met de 400V 2N aansluiting heb je aan één nuldraad voldoende. In de handleiding spreken ze daar ook over een 4x2,5 aansluitkabel. Wanneer je een kookgroep 2x230V hebt waarbij op beide aansluitingen dezelfde netfase zit mag dat niet, want dan wordt je nullijn overbelast en heb je een 5x2,5 aansluitkabel nodig. Maar zoals ik al aangaf staat dat schema niet in de handleiding, tenminste niet in de versie die ik heb.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Nee, verkeerde schema voor 2x230 volt! De twee nul draden moeten dan ieder apart worden aangesloten, links boven en midden onder op de aansluitrail, zonder brug. Controleer ook hoe eea in de groepenkast is afgezekerd! 2x230 volt of toch stiekem 3x230/400 volt. Vergeet ook niet adereindhulzen op de afgestipte aders te persen of een snoer te kopen waar deze reeds op zitten.
 

Ido370

  • #8
Er zit in de meterkast wel een kookgroep. dit zijn twee schakelaars die aan elkaar zitten (dus ze gaan beide tegelijk omhoog en omlaag). ik heb nu net de 5 aderige kabel gehaald, maar welk schema moet ik nu hebben, omdat Sxnder zegt dat ik een verkeerd schema heb, terwijl het volgens Krunnie wel kan geloof ik?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Even rustig alles nog een keer lezen...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Ter illustratie, met tussen de blauwe en bruine punten de genormaliseerde aderkleuren voor 5 aderig snoer:

 

Ido370

  • #11
Super! dus in die volgorde de blauwe, bruine, en groen-gele aansluiten en dan is het klaar? en die koperen plaatjes kunnen dus blijven zoals ze zitten volgens dat schema (zo zitten nu 1&2 verbonden en 4&5, geteld van rechts naar links). en nog een " domme vraag" : wat bedoel je met genormaliseerde aderkleuren? kan ik het dus gewoon volgens de kleuren van jouw schema aansluiten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Welke kleuren heeft je nieuwe 5 aderige snoer? Deze moeten dus allen apart worden aangesloten. Ik heb de indruk dat het nog niet geheel duidelijk is. Het koperen plaatje tussen 4 & 5 dien je te verwijderen. Genormaliseerde kleuren zijn standaard kleuren in het 5 aderige snoer. De aansluiting zou er met deze kleuren dan zo uitzien:



Let wel dit is gebaseerd op wat ik op de foto's zie (2x nul in de contactdoos boven en 2x fase onder). Zelf aansluiten is wel geheel voor eigen risico.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu