Isoleren gordingdak van buiten advies

Mhennekens

  • #1
Hoi,

Ik wil van gedachten wisselen over het isoleren van mijn dak.

Situatie, huis half vrijstaand herenhuis. Gording dak. Onbeschoten pannendak uit de jaren 60. Achterkant volledige uitbouw over de 2e verdieping, voorkant dakkapel 2e verdieping. hierboven een zolderruimte van 1,20 hoog. Ik heb het hele pand casco gemaakt en in zijn geheel opgebouwd. Nu het bewoonbaar is, is het tijd voor het dak.


Ik wil het gording dak van buiten isoleren. De kepers lopen nu over de gordingen heen. De gordingen overspannen 7 meter en in het midden zijn ze ondersteund door een A frame die tot de 2e verdieping doorloopt. De gordingen zijn licht doorgezakt.

Ik wil weten of er bezwaren zijn om

A) de kepers tussen de gordingen in te leggen en daarna af te werken met 22mm OSB platen waarna hierop de isolatie en pannen komen.

Rede zodoende win ik de ruimte van de kepers terug tov de isolatie en OSB platen. 6,5 tov 10 cm isolatie OSB. De dakkapel staat op de binnenmuur en heeft geen ruimte meer tussen kozijn en bovenkant dakpan. Ophogen kozijn lukt niet.

Mag ik de kepers zo plaatsen?

B) de gordingen wil ik uitvullen door het vastschroeven van plank/balk op de lange zijde van de gording tegen een gespannen touw aan. Hierop komt dan weer de OSB. Nadien vul ik onder de OSB de ruimtes dan weer op.

Is dit een gangbare methode of dien ik de gordingen te vervangen? Momenteel is de 2e verdieping bewoond en zijn de gordingen bekleed en dragen die de osb/gips van die ruimtes.

Isoleren van binnen lukt op de 2e verdieping sowieso niet.

Een heel verhaal van mij, ik hoor graag jullie mening.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
A) als je de kepers zwaarder maakt wel. Je gaat van doorgaande kepers naar enkelvelds.

Vraag aan een constructeur of de gordingen kepers zwaar genoeg zijn, je gaat ook belasting toevoegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu