Italiaanse inloop douche.

Nick wood

  • #1
Wel, om te beginnen woon ik in zuid-west Frankrijk in een klein kasteel dat dateert uit de 12e eeuw. De complete geschiedenis is niet te achterhalen maar ik heb alle details vanaf 1629. De laatste keer dat het opnieuw opgebouwd is was in 1649, net na de 80-jarige oorlog. Het zal geen verrassing zijn dat er houten vloeren in liggen, zowel op de verdiepingen als in onze 5 badkamers. Ja, we hebben 14 kamers... Daar gaat het niet over in dit topic, wat wel aan de orde is dat mijn vrouw een Italiaanse inloop douche wil hebben, ik ben er nog mee bezig maar ik zal jullie de voorgaande etappes niet onthouden.
Ook zal ik updates plaatsen van de vorderingen vanaf dit moment. Daarbij heb ik ook zo mijn vragen maar dat zal de hoofdzaak van dit topic niet zijn.

Tot zover de introductie, zoals vaak gezegd zijn foto's meer waard dan 1000 woorden.

Ik begon met een best wel redelijke badkamer met een combinatie van bad en douche, deze dus.



Vier jaar geleden gekocht en geïnstalleerd, inclusief de zogenaamde "regen douchekop" die in het plafond van het geheel zat. Mijn vrouw vindt het geweldig, ik heb zoiets van "als ik mij kan wassen is het al heel snel goed". Maarja, het ding is van plastic en met het kalkrijke water hier duurde het niet lang voordat die regen-kop uit elkaar barstte, drie keer gerepareerd en de vierde keer is er niet van gekomen. Goedkoop Chinees plastic als je het mij vraagt in een maat die standaard niet te verkrijgen is. 23,5cm doorsnee.. In Frankrijk niet te vinden. Zelfs op de site van AliExpress niet.

Net na de jaarwisseling heeft mijn vrouw het idee opgepakt om een Italiaanse inloop douche te willen. Ik ben de beroerdste niet en ben eraan begonnen. Het is toch te koud in mijn garage om aan auto's te sleutelen dus dan maar in het huis wat werk verzetten.

Om te beginnen een 3D animatie gemaakt en zo moet het eruit gaan zien.


Mmmmm, ik kan geen dingen meer toevoegen in deze post. Wel, dan ga ik verder in de volgende. :cool:
 

Nick wood

  • #2
Het toilet wordt verplaatst van de rechter naar de linker kant van de badkamer.



De wastafel-unit die in onze slaapkamer stond komt ernaast.

Dit meubeltje dus:



Het muurtje waar het tegenaan staat gaat eruit.

Iedereen weet dat je eerst moet gaan slopen voordat er opnieuw gebouwd kan worden, vanzelfsprekend is deze verbouwing geen uitzondering!

Waar ik tegenaan gelopen ben tijdens het slopen zal ik jullie niet onthouden.

Nu heb ik per dag maar een paar uur de tijd om dit te doen dus het hele project duurt even.

17 Januari:

Het bad is eruit en de waterleidingen (met die veel te stugge plastic leidingen) nemen plaats in dat het niet leuk meer is. Let ook even op hoe de radiateur is aangesloten. :shock:



Dan tegels over tegels heen geplakt, dit is de erfenis van de vorige eigenaar wie voor een kleine 10 mille een loodgieter het werk heeft laten doen.

20 Januari:

De gipswandjes verwijderd inclusief de dubbele laag tegels.



Op een bepaald moment in de geschiedenis moet het dak lager geweest zijn, zie de aftekening op de rechter muur.

Dan het verwijderen van de laatste gipsplaatjes, op dit punt zitten er gewoon 4 gipsplaten op elkaar geplakt met 2 lagen tegels erop. :?



Zucht, en het is nog niet gedaan.

De antieke koperen leidingen liggen er ook nog.

Teveel foto's ge-upload denk ik, we gaan verder in een volgende post.
 

Nick wood

  • #3
Zoals ik al zei liggen de oude koperen leidingen er ook nog.


 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Wat een gaaf project zeg! Dapper dat je dat aandurft.

Je bent al heel wat tegen gekomen zie ik... Zijn dat ook de charmes van het kasteel? :wink:

Ik ga dit zeker volgen. Mocht je concrete vragen hebben, of een advies, schiet maar in!
 

Crxzeeland

  • #5
Welkom nick wood. Naam komt me bekend voor van een ander forum over Honda auto’s. Ben jij dezelfde of vergis ik mijzelf? Denk dat mijn naam al genoeg in de richting wijst.

Anyway mooi project :) Heb nog niet alles gelezen, ik zag de naam en moest eerst reageren.

Crxzeeland.
 

Crxzeeland

  • #6
Nick wood schreef:
Sorry mensen, dit is geen clubje van liefhebbers en mensen die hulp aan elkaar verlenen, dit is gewoon een commerciëel gebeuren. Ik vraag mijzelf af hoe ik mijn bijdrage kan verwijderen.
Heb ondertussen wel alles gelezen. Lijkt we wel leuk, 6 lagen bekleding weghalen en dannop een muur uitkomen van honderden jaren oud.

Weet ondertussen voor 95% zeker dat je een oude bekende bent. Wat betreft het stukje hier boven ben ik het helemaal met je eens. Project gehalte is niet erg hoog hier. Zijn meer mensen die vragen stellen en dan niet meer terug komen.
 

Nick wood

  • #7
Wel, ik heb de reacties gelezen en ik ben er van overtuigd dat er daadwerkelijk echte mensen op dit forum zitten.


@ Crxzeeland: Jazeker ken je mij! Ik heb nog steeds mijn CRX ED9 uit 1990. Als ik weer verder ga met dat project zal ik het op het CRX-forum plaatsen.

Ik heb besloten de voortgang van mijn project toch maar (met de handicap wat het plaatsen van foto's betreft) voort te zetten. Ik heb uit de reacties begrepen dat er interesse bestaat om dit te volgen en mijn avontuur (hoe dan ook) tot een goed einde te brengen.

Welnu, bij deze zal ik in de volgende berichten mijn voortgang, inclusief de technische details, beschrijven.

Wat ik al wel kan melden is dat ik ergens eind februari gevallen ben en mijn hoofd tegen een scherpe punt van de één of andere kasteelmuur heb geparkeerd. Dat leidde tot een bezoek aan de eerste hulp en ben ik 4 weken "buiten bedrijf" geweest. 8 Hechtingen in mijn voorhoofd en een hersenschudding hadden de tijd nodig om weer normaal te kunnen functioneren. Dat is ook de rede van de late reactie op het voorgaande.

Enfin, morgen zal ik details van de voortgang over de douche laten weten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Mooi dat je je project hier verder wilt delen.
We zien het met genoegen tegemoet.

(Ben trouwens ook al meer als 35 jaar honda rijder, en elk model al gehad.) :wink:
 

Nick wood

  • #9
Wel, hartelijk bedankt voor de reacties!

Overigens heb ik de full-size foto's geüpload, ik ga ze in de toekomst eerst verkleinen voor ik ze naar het forum stuur. Dát was ook de rede dat ik mijn berichten wilde wijzigen, had dat mogelijk geweest dan had ik de foto's verkleind en waarschijnlijk geen probleem gehad.

Enfin, genoeg daarover. Ik zal jullie in vogelvlucht meenemen door het project, hoe het is ontwikkeld en hopelijk kom ik zover dat ik kan laten zien hoe het er nu bijstaat. Zo niet dan ga ik morgen weer verder, we zien wel hoever ik kom.

Hier gaan we!

De electra is aangelegd door de vorige eigenaar en na het openen van de combinatie schakelaar - stopcontact, (ja, ik weet dat het officieel een wandcontactdoos heet) ben ik toch wel een hele eigenaardige manier van aarden tegen gekomen.



Ik zal jullie alle rommel wat electra betreft besparen, het meeste gaat eruit en de rest wordt opnieuw aangesloten zodat het volgens de normen is. Daarover later meer.

Dit muurtje gaat er dus uit.



Halverwege....



... en verdwenen.



Van de andere kant gezien.



Daarna een gedeelte van de vloer eruit gehaald, op de eerste plaats omdat er helemaal niets waterpas is in dit huis en op de tweede plaats omdat er een dusdanige klont tegellijm van de vorige vloer op de planken was achter gebleven dat het niet anders kon dan de zooi te vernieuwen.



Met een ruime kijk in onze bijkeuken. De "zandbak" die je ziet is de bovenkant van een kasteelmuur, 45 cm dik en zo rond 1649 gebouwd. Nee! We gaan het niet over de electra hebben.



Ik was begonnen met de nieuwe delen te plaatsen maar het was al laat, ik heb maar even een voorziening gemaakt welke verhinderde dat we 's nachts een verdieping zouden vallen om naar het toilet te gaan.

Zoals je kunt zien heb ik ook de waterleidingen voor het moment maar even afgedopt.

Het laminaat plus de ondervloer op de juiste maat uit de slaapkamer gezaagd.



Op de juist afloop voor de douche gemaakt en daarover van die grove spaanplaat (14mm) geplaatst welke dient als nieuwe ondervloer.



Een verdieping lager, in onze achterkeuken, de nieuwe afvoerpunten aangebracht. De flexibele (5cm) afvoer komt van de nieuwe douche welke eigenlijk boven onze keuken gebouwd wordt.



Je kunt van beneden ook een gedeelte van de nieuwe vloer op de verdieping zien. Ik ben wel blij dat er geen gipsplaten over het plafond geplaatst zijn in het verleden, dat had het een stuk lastiger gemaakt. Nou ja, meer sloopwerk.



Dat geeft ook meteen de nieuwe locatie voor het toilet.



Omdat de douche boven de keuken komt kan ik er niet onderuit om de afvoer langs het plafond van de keuken te laten lopen. Daar vind ik later wel een estetisch verantwoorde oplossing voor.



Op de eerste verdieping heb ik een mooie, 70cm lange afvoer geplaatst.



Toen was het tijd om die hoepels uit de waterleidingen te halen, wil ik een béétje vlakke vloer en niet 20cm tussen de muur en de gipsplaten hebben was ik aan mijzelf verplicht om daar iets aan te doen. Voila, het resultaat.



Het is etenstijd in Frankrijk dus ik post dit gedeelte eerst. Mogelijk post ik later deze avond nog een gedeelte van de verbouwing.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zag een foto met de aansluiting van de 40 of 50 mm op een 110 buis dat zou iets anders moeten.
 

Nick wood

  • #11
Duidelijk! Op de eerste plaats is het een 50mm in een 100mm afvoer en het afschot is 50mm over minder dan 4 meter wat vrij goed aan de norm voldoet. Daarbij is het de afwatering van de douche welke op de 50mm zit, de 2e afvoer wordt van de wastafel(s) welke met een verloop van 40 naar 100mm in de eerste bocht van de 100mm pijp loopt. als laatste komt het toilet op de 100mm aansluiting, ongeveer 40cm van de standleiding af. Het afschot is ruim voldoende om de afvoer te waarborgen. Wat wel een punt van aandacht is (gezien het filmpje) is dat de zwanenhals van het toilet niet leeg getrokken wordt en zo het waterslot verbreekt. Dat ga ik empirisch (proef ondervindelijk) vaststellen als de hele handel geïnstalleerd is. Feit is wel dat de afvoer niet is ingebouwd en ik er heel simpel veranderingen aan kan aanbrengen indien dat nodig mocht blijken. Overigens hartelijk bedankt voor deze info! Dát zijn dingen waar je wat aan hebt.

Tijd om de verwarmingsleidingen aan te pakken, Hier los gekoppelt.



Met een paar "elleboogjes" recht en strak gemaakt.



Daarna op de radiateur aangesloten.



Nu de hele vloer van een sub-vloer is voorzien wordt het tijd om te gaan opbouwen. Heeft even geduurd maar als het dan zover is geeft dat een heel goed gevoel!

Het paneel met de massage koppen en de rest van de water regeling heb ik gerecupereerd uit de oude douche/bad combinatie. Hier in een zelf gebouwd houten frame wat mogelijkheden biedt om er iets moois van te maken. Je ziet het op dit moment misschien nog niet maar wacht op het resultaat.



Tot zover voor nu, morgen zal ik pogen om de voortgang verder te beschrijven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het verloop van 110 x 50 zit verkeerd, de opening moet bovenaan zitten.
 

Nick wood

  • #13
Daar ben ik het niet mee eens, ik wil geen waterval in de afvoerleiding hebben en daarom is deze 50mm aansluiting (in een 100mm afvoer) aan de onderkant geplaatst. Het afschot is ruim voldoende dus dat zal geen problemen opleveren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Hou ruimte vrij om erbij te kunnen,als de buis verstopt zit.

Ik wil u aanraden e.e.a. even wat beter te bestuderen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Water moet zich verplaatsen in een riool maar lucht moet dat ook kunnen en dat laat deze film bijzonder goed zien. Dit is een klassieke denkfout, vandaar mijn opmerking.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Inderdaad een paar puntjes.
Zoals al aangegeven, krijg je problemen met de aansluiting van de 100, naar de 50 mm.
U kunt dit zelf wel goed vinden, maar het is niet goed zo.
Grote kans dat er beluchtings problemen komen, die de sifons van douche en wastafel leeg zuigen.

Ook ben ik benieuwd, wat er verder op de houten vloer komt om deze volledig waterdicht te krijgen.
Want zo op betegelen gaat niet, dat gaat lekken en het hout zal weg gaan rotten, zeker die vloerplaten.
 
  • Like
Waarderingen: Wigmantotaalbouw

Nick wood

  • #17
Oké, de afvoer loopt langs het plafond in de achterkeuken en ik kan er zonder problemen bij als het niet goed (of naar behoren) functioneert. Voor het moment laat ik het zo want ik ben van mening dat niet gaat gebeuren zoals hierboven is beschreven. Mocht dat wel zo zijn zal ik dat zeker melden en kudos geven aan de mensen die mij gewaarschuwd hebben. Ik ben wel eigenwijs maar niet iemand die zegt dat alles goed gaat als dat niet zo is. De tijd zal het leren en zoals gezegd kan ik het zonder veel moeite veranderen.

Over de vloer waterdicht maken komt nog een heel verhaal, ik zal precies vertellen/vermelden/laten zien hoe ik dat van plan ben. Nee, ik ga niet over de houten vloer tegelen. Dat had de vorige bewoner wel gedaan en dat is inderdaad, op termijn, een behoorlijke ramp. tegels mogen dan waterdicht zijn, de voegen zijn dat beslist niet.

Hartelijk dank voor de goede adviezen heren!

Voor nu ga ik verder met de voortgang van de werkzaamheden.

Hier het paneel met de massage-jets geïnstalleerd op de juiste plaats.



Wat werk met balken gedaan om de douche te kunnen bouwen.



Hier heb ik ook meteen het verlaagde plafond, wat gaat aansluiten op het plafond van de oude badkamer, met wat hout een basis gegeven waar het nieuwe plafond tegenaan geschroefd kan worden.

Dan de regen-shower waar mijn vrouw zo van houdt. Aangesloten en ik heb er een extra balk voor geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat het op de eerste plaats een degelijke aansluiting is en op de tweede plaats dat het het nodige support heeft en niet alleen maar op een gipsplaatje rust.



Het plafond gemaakt. Ja, van gewone gipsplaat (13mm dik) want niemand gaat tegen het plafond aan staan spuiten met een douchekop naar mijn mening. Zo wel dan is dat een gebrek in de opvoeding naar mijn mening.



Meteen ook de verlichting aangesloten, 3 LED balkjes van 6 Watt.

Een overzicht vanuit een andere hoek.



Vanuit de oude badkamer loopt het plafond nu op dezelfde hoogte door.



Tussen de LED lampen en het plafond heb ik een stuk mat plexiglas geplaatst wat het volgende effect geeft.



Tijd om de afscheiding aan de droge kant van gipsplaten te voorzien.



Meteen 2 wandcontactdozen (mét aarde en waterdicht!) geïnstalleerd.



Aan de andere kant 2 inbouw dozen geplaatst voor de licht schakelaars, 1 wissel schakelaar zodat we beneden het licht kunnen aanzetten in de badkamer en in de onderste doos komt de 2e wissel schakelaar om het boven ook weer uit te kunnen doen. de bovenste is een aan-uit schakelaar voor de verlichting in de slaapkamer. Kan nog een wisselschakelaar worden zodat we vanuit het bed het licht kunnen bedienen.

Ja, ik heb wat gips-plaatjes geplaatst om dit te kunnen aansluiten.

Voordat er iemand roept dat er geen electra door een natte ruimte mag lopen deel ik alvast mee dat het een dubbel wandig geheel gaat worden waarbij de binnenkant volledig waterdicht is. De electra zit daar tussen. Je zult vanzelf gaan zien hoe ik dat ga doen, geduld!



Tot zover voor vandaag. :cool:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
Alhoewel u toch uw eigen meningen hebt, over de toe te passen materialen, wil ik toch nog vragen over het uitloop buisje waar de douchekop op aan gesloten zit.
Is dat een gewone half duimse ijzeren cv buis, of een koperen/messing buis.

Hoop niet dat het een ijzeren buis is.
Want ook in Frankrijk zullen die gaan roesten aan de binnenkant, en krijgt u straks roest water uit de douche kop.
En dat is niet goed voor de douchekop, gezondheid, en de tegels waar het water op spat straks.
 

Nick wood

  • #19
Mee eens, daarom is deze pijp zowel inwendig als uitwendig gegalvaniseerd.

Ja, ik heb een eigen mening en die is niet op dunne lucht gebaseerd. Mijn vader had een bouwbedrijf en vanaf mijn 12e jaar (inmiddels meer dan een halve eeuw geleden) heeft hij mij alles geleerd wat in zijn macht lag. Metselen, timmeren en tegelen van, onder andere, natte ruimtes, voegen en funderingen plaatsen/beton storten. Dat ik uiteindelijk een universitaire studie in de electronica met succes heb afgerond is een ander verhaal. Inmiddels ben ik bijna 63 jaar oud en weet wat wel en niet kan of mag. Mijn vader is reeds 18 jaar geleden overleden maar zijn kennis, inclusief zijn gereedschappen zijn nog steeds bij mij. Ik weet heel goed dat de techniek gedurende die tijd behoorlijk is veranderd en ik ben niet stil blijven staan. Nieuwe ontwikkelingen volg ik op de voet, zowel op mijn eigen vakgebied als wat bouwen en verbouwen betreft. Nieuwe materialen en toepassingen van het heden zijn mij niet vreemd, ik ben geen dinosaurus die roept dat het vroeger allemaal beter was, ik ben ook geen persoon die zijn ongelijk niet durft toe te geven dus indien je gelijk hebt, en dat als zodanig door mij ervaren word, zal ik je dat onverkort meedelen. Voor nu ben ik in mijn beleving goed bezig, dat wil niet zeggen dat ik alles perfect doe maar goed, ik doe mijn best en over het algemeen werpt dat zijn vruchten af.

Ik stel jouw input ontzettend op prijs en wil je daarvoor ook hartelijk bedanken. Niemand is perfect, ook ik niet.
 

Nick wood

  • #20
Verder gegaan met het bekleden van de buitenkant met gipsplaten en ook meteen het glas geïnstalleerd.



Detail aan de binnenkant, het raam staat in een U-profiel met een u-vormige seal erin. Na het tegelen wordt het raam aan de binnenzijde nog afgekit.



Voor de andere wand ben ik van het originele ontwerp afgeweken, het zouden 2 kleine ramen worden maar dat was dubbel zoveel werk. Ik ben dus voor een groot raam gegaan welke dezelfde afmeting heeft als de andere.



Op dit moment is het handig om in te gaan op de vraag hoe ik het geheel waterdicht krijg. Er zijn verschillende methoden en ik heb er voor twee gekozen. Ja, twee welke ik ga combineren. Ik wil namelijk méér dan zeker zijn dat het niet gaat lekken.

De door mij gebruikte materialen bestaan uit deze boards, hierop kan je direct tegelen en ze zijn gegarandeerd waterdicht.



Valstorm is het merk, in de USA ook wel bekend onder de naam Wedi, de zwarte laag is cement met glasvezel versterkt.



Tussen de 2 buitenlagen zit geëxpandeerd poly-urethaan schuim, het cement is niet waterdicht maar de blauwe tussenlaag wel. Het verwerkt heel simpel, eigenlijk gelijk aan hoe je gipsplaten op maat maakt. Insnijden, omknakken en de achterkant doorsnijden.

Nu zijn deze boarden 60 X 125cm en er zullen dus naden komen, om die ook waterdicht te maken gebruik ik een poly-urethaan lijm/kit.



Gebruik op deze boarden beslist geen acryl-kit, dat vinden de boarden niet leuk en er gaat geen hechting bestaan. Dat geldt ook voor siliconen, buiten dat heeft siliconen-kit bijna geen verlijmende eigenschappen. Nog een laatste opmerking over het gebruik van de PU-kit/lijm, je moet het aanbrengen op het blauwe gedeelte, dat is tenslotte de waterdichte basis. achteraf in de hoeken en over naden kitten is geen optie, dat geeft geen waterdicht resultaat. Het moet er echt tussen zitten.

Welnu, ik had al stroken van deze boarden om de ramen aan de binnenkant geplaatst, de oplettende lezer(es) zal dat niet ontgaan zijn.

Verder met de douche, ik heb naast het paneel met de bedieningselementen en de massagekoppen een nis gemaakt om de shampoo en dergelijke neer te zetten. Natuurlijk moet dat ook waterdicht zijn dus ben ik begonnen met een board aan de achterzijde te plaatsen.





Er komen nog 2 "planken" in in de vorm van tegels gevat in aluminium U-profielen, dat is voor later.

Het 1e vloerboard op maat gemaakt.



Het 2e board op maat gemaakt.



Daarna in tegellijm op de vloer vast gelijmd, dat gaf de mogelijkheid om het afschot naar de afvoer enigzinds te manipuleren. Ik wil niet dat het water door de hele badkamer heen loopt of er ergens plassen ontstaan.

Hier op het waterpas het afschot naar de afvoer.



En ja! Ik heb een fout gemaakt. Tussen de boarden had ik PU-lijm moeten doen voordat ik ze installeerde. :oops:

Ik had wel enkele millimeters ruimte gehouden dus ik kon het er nog tussen spuiten. Om dan toch een beetje gemoedsrust te hebben dat het niet gaat lekken heb ik in de boarden een V gesneden voordat ik de naad vulde. Op dat moment komt mijn 2e optie om de zaak waterdicht te maken om de hoek kijken. Ik heb 2 rollen van 20 meter band gekocht wat speciaal gebruikt wordt voor deze toepassing. Ik ben nog niet zover maar voordat ik ga tegelen gaat er uit voorzorg nog zo'n afdichtband overheen.

Oké dat doe ik later, verder gegaan met het installeren van de bekleding aan de binnenkant, hier heb ik wél de PU-lijm op de juiste manier aangebracht. Wat er tussen de boarden uit geperst wordt strijk je glad met een plamuurmes.



Overal waar er schroeven gebruikt zijn wordt ook met PU-lijm afgedekt en glad gestreken. Hier de bovenkant van dit wandje.



De electra is nu waterdicht van de douche cabine afgesloten. Deze zit tussen de buitenwand die van gewone gipsplaten is en de waterdichte boarden.

De vorderingen in 3 foto's waarvan 2 de onder- en de bovenkant van de nis laten zien.







En zo is in de dagen daarna de douce ruimte volledig waterdicht gemaakt. Ik laat je even van de foto's genieten.









Dat was het voor vandaag, als het uitkomt ga ik morgen weer verder. :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu