Kan ik veranderen van grote huisaansluiting naar kleine?

AadR

  • #1
Goedemiddag,

mijn in 2007 gebouwde woning heeft een zgn. grote huisaansluiting met 3x 35A. Dit betekent dat ik meer betaal aan Liander dan voor een kleine huisaansluiting. Ik wil graag weten ( ben zelf een leek) of ik weer terug kan naar een kleine huisaansluiting van 3x25A.

De reden is dat ik een inductiekookplaat heb met 5 kookzones van 10,8 Kw. Zie de foto waarop fornuis staat met 230-400V, ik voeg tevens een foto van de gehele meterkast bij.

ik ben benieuwd naar jullie antwoord!

mvg Aad.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een inductiekookplaat van 10,8kW is op zich nog geen reden om een zware 3x35A aansluiting af te nemen. 10,8kW is 3x16A en dat kan gewoon aangesloten worden achter een 3x25A hoofdzekering.

Zijn er nog andere zware gebruikers waar rekening mee gehouden moet worden? Je hebt behoorlijk wat groepen en in dat kastje links lijkt ook nog een kookgroep te zitten (of zelfs 2)? Geen warmtepomp, elektrische autolader, sauna, jacuzzi of zware hobby apparatuur ofzo?

De kookplaat kan prima op 3x25A, maar mogelijk kom je in de problemen door veel zware apparatuur gelijktijdig te gebruiken. Een gemiddeld huishouden kan het prima af met 3x25A, maar dan moet je dus niet een auto willen opladen tijdens het koken. ;)
 

AadR

  • #3
Klopt, ik heb een laadpaal maar inmiddels mijn Outlander PHEV verkocht, dus die laadpaal staat uit. Misschien dat ik volgend jaar een electrische auto koop. Daarnaast heb ik 2 electrische ovens,stoomcabine, 16 zonnepanelen,vaatwasser, wasmachine, droger. Dus best wel wat apparaten die stroom verbruiken.
 

AadR

  • #4
Dat kastje links is dus voor de laadpaal en zonnepanelen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Voor het mooie zou je een overzicht moeten maken van de aansluitvermogens van de diverse apparaten en moeten uitzoeken op welke fase deze zijn aangesloten (L1, L2 of L3).

In het algemeen kun je wel stellen dat bij een goede faseverdeling op een 3x25A aansluiting het volgende mogelijk is:
- elektrisch koken + gebruik elektrische ovens
- elektrisch koken + wassen en drogen
(Maar een combinatie van bovenstaande wordt waarschijnlijk te veel!)

De laadpaal gebruiken tijdens het koken is waarschijnlijk ook te veel van het goede.

Als je op korte termijn weer elektrisch wilt gaan rijden, en mogelijk zelfs een serieuzere lader wilt installeren (je hebt nu waarschijnlijk een 3,7kW lader, leuk voor een PHEV maar een beetje Tesla is een volledig etmaal bezig met laden!), dan zou ik persoonlijk overwegen om de 3x35A aansluiting te behouden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
De hoofdzekeringen onder je meterbord zijn meestal of 25 of 40 Ampere. Heb je die gecontroleerd?
 

AadR

  • #7
Onder mijn slimme meter hangt een zwarte kast met 3 schakelaars, dus dat zijn de 3 fases neem ik aan, er staat C40 op elke switch, ik neem aan dat je dit bedoelt?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Je heb dus feitelijk nu een 3x40A aansluiting. Idd een hoger tarief.
 

AadR

  • #9
[/quote]Voor het mooie zou je een overzicht moeten maken van de aansluitvermogens van de diverse apparaten en moeten uitzoeken op welke fase deze zijn aangesloten (L1, L2 of L3). Oke, zo zou dus berekend kunnen worden hoe zwaar een fase belast wordt, maar hoe zoek ik dat uit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Je telt het aantal Watt per fase bij elkaar op en deelt dit door 230v. Dit is het max aantal Ampere per fase. Dit vermenigvuldig je met een gelijktijdigheid factor, afhankelijk van je wens, van bijv. 0,6.
De uitkomst hiervan zou onder de waarde van je hoofdzekering moeten uitkomen.
 

AadR

  • #11
Bedankt, ik ga het uitzoeken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu