Isolatie muur stro - hoe te vervangen?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Hallo muurexperts,

Ik ben mijn muur onder de vensterbank aan het opknappen en kwam het volgende tegen:



Onder de stuclaag zat een isolatielaag van een soort geperst stro. Daaronder lagen van papier. En daaronder een zachte laag en helemaal onderop een heel harde laag.

Hoe kan ik dit nu het beste opknappen? Het plafond van het huis is verder niet zo goed geïsoleerd, dus het hoeft niet supergoed geïsoleerd te worden.

(Mijn vorige topic om alles aan te pakken inclusief plafond heb ik maar even laten varen: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/isolatie-plafond-nehobo-onder-het-dak.121045/ Het gaat hier namelijk toch maar om de slaapkamer.)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is houtwolcementplaat.
Die plaat die daar achter zit, grote kans dat je daar niet aan moet komen.

Regelwerk aanbrengen met daartussen hoogwaardige isolatie, een dampremmende laag en dan een afwerking, gipsplaat, multiplex oid.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Die "heel harde laag" bedoel je waar ik niet aan moet komen? Wat voor materiaal zou het zijn? Het lijkt me steenachtig, of in ieder geval een soort metselwerk. Ik denk dat daarachter de bakstenen muur zit.

Dit is trouwens onder de vensterbank. Je ziet ook nog wat schuim zitten tegen een lat om het af te sluiten van het kozijn/vensterbank.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wees bedacht op de aanwezigheid van asbest.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
De lagen die je nu ziet zijn in ieder geval geen asbest toch? Die "heel harde laag", wat het ook moge zijn, laat ik dan zitten en ga vanaf daar opnieuw isoleren zoals Rola zegt. Dan kan er toch geen gevaar zijn?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
Ik heb dit weekend de houtwolcementplaat helemaal verwijderd. Het zat gewoon met spijkers vast en kwam meestal los, waarbij de spijkers bleven zitten.

Regelwerk zie ik inderdaad in de meeste voorbeelden online. Maar kan dat niet zonder? Dus gewoon net zoals de houtwolcementplaat gewoon isolatieplaten er tegenaan schroeven of spijkeren? Het gaat slechts om het deel onder de vensterbank, maar zo'n 70cm hoog.

Zonder regelwerk is het ook nog beter geïsoleerd, want er zit dan overal isolatie. Of zie ik het verkeerd?

Het dak ga ik trouwens toch van buiten isoleren, dus ik wil graag toch een ruimte maken die aan alle eisen voldoet qua isolatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu