Jolly buismotor vervangen

Unicron

  • #1
Hallo,

Mijn huis heeft een open cassette knikarm zonnescherm welke met een schakelaar elektrisch is te bedienen. Dit hing er reeds toen ik een paar jaar geleden het huis kocht. Nu weigerde onlangs het scherm dicht te gaan en na veel moeite lukte dit toch.
Bij nadere inspectie blijkt de buismotor de kabel rond de motorsteun te hebben gewikkeld. Normaal zou dit gedeelte van de buismotor niet moeten meedraaien. zie plaatje:


Nu heb ik vandaag het zonnescherm uitgeklapt zodat ik de buis kon loshalen (zoals gelezen in andere threads hier op het forum) en met veel moeite de buismotor eruit kon krijgen. Zoals te zien op de foto zit de kant met de buismotor tegen het huis van de buren en ik heb daarom de buis losgehaald aan de andere zijde totdat ik genoeg ruimte had om de buismoter eruit te krijgen. Het scherm staat nu open en de buis hangt met stukken touw aan de casette. Hopelijk blijft het de komende dagen droog, want anders heb ik een serieus probleem.

De buismotor blijkt een Jolly type: JM 350 FC32/FCI/FMI.

Deze lijkt niet meer te repareren want het plastic gedeelte met de stelschroeven is ook gebroken.

Na wat googelen kan ik nergens meer exact deze Jolly buismotoren vinden. Waarschijnlijk bestaat het bedrijf niet meer. Ik ben dus opzoek naar een buismotor waarmee ik deze kan vervangen. Gezien de zonnewering met de motorzijde tegen het huis van de buren zit zou ik echter wel graag een buismotor hebben die dezelfde motorsteun heeft, want anders zal het hele scherm van de gevel moeten (hier zit ik niet op de wachten). De motorsteun is te zien op de foto en is de vierkante pen

Ik heb al andere merken gezien zoals Somfy, Brel, Silverline. Zo te zien gebruikt Somfy een ander type motorsteun. Welk merk heeft dezelfde motorsteun en kan ik zonder aanpassingen aan het zonnescherm gebruiken om de Jolly te vervangen?
 

Unicron

  • #2
Ik heb nog wat meer zitten zoeken op internet en een Buismotor van Brel type ms45-40 lijkt aardig in de richting te komen. 40Nm (dus 5Nm meer), zelfde 45mm diameter.

Past deze op de motorsteun van een Jolly (1cm vierkante pin)?
Past de 78mm jolly buisadapter op deze Brel?
Is het gedeelte van de buismotor wat uitsteekt evenlang zodat het allemaal past?
 

DHWZ

  • #3
Wat ik me afvraag is...wat is de oorzaak waarom het snoer zo om de motorkop is gedraaid?
Want als de motorsteun niet goed vast zit aan de zijkap dan zal dat ook gebeuren als je er een andere motor in gaat zetten.
Erg vervelend dat het scherm zo strak gemonteerd is zodat je niet bij de zijkant kan komen waarde motor zit
 

Unicron

  • #4
Nu de buismotor eruit is kan ik zien dat de motorsteun gewoon goed vast zit. Ik vermoed dat iets in de motor gewoon kapot is waardoor het snoer om de motorkop is gedraaid. Met de hand krijg ik de motorkop ook niet gedraaid. Zit muurvast.
 

DHWZ

  • #5




dit zijn de motorsteunen van Somfy
 

DHWZ

  • #6
Zou je met een somfy motor dat nokje erop kunnen schroeven,alleen is de vraag of het er dan tussen past want de maten van dat geheel weet ik zo niet uit mijn hoofd,misschien dat je wat de bovenbuis moet afzagen
 

Unicron

  • #7
Dat erop schroeven gaat niet lukken, want ik kan niet bij de schroeven die tegen de muur van de buren aanzitten.

De motorsteun in jouw plaatjes lijkt op de motorsteun voor de Somfy LS40 serie en die is volgens mij niet sterk genoeg in Nm. Voor de sterkere LT50 serie vind ik de volgende motorsteun die heel anders is:

Ook het buisadapter gedeelte bij Somfy lijkt anders. Naar mijn mening lijkt het er op alsof Somfy een beetje hun eigen standaarden voor montage aan het verzinnen is.

Als ik dan kijk naar de Brel buismotoren lijken de motorsteunen en buisadapters veel meer op wat de Jolly heeft.
 

Unicron

  • #8
Korte update: Heb de buismotor van Brel (MS45-40) besteld, dus hopelijk past het allemaal.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Waarom vervang je de motor kabel niet gewoon?
De motor steun zit volgens mij goed vast.
Ik vermoed dat de kabel gewoon tussen de armen en de rol gedraaid is en een stukje meegenomen is (lettende op de manier hoe de kabel door de plaat van het scherm is geplaatst.)
Normaal moet de kabel achter de motorkop naar buiten gevoerd worden om deze problemen te voorkomen
 

Unicron

  • #10
Goed dat je nog even reageerde Waldy, want dat herinnert mij om nog even een laatste update te plaatsen. Dan weten toekomstige bezoekers ook wat te doen met een kapotte jolly

Ik heb de Brel motor afgelopen week binnen gehad en hiermee het kunnen maken. Alles werkt dus weer

Motorkop van de Brel is iets dikker, circa 2mm, maar dit was geen probleem gezien er genoeg ruimte was.

Als antwoord op je vraag Waldy. De motorkop van de jolly was ook gebarsten. Dit heeft er waarschijnlijk in de eerste plaats voor gezorgd dat de kabel er rond om heeft kunnen wikkelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu