Kan ik deel uit haard weg halen, zonder constructieproblemen

Timoklust

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig om gaskachel te verwijderen, omdat hij oud is en we hem er ook niet meer mooi uit vinden zien. Nu ben ik alleen benieuwd wat jullie denken dat mogelijk is met de overgebleven haard, gezien de constructie die er zit.
Enerzijds kan ik natuurlijk het gat in de haard dichtmaken, dan ben ik snel klaar. Maar tegelijk lijkt het mij mooier een stuk uit de kachel (het stuk wat zwart is geverfd) er deels uit te halen, zodat ik het bijvoorbeeld er zo uit kan laten zien:

Ideale Situatie 1: Stuk uit de kachel weg gehaald



Of zelfs zo diep dat ik er bijv. een (nep)kachel in zou kunnen zetten:

Ideale Situatie 2: Dieper stuk uit de haard, zodat je er zelf een kachel in kan zetten:



Nu de huidige situatie. Te beginnen hoe het er uit ziet als ik de gaskachel opzij schuif.
Huidige Situatie 1 – voor aanzicht



Huidige Situatie 2 – close-up
Wat onduidelijker, maar dit zijn wat foto’s van binnen en van het gat:





Eigenlijk komt het erop neer dat binnen de schoorsteen zoals die van buiten lijkt, in het midden de pijp zit. (zoals in plaatje die toegevoegd is waarbij ik de bakstenen pijp heb geschetst). Nu is dan ook mijn vraag, kan ik uberhaupt het zwart geverfde stuk eruit hakken, waarachter de bakstenen pijp zit? Zijn deze bakstenen op elkaar gestapeld (als in als ik onder wat weg haal, donderdet het in elkaar), of zitten ze waarschijnlijk juist tegen de achterkant vast, zodat ik onder wel een deel van de bakstenen pijp weg zou kunnen halen? Alvast bedankt!

Huidige Situatie – met bakstenen pijp
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Als je de situatie wil zoals de eerste foto zal je eerst
steun moeten maken naar de zijkanten toe dan kun je boven het gat bv een latei plaatsen of opvangen met een hoekijzer met spanners en dan de voorkant weghalen? zit er een of zitten re twee kanalen achter?
ook heb je nogal wat verschil naar achter toe. de schoorsteen mantel verspring immers nog heen heel stuk, misschien in dit geval ook een voordeel,soms zit het metselwerk vertand in de gevel dan heb je het meestal iets makkelijker met slopen maar enige voorzichtigheid is wel gewenst .
 

Timoklust

  • #3
Hoi GDelea,

Dankjewel voor de opmerkingen, zover ik kan zien zit er 1 kanaal achter, maar wat bedoel je met 2 kanalen? Het is een rijtjeshuis, dus volgensmij maar 1 kanaal dan toch?.

Nog 2 vragen daarover:

1. Over de hoekijzer met spanners, je bedoel dat je daarmee op een net andere manier steun creert voor de schoorsteen net zoals met de latei toch?

2. Denk een moeilijker, is er een manier om te checken of het metselwerk vertand zit? Want dan zou dus de verschillend opvangmethodes niet nodig zijn?

Alvast hartelijk bedankt voor je hulp!!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
1 een stuk zwaar hoekijzer met 1 kant in de voeg zetten uitslijpen hakken daarna met trekstangen omhoog vastzetten
2 als het metselwerk wel vertand zit wil dat niet zeggen dat het[niet beter] is om het metselwerk te ondersteunen door trillen willen er bv ook wel scheuren ontstaan.
 

Timoklust

  • #5
Helder GDelea, bedankt voor je hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu