Kan sanitair-kit over oude kit heen?

Sjaak-6

  • #1
De tegelvloer van mijn douche is een paar jaar geleden professioneel afgekit langs de randen, met een ondoorzichtige kit, die nu nog flexibel aanvoelt.

Voor de zekerheid wil ik daar nu een extra kit-rand overheen aanbrengen, om eventuele lekkage bij de onderburen te voorkomen.

Daarbij kies ik liefst voor doorzichtige sanitair-kit. Is dat mogelijk, of is er dan kans, dat de onderliggende oudere kit-laag daardoor wordt aangetast?

De wanden van mijn douche zijn van geglazuurde tegels.
De gebakken vloertegels hebben een ruwer oppervlak.

Alvast bedankt voor je reactie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kit hecht niet op kit. Niet doen dus. Kost alleen maar tijd en geld en het levert niks op.
 

Sjaak-6

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik zal een toelichting geven op mijn vraag: Ik heb al een bus aangebroken doorzichtige sanitair-kit. En ik wil die bovenliggende nieuwe kit-rand laten hechten aan de wandtegels en vloertegels. Dat wil ik proberen, door de bovenliggende nieuwe kit-rand breder te maken, dan de onderliggende oude kit-rand.

Ik wil liever niet de oude kit-rand verwijderen, omdat die is aangebracht door een professional. En die oude kit-rand lijkt nog redelijk goed te hechten, behalve enkele kiertjes die haast niet zichtbaar zijn, aan de zijkant van die kit-rand.

Vandaar mijn plan, om er een extra kit-rand overheen aan te brengen. Als blijkt, dat de bovenliggende nieuwe kit-rand niet hecht op deze manier, haal ik die nieuwe kit-rand gewoon weer weg, lijkt me, hopelijk zonder de oude kit-rand te beschadigen.

Mijn belangrijkste vraag is, of de onderliggende oude kit-rand aangetast kan worden, door die bovenliggende nieuwe kit-rand. Bijvoorbeeld via chemische aantasting.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik begrijp (en begreep al) wat je wil(de) doen.

Je zal een hele dikke rand kit moeten aanbrengen eer dat deze op de wand en vloer voldoende raakvlak krijgt. Daarnaast is het erg kwetsbaar omdat de kitrand in het midden los op de oude ligt.

Laat ik het zo zeggen: je oude kitrand is goed en dan hoef je er niks aan te doen, of hij begint los te laten en is daardoor niet goed meer. In dat geval niet gaan prutsen maar de kitrand weghalen en opnieuw kitten zoals het hoort.
 

Sjaak-6

  • #5
Hartelijk bedankt voor je antwoord. De nieuwe bovenliggende kit-rand zal wel wat kwetsbaar zijn, maar dat vind ik niet erg, want ik kan mijn nu al aangebroken kit-spuit toch niet lang bewaren, denk ik. Dus daar zal ik niet veel geld door verliezen. En ik kan die nieuwe bovenliggende kit-rand zo nodig altijd weer vernieuwen, lijkt me.

Het is een twijfelgeval, of die kit-rand nu kan gaan lekken, of niet. En als ik die oude kit-rand zou verwijderen, krijg ik de nieuwe kit-rand misschien niet zo goed in die voeg gesmeerd, want ik heb daar weinig ervaring mee.

Bovendien is het grondig verwijderen van zo'n oude kit-rand misschien tijdrovend en moeilijk, omdat ik dat nooit gedaan heb.

Ik vraag me vooral af, of de onderliggende oude kit-rand aangetast kan worden, door die bovenliggende nieuwe kit-rand. Bijvoorbeeld via chemische aantasting.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Gewoon niet doen. En al helemaal niet als de reden is dat je je aangebroken kit-koker dan leeg kunt maken.

U heeft geen ervaring met kitten schrijft u. Dus dat heeft u ook niet bij een tweede laag kitten. Een lege voeg dichtkitten is vele malen makkelijker dan wat u nu wilt gaan doen.

En bij het verwijderen van de tweede kitlaag beschadigd u de aansluiting van de onderliggende kitrand op de muur en vloer, waardoor deze ook niet meer afdicht.

Niet doen alstublieft.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ik heb zo de indruk, dat de TS het toch gaat doen.
 

Sjaak-6

  • #8
BertPleizier,

Erg bedankt voor je uitgebreide reacties. Ik begrijp niet goed, hoe de oude onderliggende kit-laag zou kunnen beschadigen, doordat de nieuwe bovenliggende kit-laag wordt verwijderd of beschadigd. Want ik had begrepen, dat die twee verschillende kitlagen niet aan elkaar hechten.

En hoelang kan ik mijn pas aangebroken koker met transparante sanitair-kit nog gebruiken?
 

Sjaak-6

  • #9
Peter schreef:
Ik heb zo de indruk, dat de TS het toch gaat doen.
Ik sta open voor argumenten, die ik begrijp.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je de tweede kitlaag van de muur of vloer los schraapt op snijdt, dan raak je altijd de oude kitlaag, die daardoor beschadigd.
 

Sjaak-6

  • #11
BertPleizier schreef:
Als je de tweede kitlaag van de muur of vloer los schraapt of snijdt, dan raak je altijd de oude kitlaag, die daardoor beschadigd.
Bedankt voor je waarschuwing. Ik kan eens uitproberen met een klein proefstukje, of dat inderdaad zo is. Dat kan ik uittesten op de vertikale kit-rand in de hoek, tussen de twee betegelde douchewanden. Want daar is gekit met dezelfde kit-soort als langs mijn douchevloer. En helemaal bovenaan die kit-rand is er weinig risico, dat de kit-rand gaat lekken, want daar komt niet veel water tegenaan.

Bovendien kan ik de bovenliggende nieuwe kit-rand, die ik wil aanbrengen langs mijn douchevloer, ook zo lang mogelijk laten zitten, en er heel voorzichtig mee omgaan, bij het regelmatig dweilen van mijn douchevloer.

En als die bovenliggende nieuwe kit-rand eventueel toch ernstig zou beschadigen, en als bij het verwijderen van die nieuwe kit-rand de onderliggende kit-rand inderdaad kapot zou gaan, kan ik altijd nog de onderliggende oude kit-laag eruit snijden.

Ik ben ook erg benieuwd naar de mening en ervaringen van andere forumdeelnemers over deze vragen. Want ik vind het belangrijk, om lekkage te voorkomen bij mijn onderburen. Bovendien kan er bij een eventuele lekkage langs mijn douchevloer misschien wel 230 Volt elektrische stroom komen te staan op mijn douchewater, doordat de elektrische leidingen onder mijn douchevloer nat worden. En dat zou gevaarlijk zijn voor mij.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Gewoon niet doen.

A) het hecht toch niet, dus is niet dicht

B) Kans op beschadigen oude kitlaag

C) Het ziet dr niet uit!

Dus of overal afblijven, of de oude kit volledig verwijderen en opnieuw kitten. Al het andere is broddelwerk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Voor je aangebroken koker geldt: Opbergen, en hopen dat hij niet te ver uithardt voor een volgende keer, of meteen bij het KCA inleveren als je de ruimte niet hebt.

C'est la vie.
 

Sjaak-6

  • #14
Hessie schreef:
Gewoon niet doen.

A) het hecht toch niet, dus is niet dicht
Hartelijk bedankt voor je duidelijke reactie. Als ik de bovenliggende nieuwe kit-rand aan beide zijden van de onderliggende oude kit-rand één of twee centimeter laat uitsteken, hecht de nieuwe kit-rand daar mogelijk wel op de vloertegels en wandtegels.

En al zou de bovenliggende nieuwe kit-rand niet honderd procent waterdicht zijn, dan zit daar nog de oude kit-rand onder, die vermoedelijk nog redelijk waterdicht is. Ik vermoed daarom, dat de beide kit-randen samen meer waterdicht zijn, dan alleen de oude kit-rand.
Hessie schreef:
B) Kans op beschadigen oude kitlaag
Als de bovenliggende nieuwe kit-rand niet hecht op de oude kit-rand, lijkt het me niet erg waarschijnlijk dat de oude kit-rand door de nieuwe kit-rand beschadigd raakt, tenzij via chemische inwerking door de nieuwe kit-rand, maar dat laatste hoor ik hier nog niemand beweren. En mechanische beschadiging van de oude kit-rand kan ik denk ik ook voorkomen, door de nieuwe kit-rand zo lang mogelijk te laten zitten.
Hessie schreef:
C) Het ziet dr niet uit! Dus of overal afblijven, of de oude kit volledig verwijderen en opnieuw kitten. Al het andere is broddelwerk.
Ik vind het niet zo erg, als de bovenliggende nieuwe kit-rand er niet mooi uitziet. Ik zal het wel zo netjes mogelijk aanbrengen, als ik dat plan doorzet.
 

Sjaak-6

  • #15
Walker schreef:
Voor je aangebroken koker geldt: Opbergen, en hopen dat hij niet te ver uithardt voor een volgende keer
Dank voor je reactie. Hoe snel kan een aangebroken koker sanitair-kit onbruikbaar worden, als ik een metalen schroef draai in de opening van de puntige spuitmond, als afsluiting?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Peter schreef:
Ik heb zo de indruk, dat de TS het toch gaat doen.
Inderdaad!

Hou maar op mensen, want argumenten helpen hier niets. :?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Ja wat moet er nog meer geschreven worden.
Elk goed argument krijgt een tegen argument.

Dus gewoon doen, wat je zelf in je hoofd hebt zitten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
TS zal snel leren, het resultaat zal buitengewoon teleurstellend worden......

Herstel zal ook meer kosten dan een tube kit die overstuur gaat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Beter is om een plastic zakje tussen de koker en de spuitmind te draaien. Kit hard uit door de inwerking van lucht. Een schroef kn de spuitmond is niet luchtdicht en dus niet handig als je de kit wilt bewaren.
 

Sjaak-6

  • #20
BertPleizier schreef:
Beter is om een plastic zakje tussen de koker en de spuitmind te draaien. Kit hard uit door de inwerking van lucht. Een schroef in de spuitmond is niet luchtdicht en dus niet handig als je de kit wilt bewaren.
Bedankt Bert. Kan ik wel een metalen schroef in de lange tapse spuitmond draaien, met daar overheen een stukje textiel-tape, om het luchtdicht af te sluiten? Dan hoef ik de kit-inhoud niet uit de lange spuitmond te schrapen, en weg te gooien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu