Kanaalplaatvloer doorzagen

EazyO

  • #1
Ik wil een kanaalplaatvloer doorzagen van 15 cm dik voor het maken van een trapgat.

Kan ik dit met een zware slijper met diamantblad doen of heb ik echt een watergekoelde zaagmachine nodig? Zo ja welke en waar kan ik die huren?

Advies wordt zeer gewaardeerd!

mvg
Peter
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Droogslijpen kan op zich, maar de bladen van een normale slijpmachine zijn vaak niet groot genoeg om in één keer door zo'n betonvloer te komen. Met een 230 mm blad kom je hooguit tot zo'n 8 centimeter. Bovendien wordt het een enorme stofbende. Alleen vanwege het stof al zou ik in ieder geval een watergekoelde machine huren. Die zijn te huur bij praktisch alle bouwmachine verhuurbedrijven.

Je houdt er hopelijk rekening mee da met het zagen van een trapgat ook de wapening in het beton doorgezaagd wordt? Daarmee wordt de vloer aanmerkelijk minder sterk. Bij twijfel in zo'n geval altijd een bouwkundige vragen ter plekke te komen kijken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Als wij een trapgat moeten zagen hebben we zelf een een elektrische zaag machine met diamantzaag.
wij komen hier niet verder mee dan 12 a 13 cm
Normaal redden we het daarbij

Er zijn motor zagen die dieper aan, als wij zo iets hebben besteden we het uit aan een gespecialiseerd bedrijf.

Je kunt niet zomaar ff gaan zagen hoor, er bestaat nog zo iets als en sterkte berekening en hoe vang ik de krachten op

bezint voor je zelf begint!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Het is niet alleen "hoe vang ik de krachten op", maar ook hoe vang ik het blok beton op. Vergis je niet in het gewicht en de ravage van een vierkante meter vloerplaat die je rustig hebt losgezaagd en dan opeens een verdieping naar beneden komt zeilen.
 

The builder

  • #5
Ik heb toevallig een maand geleden zelf een trapgat gezaagd in 13 cm gewapend beton. Ik heb het voor elkaar gekregen met een oversized haakse slijper en een 30cm diamant blad. Ik heb het gat in 3 delen eruit gezaagd waardoor je beton blokken kreeg van een 150-200 kg per stuk, de blokken kan er dan (met veel moeite) er in je eentje uit krijgen. Het totale gewicht van het beton was 450 kg. Ik heb er natuurlijk eerst een constructeur erbij gehaald, maar dit lijkt mij vanzelfsprekend als je een dergelijke constructie wijziging maakt.

Kortom super stoffig, zwaar werk maar erg goedkoop was in totaal 30 Euro kwijt (diamant blad) om het gehele gat uit te zagen.
 

EazyO

  • #6
Beadankt voor de reacties tot nu toe...

Uiteraard ben ik me er van bewust dat ik de bewapening doorzaag en de vloer op een andere manier opgevangen moet worden....

Ik zal de boel dan ook goed opvangen met stempels en daarna een raveling laten plaatsen. Het trapgat komt recht boven het bestaande trapgat en het gaat in principe om 1,5 vloerdeel, waarvan 1 deel helemaal vrij komt en het andere halve deel nog bovenop een dikke draag-stabilisatiemuur blijft liggen. Niet echt spannend dus. er zijn meerdere buren die later op deze plek een trapgat hebben laten maken.

ik neem aan dat ik dan een universeel diamantschijf moet nemen en niet een betonschijf (ivm staal). Ik dacht trouwens dat ze duurder waren dan 30 euro...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Wanneer je een slijpmachine huurt betaal je vaak niet het hele diamantblad, maar meten ze de schijf voor en na de verhuurperiode op. Je betaalt dan alleen het deel van de schijf dat je werkelijk verbruikt hebt.

Met goedkopere schijven kom je ook door betonijzer heen, het verschil zit hem met name in de standtijd van de schijven.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Mijn advies:
Laat het door een gespecialiseerd bedrijf doen.
Die dragen dan ook het risico, als er iets mis gaat.

Een (hele handige) collega van heeft het een paar jaar geleden ook zelf gedaan.
Tot dat er een blok beton naar beneden kwam suizen, van een paar 100 kilo
Hij viel rakelings lang zijn hulpje af die een ander blok naar beneden aan het dragen was.
Met als resultaat, dat het maatje samen met twee grote stukken beton dwars door de beneden trap gingen, en in de kelderkast lagen.
Gelukkig vielen er geen zwaar gewonden of nog erger doden, maar had voor hetzelfde geld zo maar kunnen zijn.

Het is niet zo maar even hup wat stempels eronder, en gaan met die banaan.
Zeker als onder het gat ook nog een trap zit, is het moeilijk stempelen.
En hoe wil je die hele plaat die je doorzaagt opvangen, want die steunt nergens meer op?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
EazyO schreef:
Uiteraard ben ik me er van bewust dat ik de bewapening doorzaag en de vloer op een andere manier opgevangen moet worden....

Ik zal de boel dan ook goed opvangen met stempels en daarna een raveling laten plaatsen.
Gemakkelijk gezegd een raveling laten plaatsen, waar moet die dan aan vast komen om de krachten te kunnen dragen.
Dat bewuste vind ik nogal tegenvallen :?
Een beetje nadenkend mens gaat niet zomaar een stuk uit een betonvloer zagen zonder berekening door een constructeur of bouwkundige.
Verder hebt u een bouwvergunning nodig, er moeten berekeningen bijgevoegd worden bij de aanvraag hiervan.
 

The builder

  • #10
Krunnie schreef:
Wanneer je een slijpmachine huurt betaal je vaak niet het hele diamantblad, maar meten ze de schijf voor en na de verhuurperiode op. Je betaalt dan alleen het deel van de schijf dat je werkelijk verbruikt hebt.
Klopt toch loopt het huren van een betonzaag als snel tegen de € 200 of hoger. Ik heb bij 2 verhuurders geinformeerd en de geschatte prijzen lagen voor het formaat trapgat dat ik moest zagen tussen de 200-300 Euro.

Neemt niet weg dat als ik zou moeten kiezen tusen het huren van een betonzaag en het professioneel laten doen, dat ik toch voor de laatste optie zou kiezen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het gaat hier niet om een in het werk gestorte plaat maar om een holle kanaalplaat vloer.
het beton hiervan is ongeveer een factor 2 harder
en het staal bestaat meestal uit strengen Fep 1860 dat ca3.5 keer zo hard als normaal beton staal.

Daar heb je echt een watergekoelde diamantzaag voor nodig
met een zool zodat hij recht blijft staan.
Met een overmaat flex speel je met je leven
 

EazyO

  • #12
Oke, goed om al jullie meningen te horen....

Het gaat inderdaad om een holle kanaalplaatvloer met keihard beton en staal.

Mijn idee was om hem in 3 delen uit te zagen. De uit te zagen stukken wil ik zekeren door middel van een stalen bout in het midden bevestigd aan een touw (flink touw), welke dmv constructie boven de plaat vastzit. Op het moment dat 1 deel is uitgezaagd, laat ik dit langzaam naar beneden zakken dmv het touw. 1 deel is dan 1 meter bij 75 cm groot. Dat zal toch geen 300 kilo zijn?

Als ik het goed begrijp is het dus onmogelijk om dit met de hand te doen, maar is een watergekoelde zaag noodzakelijk? Bij de bo-rent zijn beton/asfalt zagen te huur op benzine, is dit wat of is dat te groot. Ik zit natuurlijk op zolder onder een schuine kap en heb dus ook niet al te veel ruimte...

de raveling van staal komt door middel van een L of U profiel om de afgezaagde vloer te zitten en hangt aan de zijkanten op de naastliggende vloerdelen, net als bij het trapgat beneden. Tevens kan hij aan de draag/stabilisatie muur bevestigd worden aan 1 kant. Zoals ik al zei, is het dus eigenlijk maar 1 vloerplaat van 120 cm breed die in zijn geheel opgevangen dient te worden. de ander ligt namelijk nog voor de helft op de draagmuur en op de spouwmuur..

Is er nou niemand die zegt dat het best te doen is. ik heb een bouwkundige gevraagd en die zegt dat het prima te doen is op deze manier, maar als ik jullie zo hoor dan krijg ik een ander idee.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Een zo'n stuk kanaalplaat van 1 x 0,75 x 0,15 weegt ongeveer 200 kilo :roll:
 

The builder

  • #14
Zoals je het beschrijft is het praktisch identiek aan de manier waarop ik het gedaan heb, ik heb het in 3 etappes gedaan waardoor je het gewicht van het beton nog een beetje binnen de perken houdt. De stukken beton varieerden bij mij tussen de 150 en 200 kg. Ook bij mij was het de zoldervloer, overigens heb ik staalkabel gebruikt en was het bij mij normaal gestort beton met wapening en dus niet de zoals Boertje aangaf de veel hardere kanaalplaat. Ik heb weet vrij weinig over kanaalplaten, in dit geval zou ik dus luisteren naar de adviezen van de personen die ervaring hebben met deze betonplaten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik heb weet vrij weinig over kanaalplaten, in dit geval zou ik dus luisteren naar de adviezen van de personen die ervaring hebben met deze betonplaten.
Dan vraag ik me af waarom u hier verwarring moet stichten :shock:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
EazyO schreef:
Is er nou niemand die zegt dat het best te doen is. ik heb een bouwkundige gevraagd en die zegt dat het prima te doen is op deze manier, maar als ik jullie zo hoor dan krijg ik een ander idee.
Wanneer u u er al een bouwkundige bij gehad hebt hoeft u verder toch geen reacties te hebben ?
Bovendien kunnen beantwoorders de situatie bij u niet bekijken, daarom wordt er op het forum geen mening gegeven over het werk van anderen zoals bouwkundigen en bedrijven.

Als het niet kan hoort u dat wel bij de gemeente, die de vergunningaanvraag wel af als het niet klopt.

Case closed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu