Juiste indeling groepenkast

Mikienikie

  • #1
Gaat om een 12 groepenkast met 4 aardlekschakelaars (zie foto).

Wasmachine, droger eigen groep en aardlek (zolder).
Keuken krijgt een boiler/cooker, koelkast/vrieskast, dubbele oven, magnetron.

Nog niet alle groepen aangesloten of verdeeld, maar kan een groot (gas)fornuis met 2 ovens zonder problemen er tussen en totale capaciteit
en verdeling ok?

Hoor graag deskundig advies.

 

System7

  • #2
Voor 'deskundig advies' moet je toch wat meer concrete informatie geven over hoe e.e.a. nu precies aangesloten en verdeeld is. Hoeveel groepen zijn er nog vrij en welke wattages hebben de apparaten die je nog wilt aansluiten? 400V of 230V? Of je nog ruimte hebt (ik vermoed van wel maar dat is met zo weinig info niet zeker te zeggen) op je 3-fase aansluiting hangt o.a. af van de aansluitwaarde (3x25A of meer?).

Als ruimtegebrek je probleem is kan er altijd een kastje naast je huidige groepenkast worden geplaatst waarin bijv. je kookgroep afzonderlijk wordt gemonteerd.
 

Appeltje

  • #3
Ik kan het niet duidelijk zien maar het LIJKT wel alsof de 3 verschillende fases onderaan de hoofdschakelaar zijn doorgelust. In dat geval zou dit een 1 fase aansluiting betreffen en dan is het zeer waarschijnlijk een te lichte hoofdaansluiting.

Verder graag zoals al gezegd ook even aangeven WAT er op aangesloten gaat worden (met vermogens), dan kan er meer gezegd worden over of e.e.a. goed is verdeeld. Het lijkt mij moeilijk verdelen met die 4e aardlek (omdat ie geen 3-fasen is)... maar wie weet! :)

Gr. Richard
 

System7

  • #4
Had die doorlussingen over het hoofd gezien :oops: Zelf heb ik 9 (binnenkort 10) groepen op een éénfasige voeding. Kan wel maar het hangt ervan af hoeveel apparatuur je tegelijk gaat gebruiken. Alles wat boven de 2 kVA zit moet op een eigen groep dus dan gaat het hard, terwijl het niet gezegd is dat alle apparatuur (magnetron, vaatwasser, wasmachine) tegelijkertijd aanstaat.
 

Appeltje

  • #5
ALS je voor TS uitgaat van 8 van die speciale eindgroepen gaat het idd hard... maar als je dan ook uitgaat van 70% gelijktijdigheidsfactor dan kom je op minstens 11200 watt... oftewel bijna 50 ampere... is dus al meer dan een éénfase aansluiting.

Kortom het MOET volgens de regels eigenlijk wel 3-fasen zijn in dit verhaal... alleen zit er nu wel of niet een doorverbinding :).

Gr. Richard.
 

Lichtpunt

  • #6
Mikienikie schreef:
Gaat om een 12 groepenkast met 4 aardlekschakelaars (zie foto).
Ik tel 16 groepen op 1 fase!
Ik zie ook een doorverbinding op de voedende kant van de HS!
Lijkt mij dat bij een redelijke belasting de warmte-ontwikkeling best kan oplopen terwijl deze niet weg kan.
Is toch best slecht voor de automaten!
 

Mikienikie

  • #7
Foto krijgt de nodige ondersteuning.
Er staat op de aan hoofdschakelaar 40A (of dit ook daadwerkelijk naar binnen komt weet ik niet zeker).
Op de meter staat S 16 x Ds 10(60)A code 262L
De fase draad is doorgelust.
Vierde en laatste aardlek is de fase ook nog niet aangesloten (keuken is nog in aanbouw).

Zoals nu is verdeeld:
1- rookmelders
2- vrij
3- vrij
4- vrij

5- wasdroger
6- wasmachine
7- zolder (tv, licht, badkamer mogelijk föhn)
8- 1ste etage (tv, licht, computer)

9 - BG. (2 computers, tv, licht)
10- keuken (koffie-app., losse keuken aparatuur)
11- gasfornuis met dubbele oven (reden van plaatsen van dit bericht!)
12- cooker/boiler

13- vaatwasser
14- koelkast
15- magnetron
16- buiten (verlichting)

Exacte wattages kan ik nog uitzoeken maar veel app. spreken voor zich lijkt mij.

Hopelijk nu beter te beoordelen en adviseren.
 

Appeltje

  • #8
1) Controleer het vermogen van de dubbele oven. Indien het richting 7kw gaat zou ik zeggen: zorg voor 3-fasenaansluiting. Officieel zit je eigenlijk ook aan een 3-fase aansluiting vast.
2) De laatste aardlek is wel erg licht bezet... zet de koelkast op een andere aardlek, bijvoorbeeld bij je rookmelders, het buitenlicht e.d. heeft eerder een aardlek en das vervelend voor je koelkast.
3) De WCD's boven het aanrechtblad in de keuken dienen over minimaal 2 groepen verspreid te zijn, dat is hier niet het geval. Gebruik daar evt. de koelkast groep OOK voor... een koelkast heeft nauwelijks vermogen en hoeft dus niet apart.
4) Hoe dik zijn de aansluitdraden tussen de aansluitblokjes en de aardlekken en hoe dik zijn de doorlusdraden onder de hoofschakelaar?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Het totale vermogen hangt af van de waarde van de hoofdzekering, welke zich in een verzegelde kast onder de meter bevind. Deze waarde kun je niet van de meter of hoofdschakelaar aflezen. Vaak is dit bij enkelfase aansluitingen 35 Ampere maar je kunt dit navragen bij je netbeheerder. Een verzwaring naar 3x25A lijkt mij geen overbodige luxe en is makkelijk te realiseren.
Verder zou ik de groepen voor verlichting beter over alle aardlekschakelaars verdelen, zodat niet telkens alle apparatuur en verlichting in één ruimte op één aardlekschakelaar zit.
Controleer, zoals eerder opgemerkt, de draad dikte tussen de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars. Deze lijkt op de foto erg dun.
 

Mikienikie

  • #10
Aanvullende info

Gasfornuis met dubbele oven vermeld max. 1,4 Amp.
Quooker Combi+ vermeld 3000 W

Nu enkelfase 35 Amp. aansluiting lijkt mij logische constatering en verstandig dus om die zo-wie-zo naar 3 fase (x25A) om te laten zetten.

Doorlusdraden nu 4 mm (maar zullen er tussen uit moeten volgens jullie advies;-!

Verdeling van verlichting over de aardlek en koelkast op minst risicovolle aardlek lijkt mij ook zeer verstandig advies.

Vierde aardlek (of 16 groepen) nog wel in te passen na aanpassing van de voeding?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
4mm2 is voor 35A te dun, voor 3x25A zou het zo wel net aan kunnen. Gebruikelijk is om hier 6mm2 toe te passen. Max 1,4 A voor een dubbele elektrische oven lijkt me erg weinig, moet dit geen 14A zijn of werken de ovens ook op gas? Vierde aardlek is geen probleen, zolang de totale belasting maar zo goed mogelijk verdeeld wordt.
 

Mikienikie

  • #12
Wat betreft het verbruik van het fornuis met dubbele oven, kom ik niet verder dan de spec's die zeggen 1,4 ampère max. verbruik...
Zal maar nog eens bij de dealer raadplegen. Kom hier nog op terug :roll:
 

Appeltje

  • #13
Als de oven een gasoven is dan kan dat wel... als het electrisch is dan zeker niet... 1,4 ampere is 300 watt... daar verwarm je NET een flink aquarium mee (maar niet naar 200 graden lol) :).

Misschien kun je met het merk en type zelf op internet wel wat vinden.

Gr. Richard.
 

Mikienikie

  • #14
Betreft een Viking fornuis-EVGCC 548 en dezelfde verbruikswaarde kom ik ook op buitenlandse sites tegen :?:

Vergelijkbare apparaten
Smeg: 4,40 kW
Boretti: 4,2 kW

Vermoed dat de Viking een gasgestookte oven heeft :mrgreen:
Desalniettemin is het besluit voor het merk nog niet gevallen en wil ik voorbereid zijn voor een verbruik van een vergelijkbaar fornuis, dus voorbereid voor max. 4500 W

En stoomoven kan inplaats van de magnetron komen en die verbruikt ook 4,3 kW

Wordt een semi-professionele kookstudio van daar...
 

Maurice81

  • #15
Weer je zeker dat de bedrading tussen de aardlekken 4mm2 is? ik plaats regelmatig abb kasten maar die bedradig vanaf de hs naar de aardlekken en afgaande draden van de aardlekken zijn allemaal origineel voor zover ik hiervandaan kan beoordelen. en dit is volgens mij standaard al met 6mm2 bedraad. gaat het om een kast met busboard (steek automaten)? daar zit de bedrading aan de rail vast waar je je automaten in clikt dus die kum je niet verzwaren. gr rolf
 

Mikienikie

  • #16
Eén conclusie die ik nu kan trekken is dat de hoofdleiding verzwaard (3 Fase en 6mm), verbetert moet worden.

4de aardlek mag dan door gekoppeld worden aan de lichtste Fase?
 

Appeltje

  • #17
Als het 3-fasen worden, wordt het max 25a dus hoef je niks te verzwaren. Was wel een goeie opmerking... als het een kast met een busboard is, KUN je die draden ook niet vervangen.

En ja, je kunt de 4e aardlek aan de lichtst belastte fase hangen.

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu