Kabel van zwembad verlichting wordt warm (heet!)

Locatiekok

  • #1
LS,

In mijn zwembad heb ik een lamp van 300w, de afstand van de trafo naar de lamp is +/_14m.
Als ik de lamp aan doe dan wordt de kabel naar verloop van tijd (15min) erg warm en doe derhavle de verlichting maar weer uit.

Wat zou het probleem kunnen zijn?

BVD

Locatiekok.
 

Kaajee

  • #2
Dikte van de kabel wellicht.......

Wat voor kabel ligt er (specificaties)? Zitten er geen lussen/knopen in?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Verwarmd zwembad dus :D
 

Lichtpunt

  • #4
Hoge stroom en daarvoor een te dunne kabel?
P=UxI
Als de lamp 12 volt is trekt deze dus 25A
Wat is het voltage van deze trafo en lamp?
 

Locatiekok

  • #5
LS,

Ik woon in Spanje dus het water is al warm :wink: ik heb geen vakantie en ben gewoon dik aan het werk en zal vrijdag de benodigde gegevens aanleveren vwb de dikte van de kabel en de gegevens van de trafo en lamp, okay?

Groet,

Locatiekok
 

Locatiekok

  • #6
De zwembadlamp is 12v en 300w, deze is ingebouwd in de wand, om de lamp te kunnen vervangen zit er ca 1,5m kabel achter de lamp zodat je deze op de kant kunt leggen.
De trafo (400VA) is voorzien van 3 aansluitmogelijkheden vwb de afstand van de lamp naar de trafo tw 10m 25m 40m.
De kabel heeft een dikte van 3x1,5 m2 en is +/- 14m lang.

Hoop dat de info voldoende is!

Locatiekok
 

Kaajee

  • #7
1,5mm2 voor 25A lijkt me veel te klein!
Minstens 3x2,5mm2 of liever zelfs 4mm2 of 6mm2.

Je zou nog eens 1 van de andere uitgangen kunnen proberen, het lijkt er op dat die trafo andere waardes stuurt bij de keuze voor een andere lengte. Je zou de 40m aansluiting eens kunnen proberen.
 

Locatiekok

  • #8
Kaajee,

Als ik een ander aansluitpunt/afstand kies op de trafo bv 40m zoals je voorstelt, 'stuurt' de trafo dan niet nóg meer stroom door de kabel.
Ik ben er eerlijk gezegt een beetje huiverig voor omdat de kabel niet te vervangen is, deze ligt nl onder het terras (om het zwembad) en ik kom er echt niet meer als deze smelt/doorbrand oid.

Locatiekok
 

Ronald42

  • #9
Het komt er eigenlijk op neer dat je kabel te dun is. Dus eigenlijk moet je deze vervangen. Alle andere dingen zijn slechts lapmiddelen.
 

Locatiekok

  • #10
En als ik de lamp vervang voor een lamp van 200w of 150w?
 

Ronald42

  • #11
Dan loopt er nog steeds 12,5 A door de kabel. (Bij 150 W) Is wel (te) hoog voor 1,5mm² maar zou moeten kunnen. Volgens voorschriften zal het niet zijn maar het is het proberen waard. Hoger zou ik zeker niet gaan.
 

Locatiekok

  • #12
Okay,

Ga ik een dezer dagen proberen, kom er dan nog op terug!

Alvast bedankt,

Locatiekok
 

Kaajee

  • #13
Tuurlijk is het beter de hele kabel te vervangen.

Mijn redenatie tav de andere, 40m aansluiting is als volgt: als je die (40m) aansluiting gebruikt, denkt/weet de trafo dat je dus een langere kabel gebruikt, dus zal hij door die uitgang minder stroom laten gaan, dus minder warmte ontwikkeling (lampen zullen wel zachter/minder fel branden).

Je kunt net zo goed een redenering houden voor net andersom btw: pak je de 40m aansluiting, weet de trafo dat je kabel langer is en zal ie een grotere stroom doorlaten.

Even (korte tijd) proberen kan altijd: gaan je lampen zwakker branden, heb je de juiste aansluiting.

Dan nog is het de vraag of je 1,5mm2 genoeg is voor die zwakkere stroom. Blijft minimaal natuurlijk. Vergelijk het maar met een huis installatie; daar mag 16 ampère door 2,5mm2. Neem je 1,5mm2 (bijv. zwarte schakeldraad voor lampen, zit je al aan max. 10 ampère, dus ga maar na.

Wellicht even de gegevens van de trafo er bij pakken.......
 

Appeltje

  • #14
Ik denk dat de uitgangsspanning op die andere uitgangen iets hoger is om spanningsverlies door de lange kabel te beperken.

De kabel is wel echt te dun... wellicht de knoeier die het aangelegd heeft even aanspreken?

Gr. Richard.
 

Kaajee

  • #15
Als dat zo is, wordt de stroom meteen minder (zoals gezegd). Stel dat de trafo ipv 12 volt, 16 volt gaat uitsturen, dan loopt er een stroom van 300/16=18,75Ampere. Nog steeds te veel voor 1,5mm2 wel aanzienlijk minder dan de huidige 25A.

Kortom: leg een nieuwe, veel dikkere kabel. Wellicht heeft die knoeier nog iets goed gedaan en is de huidige kabel in een buis gelegd en kun je een nieuwe kabel relatief makkelijk trekken.......

succes........
 

Swblom

  • #16
Kajee,

Jouw berekening gaat niet op -> Een lamp heeft geen vast vermogen, wel een ohmse weerstand. Hij is 300 Watt bij 12V dus heeft hij een weerstand van ongeveer 0.5 Ohm.

Als we er dan de door jou voorgestelde 16 Volt op gaan zetten gaat er dus een stroom lopen van 32 Ampere. M.A.W het wordt alleen maar erger!

(Dit alles wel even alleen ter verduidelijking en begrip. Want in werkelijkheid zullen we ook nog de weerstand van de kabel mee moeten nemen, waardoor de stroom wat lager wordt.)

Al met al, er zal gewoon een kleinere lamp of een dikkere kabel in moeten
 

Locatiekok

  • #17
LS,

Ik ben nog niet toe gekomen aan het veranderen van de aansluiting van de lamp aan de trafo,....... dus dat komt nog.

Een nieuwe kabel trekken/leggen gaat niet want zoals eerder vermeld, ligt de kabel onder het terras in het beton, ik kan er dus met geen mogelijkheid bij.
Tja, de Spaanse knoeier heeft nog wel meer 'anders' gedaan dan dat het in Nederland zou gemaakt worden.

Lokatiekok
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu